Μέσα στο πολύπαθο νοσοκομείο Αλ Σίφα βρέθηκε του BBC. Η είσοδος του νοσοκομείου υπενθυμίζεται ότι διαλύθηκε από μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού, ώστε να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση του IDF σε αυτό που ισχυρίζονται ότι λειτουργεί ως προπύργιο της Χαμάς.

Το BBC και ένα ακόμη τηλεοπτικό συνεργείο ήταν οι πρώτοι δημοσιογράφοι που προσκλήθηκαν από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) για να επαληθεύσουν τους ισχυρισμούς τους Ισραήλ σχετικά με τι έχει βρεθεί στο σημείο.

Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, η κάμερα και η δημοσιογράφος του BBC περιφέρεται μέσα στο συγκρότημα, ακολουθώντας τους βαριά οπλισμένους στρατιώτες που στάλθηκαν να τους συνοδεύσουν – περπατώντας γύρω από αυτοσχέδιες σκηνές, συντρίμμια και κοιμισμένους ανθρώπους.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο εργάζονται χωρίς ρεύμα, φαγητό ή νερό εδώ και μέρες ενώ ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση έχουν πεθάνει, συμπεριλαμβανομένων νεογέννητων μωρών. Οι άνθρωποι που εκτοπίστηκαν από τις μάχες στη Γάζα έχουν καταφύγει στο νοσοκομειακό συγκρότημα.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η Χαμάς διαθέτει ένα δίκτυο υπόγειων σηράγγων, μεταξύ άλλων και κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Τα συντρίμμια και τα σπασμένα τζάμια που φαίνονται στο βίντεο είναι απόδειξη του πόσο τεταμένη είναι ακόμα η κατάσταση. Η παρουσία των δημοσιογράφων, μόλις μια μέρα αφότου το Ισραήλ πήρε τον έλεγχο του νοσοκομείου, έχει ως στόχο να αναδείξει τον λόγο του Ισραήλ που βρίσκεται εκεί.

Τι ισχυρίζεται ότι βρήκε το IDF

Στους έντονα φωτισμένους διαδρόμους της μονάδας μαγνητικής τομογραφίας, ο αντισυνταγματάρχης Jonathan Conricus δείχνει τρεις μικρές κρύπτες με καλάσνικοφ, πυρομαχικά και αλεξίσφαιρα γιλέκα – λέει ότι έχουν βρει συνολικά περίπου 15 όπλα, μαζί με μερικές χειροβομβίδες.

Ο αντισυνταγματάρχης δείχνει επίσης μερικά στρατιωτικά φυλλάδια και μπροσούρες, καθώς και έναν χάρτη που λέει ότι είναι σημειωμένος με πιθανές διαδρομές εισόδου και εξόδου από το νοσοκομείο.

Όπλα και μπροσούρες της Χαμάς ισχυρίζεται ότι βρήκε το IDF το νοσοκομείο Αλ Σίφα / BBC

Όπλα και μπροσούρες της Χαμάς ισχυρίζεται ότι βρήκε το IDF το νοσοκομείο Αλ Σίφα / BBC

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς. Οι στρατιώτες εντόπισαν φορητούς υπολογιστές, που ισχυρίζονται ότι περιέχουν φωτογραφίες και βίντεο των ομήρων, που τραβήχτηκαν μετά την απαγωγή τους στη Γάζα. Υπάρχει επίσης πρόσφατα δημοσιευμένο υλικό, που μοιράστηκε η ισραηλινή αστυνομία, από τις ανακρίσεις μαχητών της Χαμάς που συνελήφθησαν μετά τις επιθέσεις του Οκτωβρίου. Στο BBC δεν παρουσιάστηκε τι υπήρχε στους φορητούς υπολογιστές.



ΠΗΓΗ