«Όταν η Οικογένεια χάνει την εξουσία, βρίσκει άλλο δρόμο αυτοπροστασίας: Γίνεται καθεστώς. Ιδίως αν πρόκειται να καλύψει εκλεκτό μέλος της», σχολιάζει ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή την τροπολογία για την «Ανάπλαση Α.Ε» που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «όσο ο δήμαρχος Αθηναίων ήταν της οικογένειας, κατείχε τη θέση του προέδρου της δημοτικής εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε». Τώρα που δεν είναι, ο Κ. Μητσοτάκης τον πετάει έξω με τροπολογία της τελευταίας στιγμής». «Διαβάστε την ανάρτηση του νέου δημάρχου Χάρη Δούκα και θα καταλάβετε τους λόγους», προσθέτει ο κ. Κασσελάκης συνοδεύοντας την ανάρτησή του με τη σχετική ανακοίνωση του κ. Δούκα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι «η νέα δημοτική αρχή είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρούσε σε διαχειριστικό έλεγχο στα πεπραγμένα του κ. Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο της Πανεπιστημίου και για άλλους «περιπάτους» με οσμή σκανδάλου».

Οργισμένη αντίδραση Δούκα

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας με μία οργισμένη αντίδραση, ανέφερε πως «η σκανδαλώδης τροπολογία δεν πρέπει να περάσει».

«Η εταιρία του Δήμου Αθηναίων «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», που έτρεξε τον «μεγάλο περίπατο» της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Όλγας και πολλά άλλα …έργα, αλλάζει χέρια «νύχτα». Περνάει εξ ολοκλήρου στην Κυβέρνηση. Μέχρι τώρα, ο Δήμος της Αθήνας ορίζει ως Πρόεδρο της τον εκάστοτε Δήμαρχο Αθηναίων και η εκπροσώπηση του Δήμου είναι 7 από τα 11 μέλη στο ΔΣ (3 εκ των οποίων από την παράταξη του), ενώ ο Δήμαρχος υποδεικνύει και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Με τη χθεσινή νυχτερινή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση πετάει έξω από το ΔΣ τόσο τον Δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του ΔΣ, όσο και τα μέλη του ΔΣ που προέρχονται από τον Δήμο» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει.

«Σημειώνεται ότι στην αρχική μορφή του ο ν. 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020). Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Όπως και ο λόγος που καταργείται τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή.

Πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας, που δεν πρέπει να περάσει. Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της Κυβέρνησης . Είναι προφανές επίσης πως με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της. Καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει τώρα πίσω τη σκανδαλώδη αυτή τροπολογία».

Τι αλλάζει με την τροπολογία

Μέχρι σήμερα πρόεδρος της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», με σκοπό τον συντονισμό του σχεδιασμού, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων. Εν προκειμένω ο Κώστας Μπακογιάννης και διευθύνων σύμβουλος ο Χρόνης Ακριτίδης.

Στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που φέρει τίτλο «οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις», το άρθρο 1 αφορά την «επικαιροποίηση  επωνυμίας και σκοπού της «Ανάπλαση Αθήνα ΑΕ».

Συνιστάται εταιρεία με την επωνυμία Ανάπλαση ΑΕ, (ήτοι φεύγει το Αθήνας), της οποίας η έδρα παραμένει στο Δήμο Αθηναίων. Η εποπτεία της δραστηριότητας της ασκείται από κοινού από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών.

Σκοπός της εταιρείας είναι ο συντονισμός του σχεδιασμού, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση αναπλάσεων στο σύνολο της ελληνικής Επικράτειας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανάπλαση ΑΕ είναι εξαμελές και πρόεδρος ορίζεται «πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας επί των θεματικών πεδίων της εταιρείας, ο οποίος ορίζεται με απόφαση των ασκούντων τα δικαιώματα του μετόχου του ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση. Πλέον στη ΔΣ της εταιρείας δεν συμμετέχει εκπρόσωπος ούτε του Δήμου Αθηναίων ούτε της Περιφερειας Αττικής.



ΠΗΓΗ