Ο Ρομπέρτο Σάλις, ο πατέρας της Ιταλίδας δασκάλας και ακτιβίστριας η οποία είναι προφυλακισμένη στις φυλακές της Βουδαπέστης, εξέφρασε έντονη απαισιοδοξία σχετικά με τη δυνατότητα βελτίωσης των ακραίων συνθηκών κράτησης της κόρης του.

«Μας άφησαν μόνους, η Ιλάρια θα μείνει έγκλειστη στη φυλακή της Βουδαπέστης. Ζητήσαμε να τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό στην πρεσβεία μας στην Ουγγαρία ή να έλθει – υπό περιορισμό – στο σπίτι της στην Ιταλία, αλλά μας το αρνήθηκαν», δήλωσε ο πατέρας της εκπαιδευτικού.

Η εκπαιδευτικός που κατηγορείται πως έδειρε «δύο σκληρούς Ούγγρους νεοναζί», εμφανίστηκε στο δικαστήριο με το χαμόγελο στα χείλη

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η ιταλική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από την δικάσιμο της τριανταεννιάχρονης γυναίκας, στις οποίες μπορούσε να δει ξεκάθαρα κανείς ότι είχε προσαχθεί στη δικαστική αίθουσα με δεμένα τα χέρια και τα πόδια με αλυσίδα.

Η συνάντηση του πατέρα της με τους ιταλούς υπουργούς Δικαιοσύνης και Εξωτερικών

Ο Ρομπέρτο Σάλις είχε σήμερα συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι και με τον Ιταλό υπουργό Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο από την οποία όμως, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, δεν προέκυψαν νέα ενθαρρυντικά στοιχεία. «Προβλέπω ότι η κόρη μου θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι ο Ούγγρος δικαστής να ολοκληρώσει τη δίκη, αλλά στη συγκεκριμένη φυλακή μπορείς και να πεθάνεις», υπογράμμισε ο πατέρας της Ιταλίδας κρατούμενης.

Η δασκάλα αυτή με καταγωγή από τη Μόντζα της βόρειας Ιταλίας, σύμφωνα με τον Ούγγρο εισαγγελέα, πριν από ένα χρόνο ξυλοκόπησε δυο νεοναζί στη Βουδαπέστη. Η ίδια δηλώνει αθώα, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισής τους επιμένουν ότι δεν υπάρχουν σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος της.

Η αντιφασίστρια και ακτιβίστρια συνελήφθη στις 11 Φεβρουαρίου σε αντιδιαδήλωση σε συγκέντρωση νεοναζί και φασιστών. Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εκείνη τη χρονιά νοσταλγοί του Χίτλερ είχαν συρρεύσει στα φιλόξενα γι’ αυτούς εδάφη της ουγγρικής πρωτεύουσας για την «Ημέρα της Τιμής». Μια ακροδεξιά εκδήλωση μνήμης για την αποτυχημένη προσπάθεια των Ναζί και των συμμάχων Ούγγρων στρατιωτών να αποδράσουν από τη Βουδαπέστη κατά τη διάρκεια της πολιορκίας από τον Κόκκινο Στρατό το 1945.

Η Ιταλίδα αντιφασίστρια μετήχθη στο δικαστήριο με αλυσίδες σε χέρια και πόδια, ενώ γυναίκα της δικαστικής αστυνομίας της κρατούσε από μια μακριά αλυσίδα.

Η Ουγγαρία μια από τις πιο φιλικές χώρες για νεοναζί

Λίγες ώρες μετά τα επεισόδια της 11ης Φεβρουαρίου, η Ιλάρια συνελήφθη ενώ ήταν σε ταξί μαζί με άλλους δύο Γερμανούς αντιφασίστες. Σε βάρος της Ιλάρια ασκήθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε ακροαριστερή οργάνωση και απόπειρες πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης σε τέσσερις επιθέσεις. Στις δύο αποδείχθηκε γρήγορα ότι δεν είχε καμία να ανάμιξη. Όταν συνέβησαν, η ίδια δεν ήταν καν στην Ουγγαρία.

Συνέχισε ωστόσο η δίωξη σε βάρος της για συμμετοχή σε επίθεση κατά δύο νεοναζί, χωρίς να έχουν παρουσιαστεί αποδεικτικά στοιχεία. «Δυνητικά θανατηφόρα» τη χαρακτήρισαν οι εισαγγελείς, παρά το γεγονός ότι τα τραύματα ήταν ελαφρά τραύματα και δεν υποβλήθηκαν μηνύσεις. Η 39χρονη Ιταλίδα πέρασε ένα χρόνο στις ουγγρικές φυλακές, διαβόητες για τις απάνθρωπες συνθήκες τους, μέχρι να αρχίσει η δίκη της στις 29 Ιανουαρίου. Κλεισμένη σε ένα μικρό κελί στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Βουδαπέστης, ήταν συχνά δεμένη, λάμβανε λίγο φαγητό και γύρω της έκαναν «πάρτι» ποντίκια και κατσαρίδες.

Η Ουγγαρία αντιμετωπίζει όπως και η Ελλάδα αντίστοιχα προβλήματα με το Κράτος Δικαίου και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενώ όπως πάλι η Ελλάδα αποτελεί έναν παράδεισο για τους φασίστες και τους νεοναζί, ενώ οι αντιφασίστες αντιμετωπίζονται εχθρικά από την αστυνομία και την ουγγρική δικαιοσύνη. Η εκπαιδευτικός που κατηγορείται πως έδειρε «δύο σκληρούς Ούγγρους νεοναζί», εμφανίστηκε στο δικαστήριο με το χαμόγελο στα χείλη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ.



ΠΗΓΗ