Zougla Newsroom

Βίντεο- Φωτογραφίες : Γιώργος Δαγαλάκης

Είναι εδώ και εκατοντάδες χρόνια οι πιο πιστοί φίλοι του ανθρώπου. Τα σκυλιά, μπορούν να δώσουν ακόμη και τη ζωή τους για το αφεντικό τους, να παλέψουν μέχρι θανάτου για να διασώσουν ανθρώπους, να αποτελούν την πιο πιστή συντροφιά για μικρούς και μεγάλους, να είναι οι οδηγοί για δεκάδες τυφλούς συνανθρώπους μας.

Η εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας «Νέμεσις», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 18 Μαρτίου, στην Αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, ήταν αφιερωμένη κυρίως στα σκυλιά, στους εκπαιδευτές τους, αλλά και τους διασώστες που πρωταγωνίστησαν μαζί με τους τετράποδους πιστούς συντρόφους τους, τόσο στη σωτηρία συνανθρώπων μας στον πρόσφατο φονικό σεισμό της Τουρκίας, αλλά και οπουδήποτε αλλού χρειάστηκε. Επίσης στους ανθρώπους και τις οργανώσεις που προασπίζουν τα δικαιώματα των ζώων, αυτούς που φροντίζουν τα κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα ζώα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής παρουσιάστηκαν οι θέσεις της Ομοσπονδίας για το περιβάλλον και όλα τα είδη ζώων και βραβεύτηκαν οι εθελοντές και οι εθελοντικές ομάδες, που δίνουν το παρόν όποτε παρίσταται ανάγκη, όπως συνέβη στον πρόσφατο σεισμό στην Τουρκία.  

Αναλυτικότερα βραβεύτηκαν πρόσωπα και ομάδες για το ιδιαίτερο έργο τους για τα ζώα και το περιβάλλον καθώς επίσης και τα τρία ιδιαίτερα σκυλιά, για την προσφορά τους στους ανθρώπους.

Την εκδήλωση που παρουσίασαν οι ηθοποιοί  Άννα Αδριανού και Κωνσταντίνος Λάγκος, τίμησαν με την παρουσία τους ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, που βράβευσε την ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων, Κωνσταντίνα Λύρου, ο δημοσιογράφος Πέτρος Κατσάκος, η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Μουζάλας και Ολυμπία Τεληγιορίδου, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Μέρα25 Μαρία Καρακίτσου, ο Δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας, ο Δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς, και οι ηθοποιοί Υρώ Λούπη, και Λίλη Τσεσματζόγλου, που επίσης πραγματοποίησαν τιμητικές  βραβεύσεις.

O δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, βραβεύει την ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων, Κωνσταντίνα Λύρου.

 

Τα πρόσωπα και οι ομάδες που βραβεύτηκαν

Ο  Πατέρας Μιχαήλ, από τα σπάνια παραδείγματα ιερέα, που σέβεται και φροντίζει  κάθε είδος ζωής, χωρίς να τη διαχωρίζει.

Η  Ιωάννα – Μαρία Γκέρτσου της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Οδηγών η «Λάρα».

Η  Μάιρα Αντωνίου, που είναι εθελόντρια για 45 συνεχή χρόνια. 

Ο  Γιάννης Ριζόπουλος και ο Κώστας Μαμασούλας, οι δύο αστυνομικοί – διασώστες της ομάδας Alma Libre.

Η Κωνσταντίνα Λύρου, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων.

Ο Jon Garstang, Ιρλανδός εθελοντής σε παρουσιάσεις στα σχολεία για τα ζώα.

Η Τίνα Κασιδόκωστα, ιστορική εθελόντρια του φιλοζωικού κινήματος.

Η «Φάρμα Βρούβα» στην Αίγινα, καταφύγιο γέρικων, εγκαταλειμμένων και κακοποιημένων ζώων.

Η ΕΠΟΜΕΑ, Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Αιγάλεω, που είναι διασώστες για το περιβάλλον, τα ζώα, και τους ανθρώπους.

Ο Θεόδωρος Κομηνός καθηγητής του ΑΠΘ (δεν ήταν παρών) για τις μελέτες και έρευνές του για τη βιοποικιλότητα.

Τα τρία σκυλιά που βραβεύτηκαν

Σε ότι αφορά τους τρεις σκύλους βραβεύθηκαν η Sougar, η σκυλίτσα διασώστρια της ΕΠΟΜΕΑ, ο Babu, ο σκύλος – οδηγός της  Άννας Μαρίας Γκέρτσου και ο Sir Roudy, ο σκύλος – δάσκαλος σε παιδιά με πολλές δυσκολίες, που δεν έχουν αγγίξει ποτέ σκύλο.

Μετά την ολοκλήρωση των βραβεύσεων, ακολούθησε η παρουσίαση των θέσεων της «Νέμεσις» για το περιβάλλον και όλα τα ζώα της ήμερης και άγριας ζωής από τα στελέχη της Ομοσπονδίας Νατάσα Μπομπολάκη, Κώστα Μησιάλη και Βαγγέλη Στογιάννη, οι οποίοι στη συνέχεια απάντησαν στις ερωτήσεις που δέχθηκαν από τους παρευρισκόμενους για τις δράσεις της οργάνωσης.

ΠΗΓΗ