Στα πιο σημαντικά σημεία της 12λεπτου μηνύματος που μεταδόθηκε στο αραβικό παράρτημα του Al Jazeera, o Χανίγιε ανέφερε: «Όποιος σκέφτεται για το παλαιστινιακό ζήτημα ή για μια κυβέρνηση στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς και χωρίς τις παλαιστινιακές αντιστασιακές παρατάξεις έχει αυταπάτες».

«Η επίθεση θα τελειώσει και η αντίσταση θα παραμείνει ο υπερασπιστής των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού» είπε ο ηγέτης του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

Ο Χανίγιε ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί σχέδιο που να μην περιλαμβάνει την Χαμάς και τις υπόλοιπες οργανώσεις για την επόμενη μέρα

«Εκφράζουμε την εκτίμησή μας για τις θέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Χαιρετίζουμε την απόφαση του ΟΗΕ χθες το βράδυ».

Οι πρώτες πληροφορίες

Από προηγούμενο διάγγελμα του Χανίγιε, πάλι με το ίδιο φόντο.

«Οποιαδήποτε διευθέτηση στη Γάζα ή στην παλαιστινιακή υπόθεση χωρίς τη Χαμάς ή τις αντιστασιακές φατρίες είναι μια αυταπάτη», λέει ο Haniyeh σε τηλεοπτική ομιλία του.

Ο Haniyeh λέει ότι είναι ανοιχτός σε συνομιλίες για τον τερματισμό του συνεχιζόμενου πολέμου και «να βάλει τάξη στα παλαιστινιακά σπίτια τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας».

Λέει ότι η Χαμάς είναι έτοιμη για συνομιλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια «πολιτική πορεία που θα διασφαλίζει το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στο ανεξάρτητο κράτος του με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Εξαιτίας της αραβικής γλώσσας του βίντεο, αναμένεται η απομαγνηροφώνηση στα αγγλικά ώστε να μεταφραστεί όλο το περιεχόμενο του διαγγέλματος.

Παρότι έχει υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στα γραφήματα και τις δημοσκοπήσεις των Παλαιστινίων ηγετών, αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό γράφημα που δείχνει την δημοφιλία της Χαμάς, ειδικά στην Δυτική Όχθη. Στην Γάζα που βομβαρδίζονται και σκοτώνονται χιλιάδες άμαχοι, δεν υπάρχει κανένα αποδεκτό πρόσωπο με δημοφιλία άνω του 52%. Πιο δημοφιλής ο φυλακισμένος Μαρουάν Μπαργκούτι, ο οποίος δεν αναφέρεται στο παρόν γράφημα.

Τα σημεία κλειδιά από την ζωντανή ενημέρωση

  • Η Χαμάς είναι ανοιχτή στον τερματισμό των πολιτικών διαιρέσεων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη για να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει ένας δρόμος που θα εγγυάται στον παλαιστινιακό λαό τα δικαιώματά του και ένα μελλοντικό κράτος
  • Οι μαχητές της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης είναι ακλόνητοι στο έδαφος και προκαλούν «βαριές απώλειες» μεταξύ των ισραηλινών στρατιωτών
  • Μαζί με τους διεθνείς οργανισμούς, η Χαμάς προσπαθεί σκληρά να επιταχύνει τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας
  • Η οργάνωση είναι βέβαιη ότι η «βάναυση επίθεση» θα λάβει τέλος και ότι η «αντίσταση» θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη Γάζα
  • Η Χαμάς είναι ευγνώμων για τη στάση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έχει επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός
  • Η Χαμάς χαιρετίζει την ψήφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός



ΠΗΓΗ