Μια πλήρους κλίμακας εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα θα ήταν «στρατηγικό λάθος, πολιτική καταστροφή και ανθρωπιστικός εφιάλτης», προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Η κατάληψη και το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα στη Γάζα από το Ισραήλ εγείρει ανησυχίες ότι οι ήδη ανεπαρκείς προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων θα εξαντληθούν περαιτέρω και θα οδηγήσουν σε μια ολοκληρωτική ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι η πρόταση κατάπαυσης του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς «υπολείπεται κατά πολύ» των απαιτήσεων του Ισραήλ, αλλά μια ισραηλινή αντιπροσωπεία έφτασε στο Κάιρο για περαιτέρω συνομιλίες.

Δείτε live:

Διαβάστε τις εξελίξεις στο in:

06:23 Ο διευθυντής της CIA θα ταξιδέψει στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον Νετανιάχου

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς πρόκειται να ταξιδέψει σήμερα στο Ισραήλ για να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ανώνυμη πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η επίσκεψη του Μπερνς πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ έχει εξαπολύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, κατέλαβε το ζωτικής σημασίας συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο και έδωσε εντολή στους περισσότερους από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο στην πόλη να την εκκενώσουν.

Η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα έθεσε επίσης υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός, με αντιπροσωπείες του Ισραήλ, της Χαμάς, των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου να συναντώνται σήμερα στο Κάιρο.

06:17 Οι ΗΠΑ διέκοψαν την αποστολή βομβών προς το Ισραήλ

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press (AP) αναφέρει ότι οι ΗΠΑ διέκοψαν την αποστολή φορτίου βομβών στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα λόγω ανησυχιών ότι το Ισραήλ θα εξαπέλυε μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ράφα.

Αποδίδοντας την πληροφορία σε «ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης», το AP αναφέρει ότι το φορτίο επρόκειτο να αποτελείται από 1.800 βόμβες των 900 κιλών και παραπάνω και 1.700 βόμβες των 226 κιλών.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η απόφαση για την παύση της αποστολής ελήφθη την περασμένη εβδομάδα και δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση για το αν θα προχωρήσει η μεταφορά των όπλων σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

06:13 Επτά νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα

Ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός σκότωσε επτά ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσε νοσοκομείο.

Ο βομβαρδισμός έπληξε διαμέρισμα, σκοτώνοντας επτά μέλη της οικογένειας Αλ Λου στη Γάζα (βόρεια), ανέφερε το νοσοκομείο Αλ Αχλί.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν επίσης λόγο για πυρά και βομβαρδισμούς στον κεντρικό και στον νότιο τομέα του παλαιστινιακού θύλακα, ειδικά στη Ράφα.

06:00 Haaretz: Αμερικάνικη ιδιωτική εταιρεία πρόκειται να αναλάβει τη διαχείριση του συνοριακού περάσματος της Ράφα

Το Ισραήλ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ έχουν «συμφωνήσει» να αναλάβει αμερικανική ιδιωτική εταιρεία τη διαχείριση της συνοριακής διέλευσης που συνδέει τη Ράφα με την Αίγυπτο, αφού ολοκληρωθούν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε χθες Τρίτη η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Δεν αποκάλυψε για ποια εταιρεία πρόκειται. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θέλησε να σχολιάσει.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ, δήλωσε πως δεν είναι ενήμερος για τέτοιο σχέδιο. Το ίδιο είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι.



ΠΗΓΗ