Σε αγωνιστικούς ρυθμούς βρίσκονται οι αγρότες της χώρας, οι οποίοι διοργανώνουν κινητοποιήσεις στα χωριά και στις περιφέρειες προτάσσοντας τόσο τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσο και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Ταυτόχρονα, το βλέμμα τους είναι στραμμένο στην σύσκεψη στις 10 Δεκέμβρη στη Λάρισα, που καλεί η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, στην οποία και αναμένεται να αποφασιστούν κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.

Έτσι, συγκεντρώσεις με τρακτέρ στις πλατείες των χωριών της Καρδίτσας σχεδιάζουν για την Κυριακή 3 Δεκέμβρη οι αγρότες, οι οποίοι συμμετείχαν σε σύσκεψη, που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας στον Παλαμά. Οι αγρότες της Καρδίτσας αναδεικνύουν τα προβλήματα που παραμένουν σχεδόν 3 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, καθώς όπως λένε ακόμα σε πολλά χωριά δεν έχουν δοθεί ακόμα οι αποζημιώσεις, τα αναχώματα παραμένουν «σπασμένα», δεν υπάρχει σχέδιο για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία.

Το βλέμμα είναι στραμμένο στην σύσκεψη στις 10 Δεκέμβρη στη Λάρισα, όπου αναμένεται να αποφασιστούν κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο

Παράλληλα, ζητούν όχι μόνο να στηριχτεί το εισόδημά τους, αλλά να καταφέρουν να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα και τα επόμενα χρόνια, να μείνουν στον τόπο τους.

Στιγμιότυπο από παλαιότερες κινητοποιήσεις των αγροτών

Πανελλαδική κινητοποίηση των ελαιοπαραγωγών

Με αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα για την ζημιά που προέκυψε από την ακαρπία της ελιάς, οι ελαιοπαραγωγοί διοργανώνουν πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη στις έδρες όλων των περιφερειών της χώρας.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη στην Αταλάντη όπου η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας τονίζει ότι η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες της χώρας μας με περίπου 6 εκατ. στρέμματα αλλά «και στο νομό Φθιώτιδας με παραγωγή βρώσιμης ελιάς πάνω από το 50% της πανελλαδικής παραγωγής», υπογραμμίζοντας ότι η φετινή ακαρπία θα επιφέρει «απώλεια εισοδήματος που μόνο για τη Φθιώτιδα υπολογίζεται σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ».

Στις 13 Δεκέμβρη στην Άρτα

Κινητοποίηση για τα προβλήματα στις δενδροκαλλιέργειες διοργανώνει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας.

Ειδικότερα, μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών από το έντομο «μαύρος ακανθώδης αλευρώδης» τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας «τελικά οι παραγωγοί εσπεριδοειδών φορτώθηκαν την κοστοβόρα καταπολέμηση του εντόμου προχωρώντας σε αρκετούς ραντισμούς όμως δεν μπόρεσαν να ανακόψουν τις αρνητικές επιπτώσεις του «μαύρου ακανθώδη αλευρώδη» με αποτέλεσμα η ζημιά να είναι ανυπολόγιστη με τραγικές συνέπειες για τους παραγωγούς και την οικονομία του νομού.

Επίσης, όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, οι μεταβολές των καιρικών συνθηκών με τα έντονα καιρικά φαινόμενα την άνοιξη και τις υψηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα είχαν επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και της περιοχής μας. Ακαρπία πάνω από 95% στις ελιές αλλά και μειωμένη παραγωγή του ακτινιδίου με αποτέλεσμα την συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών ακόμη και των ακτινιδοπαραγωγών παρόλο την καλύτερη τιμή που πήραν σε σχέση με πέρσι».



ΠΗΓΗ