Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέταξε τον στρατό να αναπτύξει ένα σχέδιο για την εκκένωση των αμάχων από τη Ράφα με τον ΟΗΕ να επισημαίνει ότι δεν υπάρχει μέρος για να εκκενώσουν στην ισοπεδωμένη Γάζα.

Αποστάσεις κρατούν από το Ισραήλ οι ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές του χώρες για τη χερσαία εισβολή στη Ράφα.

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο AJ ότι οι συνομιλίες στο Κάιρο είχαν θετικό πρόσημο. Το Ισραήλ δεν έχει στείλει αντιπροσωπεία και έχει αρνηθεί την πρόταση της οργάνωσης για εκεχειρία.

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι απάντησε σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν περιοχές κοντά στη Δαμασκό τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

08:56 «Η ισραηλινή επιδρομή έπληξε κτίριο κατοικιών – Φόβοι για θύματα»

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν αρκετές περιοχές στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Συρίας, Δαμασκού, ανακοίνωσε ο συριακός στρατός το Σάββατο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία και παρακολουθεί τον πόλεμο, δήλωσε ότι ένα από τα πλήγματα έπληξε κτίριο κατοικιών δυτικά της πρωτεύουσας και ενδέχεται να σκότωσε «άτομα μη συριακής εθνικότητας», αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι η επίθεση του Σαββάτου ήταν το 10ο προφανές ισραηλινό πλήγμα σε συριακό έδαφος από την αρχή του έτους.

08:46 Χαμάς: Οι συνομιλίες εκεχειρίας στο Κάιρο είναι «θετικές»

Ένας αξιωματούχος της Χαμάς λέει ότι οι συζητήσεις εκεχειρίας που πραγματοποιήθηκαν στην Αίγυπτο ήταν «θετικές και καλές».

Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν μαζί με Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές για μια νέα εκεχειρία στη Γάζα και ανταλλαγή αιχμαλώτων-κρατουμένων.

«Η αντιπροσωπεία έφυγε από το Κάιρο απόψε [Παρασκευή] και περιμένει την απάντηση του Ισραήλ», δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς στο πρακτορείο ειδήσεων AFP υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, καθώς δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει για το θέμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν – αφού δεν κατάφερε να επιτύχει συμφωνία εκεχειρίας αυτή την εβδομάδα – δηλώνει ότι απομένει «πολλή» δουλειά, αλλά πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να βλέπει «περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας» ώστε να σταματήσουν οι μάχες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε πρόταση της Χαμάς, χαρακτηρίζοντάς την «παραληρηματική», προσθέτοντας ότι η νίκη στον πόλεμο είναι ορατή, ενώ ανακοίνωσε ότι επίκειται μεγάλη χερσαία επιχείρηση στην πόλη Ράφα.

08:35 Εντολή εκκένωσης… στο πουθενά

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή. Στο τελευταίο τους «καταφύγιο», στη Ράφα, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι με τον Νετανιάχου να προαναγγέλλει χερσαία επίθεση.

«Δεν έχουμε πουθενά να πάμε» λένε στη Ράφα την ώρα που το Ισραήλ εκδίδει εντολή εκκένωσης.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 



ΠΗΓΗ