Πάνω από 7 στους 10 ψηφοφόρους εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση στην παρούσα φάση, ενώ 1 στους 2 τους ανησυχεί η ανυπαρξία αντιπολίτευσης.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στη δημοσκόπηση της MRB για τον Δεκέμβριο. Οι συγκεκριμένες απαντήσεις των πολιτών μπορούν να ερμηνευτούν έχοντας ως δύο δεδομένα ως εργαλείο. Το πρώτο, αφορά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου και της ευρείας νίκης της ΝΔ έναντι των υπολοίπων κομμάτων.

Παλεύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση, με μεγάλη διαφορά στην πρώτη θέση η ΝΔ

Το δεύτερο, από τη μεγάλη κρίση που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, τις εσωκομματικές εκλογές, την απογοήτευση και εντέλει τη διάσπαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης η προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη, μέχρι στιγμής, δεν δείχνει να του αποδίδει δημοσκοπικά κέρδη αλλά το αντίθετο. Όμως, από την Κουμουνδούρου τονίζουν ότι τώρα που τελείωσε η εσωκομματική κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αποτυπωθούν διαφορετικά δεδομένα στην κοινωνία από τα υπάρχοντα και θα μπορέσουν να αποτελέσουν τον κυρίαρχο αντίπαλο του κυβερνών κόμματος.

Στις τέσσερις δημοσκοπήσεις (Realpolls, MRB, Interview, GPO) που έχουν δημοσιοποιηθεί τον Δεκέμβριο, η διαφορά της ΝΔ, αν/και μετρά απώλειες, είναι αρκετά μεγάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που μάχονται για τη δεύτερη θέση.

Amber alert για αντιπολίτευση από τους πολίτες – Ποιος μπορεί να αναλάβει τον ρόλο;

Σταθερό το ΚΚΕ, εκτός ευρωβουλής η Νέα Αριστερά

Στην τέταρτη βρίσκεται το ΚΚΕ, που κρατά τα ποσοστά του, πάντα στην πρόθεση ψήφου στον μέσο όρο των τεσσάρων δημοσκοπήσεων, στο 7,3%. Στον Περισσό εκτιμούν ότι σταθερή αντιπολιτευτική τους στάση και η συνέπεια των λόγων τους θα τους αποδώσει ποσοστά ακόμη υψηλότερα από αυτά των εκλογών του Ιουνίου.

Η Νέα Αριστερά, προερχόμενη και αυτή από τη δύσκολη συνθήκη της διάσπασης και των φθορών που επέφερε, δείχνει να παραμένει εκτός ευρωκοινοβουλίου σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ο μέσος όρος των τεσσάρων δημοσκοπήσεων που έχουν δημοσιευτεί την παρουσιάζουν με 2,6%. Από πλευράς της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας επισημαίνεται ότι υπάρχει ένας μαραθώνιος μπροστά τους και το ζητούμενο είναι να γίνει «συγκροτημένη και σοβαρή δουλειά».

Παρότι πρόκειται για νέο σχηματισμό, που, όπως ήταν λογικό θα έστρεφε τα βλέμματα και το ενδιαφέρον των πολιτών, αυτό δεν αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις. Οι ίδιοι είχαν θέσει ως ορόσημο τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό που αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φτάνει στην πρόθεση ψήφου στο 11,15%, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να βρίσκεται οριακά πίσω του με 11%. Η ΝΔ βρίσκεται στο 30,55%, δηλαδή 19,4% μπροστά από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και 19,55% από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν κατάφερε σε καμία των περιπτώσεων να εκμεταλλευτεί την κατάσταση που υπήρξε στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για ένα τόσο μεγάλο διάστημα. Από την άλλη, όμως, μέτρησε αυτοδιοικητικές νίκες, στις εκλογές του Οκτωβρίου, που ανύψωσαν τα στελέχη του ψυχολογικά και επιθυμεί με σταθερά βήματα να αποτελέσει αντίπαλο της ΝΔ.

Στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να παλέψουν για τη δεύτερη θέση, το ΚΚΕ για την ενίσχυση των ποσοστών του, ενώ, η Νέα Αριστερά, για την είσοδο στο ευρωκοινοβούλιο.



ΠΗΓΗ