Την ίδια στιγμή που η κατάσταση στον Κόλπο του Αντεν γίνεται περισσότερο επικίνδυνη για τις θαλάσσιες μεταφορές, οι ναύλοι αρχίζουν να τσιμπάνε σε πολλές κατηγορίες πλοίων.

Οι ναύλοι αναμένεται να εκτοξευθούν καθώς πολλά πλοία είτε μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είτε δεξαμενόπλοια, αλλά και πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αέριου (LNG Carriers),  αλλάζουν δρομολόγιο αποφεύγοντας τη Διώρυγα του Σουέζ και επιλέγουν τον περίπλου της Αφρικής προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη.

Πόσο επηρεάζει τις θαλάσσιες μεταφορές η απόφαση ναυτιλιακών να αποφύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου, προϊόντων και χημικών θα επωφεληθούν σημαντικά από τυχόν συνεχείς διαταραχές στην περιοχή της Διώρυγας του Σουέζ.

Η αγορά είναι ήδη «στενή» καθώς η προσφορά πλοίων είναι σχετικά μικρή και τυχόν διαταραχές θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους ναύλους.

Θεωρητικά, οι τιμές των suezmax θα μπορούσαν να εκτοξευθούν σε περίπου 200.000 δολάρια ανά ημέρα ως αποτέλεσμα αυτού, ανέφεραν οι αναλυτές.

Σήμερα είναι 49.000 δολάρια ανά ημέρα.

Επίσης οι ναύλοι στη θαλάσσια διαδρομή Ασίας – Μεσογείου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε δύο μήνες και ανήλθαν στις 16 Δεκεμβρίου σε 2.552 δολάρια ανά ισοδύναμη μονάδα σαράντα ποδών (feu) – το υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον δείκτη Freightos Baltic Index.

Οι τιμές των εμπορευμάτων αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς όλο και περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών αποφεύγουν το Σουέζ και ακολουθούν τη διαδρομή γύρω από την Αφρική.

Φυσικό αέριο

Παράγοντες της ναυτιλιακής αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου δήλωσαν ότι οι κύριες τιμές ναύλωσης των πλοίων συνέχισαν να εξασθενούν αυτή την εβδομάδα λόγω του θερμότερου από το αναμενόμενο καιρού στη Βόρεια Ευρώπη και των καλά εφοδιασμένων αποθεμάτων τόσο εκεί όσο και στην Απω Ανατολή.

Ανέφεραν όμως ότι η αγορά θα «σφίξει», ενδεχομένως από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς οι ναυλωτές γίνονται πιο προσεκτικοί και εξετάζουν το ενδεχόμενο να στέλνουν τα πλοία γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»



ΠΗΓΗ