Αδιανόητη ακόμη και για δευτερόλεπτα φαίνεται να είναι η καθημερινότητα για τους τυφλούς ή όσους έχουν προβλήματα όρασης. Στο σκοτάδι, τα εμπόδια στον δρόμο κι η κυκλοφορία με τα μέσα μαζικής μεταφοράς γίνονται εφιάλτης.

Ο Βασίλης Κατσής, που είναι τυφλός, έζησε πρόσφατα μία από τις χειρότερες στιγμές του στην αποβάθρα του μετρό στον σταθμό του Ελληνικού.

«Το μπαστούνι του Βασίλη είχε πιαστεί στην πόρτα του συρμού, έκανα νόημα στον οδηγό αλλά δεν με είδε καν» λέει η εκπαιδεύτρια

Την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί, οι πόρτες του συρμού άνοιξαν κι έκλεισαν σε δευτερόλεπτα επάνω στο λευκό του μπαστούνι, ενώ ο ίδιος παρέμενε στην αποβάθρα συνεχίζοντας να το κρατά.

Ευτυχώς δεν ήταν μόνος του εκείνη τη στιγμή. Δίπλα του βρισκόταν η εκπαιδεύτρια κινητικότητας κι η μητέρα του.

«Έκανα νόημα στον οδηγό με το χέρι μου να σταματήσει αλλά δεν με είδε καν», λέει η εκπαιδεύτρια Γεωργία Κυριτσοπούλου. Το μπαστούνι είχε πιαστεί στην πόρτα και βλέποντας τον κ. Κατσή να εξακολουθεί να το κρατάει, του ζήτησε να το αφήσει.

«Βασίλη, αυτή τη στιγμή αφήνεις το μπαστούνι, γιατί θα σε παρασύρει ο συρμός μαζί με το μπαστούνι» του είπε.

Όταν απευθύνθηκαν στον σταθμάρχη για το περιστατικό, η απάντηση ήταν πως αν δεν κλείσουν οι πόρτες, είναι αδυνατον να αναχωρήσει ο συρμός.

Παρ’ όλα αυτά, το μπαστούνι τελικά βρέθηκε στον σταθμό της Αργυρούπολης. «Με το που άνοιξαν οι πόρτες προφανώς έπεσε στην αποβάθρα» λέει η εκπαιδεύτρια.

Σε διαρκή κίνδυνο

Στα 24 του χρόνια ο Βασίλης έχει πτυχίο νομικής και ετοιμάζεται για μουσικές σπουδές.

Μόλις πρόσφατα κατάφερε να ξεκινήσει μαθήματα εκπαίδευσης κινητικότητας λόγω του περιορισμένου αριθμού εκπαιδευτών, για να μπορεί να κυκλοφορεί παντού με το λευκό μπαστούνι του χωρίς συνοδό.

Ο φίλος του Κυριαζής Ρουσακάκης, 26 ετών, επίσης απόφοιτος Νομικής και μουσικός, είναι αντιμέτωπος κι εκείνος με μια καθημερινότητα που βάζει σε διαρκή κίνδυνο τους ανθρώπους με αναπηρίες.

Δρόμοι και πεζοδρόμια με παγίδες σε κάθε βήμα, μετακινήσεις με αμέτρητα εμπόδια.

Το περιστατικό στο μετρό καταγγέλθηκε εγγράφως στον αρμόδιο φορέα από την Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών κι εκείνο που τονίζεται είναι να ληφθούν μέτρα ώστε να μη κινδυνεύσει ξανά άνθρωπος με προβλήματα όρασης με παρόμοιο τρόπο.



ΠΗΓΗ