Πανελλαδική κτηνοτροφική συνάντηση όλων των κλάδων πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα την Κυριακή, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι.

Ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατατέθηκαν προτάσεις για τις διεκδικήσεις των κτηνοτρόφων.

Σε περίπτωση που δεν δοθούν λύσεις στα αιτήματά τους, οι κτηνοτρόφοι φέρονται αποφασισμένοι να κατέβουν στους δρόμους

Αναφέρθηκαν τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η ελληνική κτηνοτροφία, όπως οι τιμές παραγωγού στο γάλα και οι «ελληνοποιήσεις» τόσο στο γάλα όσο και στο κρέας, οι κακές πληρωμές των επιδοτήσεων σε συνδυασμό με την εφαρμογή της νέας ΚΠΑ 2023-2027, τα «βαλτωμένα» διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τα προβλήματα με τις καταβολές των συνδεδεμένων ενισχύσεων, καθώς και τα προβλήματα που απορρέουν από τον υφιστάμενο Κανονισμό του ΕΛΓΑ και προτάσεις τροποποίησής του.

Η πανελλαδική κτηνοτροφική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα σε αίθουσα του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις

Σε περίπτωση που δεν δοθούν λύσεις στα αιτήματά τους, οι κτηνοτρόφοι φέρονται αποφασισμένοι να κατέβουν στους δρόμους.

Να σημειωθεί, επίσης, πως ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και των περιοχών που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές είναι η αντικατάσταση των ζώων και των εγκαταστάσεων που καταστράφηκαν από φωτιές και πλημμύρες.

Τη συνάντηση συνδιοργάνωσαν ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου « BUNE COOP» και ο πανελλαδικός Συνεταιρισμός Εκτροφέων Βοοειδών «Βους Ελλάς», σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, το Συντονιστικό Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και κτηνοτροφικούς συλλόγους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας καθώς και της Στερεάς Ελλάδας.

Παρεβρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος τόνισε ότι «ο μεγάλος χαμένος από την εφαρμογή του νέου στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ είναι η κτηνοτροφία, η αιγοπροβατοτροφία και η αγελαδοτροφία. Το θέμα των βοσκοτόπων δεν έχει λυθεί ακόμα, με αποτέλεσμα να χάνουν χρήματα οι κτηνοτρόφοι και οι αγελαδοτρόφοι. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και περιμένουμε τον κύριο Αυγενάκη στη Βουλή για να στηριχτεί η κτηνοτροφία στον τόπο μας και ειδικά στην Θεσσαλία».



ΠΗΓΗ