Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Παλαιστίνης στη Λωρίδα της Γάζας Άσραφ αλ Κίντρα ανακοίνωσε ότι σήμερα (19/12) τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

«Παράθυρο» για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε ότι η χώρα του είναι ανοιχτή σε μια νέα προσωρινή εκεχειρία με τη Χαμάς για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την παλαιστινιακή οργάνωση στη Γάζα.

Κρίσιμη συνάντηση στην Αίγυπτο

Αύριο, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια αναμένεται να ταξιδέψει στην Αίγυπτο για συνομιλίες που θα αφορούν την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την ανταλλαγή κρατουμένων με το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα πηγή του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια

Ο Χανίγια, που έχει τη βάση του στο Κατάρ, θα μεταβεί αύριο ως επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας «υψηλού επιπέδου» της Χαμάς στην Αίγυπτο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον αρχηγό της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών Αμπάς Κάμελ «για να σταματήσει η επιθετικότητα και ο πόλεμος, προκειμένου να ετοιμαστεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση κρατουμένων για να τεθεί τέλος στην πολιορκία που επιβλήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας», είπε η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Θετικό υπό έναν όρο το Ισραήλ

«Το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια νέα ανθρωπιστική παύση και πρόσθετη βοήθεια [στη Γάζα], προκειμένου να καταστεί δυνατή η απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε σήμερα ο Χέρτσογκ σε ξένους διπλωμάτες.

Τα σχόλιά του ήρθαν την ώρα που διεξάγονται συνομιλίες υπό την μεσολάβηση του Κατάρ για την επίτευξη νέας συμφωνίας, αφού ο στρατός του Ισραήλ πυροβόλησε και σκότωσε κατά λάθος τρεις Ισραηλινούς πολίτες του που κρατούνταν στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα.

Ασφυκτικές πιέσεις

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει διεθνή πίεση να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας, έχει ξεπεράσει τους 19.000, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ χθες ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προμηθεύουν με τον απαραίτητο στρατιωτικό «εξοπλισμό» τον Τσαχάλ, τον ισραηλινό στρατό, ενώ επαναβεβαίωσε πως η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να «επιβάλει χρονοδιάγραμμα» στον ιστορικό σύμμαχό της.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου επέμεινε στην ανάγκη να «μειωθούν» οι «ζημιές στους αμάχους» και να «προσφερθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους σχεδόν δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους» στη Λωρίδα της Γάζας.



ΠΗΓΗ