Αναταραχή, ανταγωνισμούς για την εξουσία αλλά και κάμψη ηθικού στις τάξεις της Χαμάς βλέπει το Ισραήλ. Ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε μάλιστα ότι η ηγεσία της Χαμάς στο εξωτερικό αναζητά αντικαταστάτη του ηγέτη της στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ, καθώς τα τάγματα της οργάνωσης στο Χαν Γιουνίς έχουν διαλυθεί και μια επίθεση στη Ράφα είναι προ των πυλών.

«Η Χαμάς δεν εμπιστεύεται τους διοικητές της, αυτό είναι κάτι πολύ, πολύ αισθητό», είπε ο Γκάλαντ μετά από μια αξιολόγηση με τον επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF), υποστράτηγο Γιάρον Φίνκελμαν.

«Δεν έχουμε δικαίωμα να σταματήσουμε όσο υπάρχουν 134 όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς»

«Ο σταθμός της Χαμάς στη Γάζα δεν απαντάει, δεν υπάρχει κανείς να μιλήσει ως ηγεσία στο έδαφος», είπε ακόμα προσθέτοντας ότι η ηγεσία της Χαμάς στο εξωτερικό αναζητά νέους ηγέτες στη Γάζα. «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ανταγωνισμός για το ποιος θα διοικήσει τη Γάζα», συμπλήρωσε.

Σε ανάρτησή του στο X ανέφερε πως «οι δυνάμεις των IDF συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους στο Χαν Γιουνίς και βαθαίνουν το ρήγμα στη Χαμάς, η Ταξιαρχία Χαν Γιουνίς έχει ηττηθεί και δεν λειτουργεί πλέον ως στρατιωτική οντότητα. Η Χαμάς αναζητά αντικαταστάτη του Σινουάρ, ο σταθμός της Χαμάς στη Γάζα δεν απαντά και έπαψε να λειτουργεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Περίπου 200 ύποπτοι για τρομοκρατία παραδόθηκαν στα στρατεύματα στο Νοσοκομείο Νάσερ και δεκάδες στο Νοσοκομείο Αλ-Αμάλ»

Σύμφωνα όσα αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel, ο Γκάλαντ δήλωσε ότι περίπου 200 ύποπτοι για τρομοκρατία παραδόθηκαν στα στρατεύματα στο Νοσοκομείο Νάσερ και δεκάδες στο Νοσοκομείο Αλ-Αμάλ, γεγονός που δείχνει, όπως λέει, την απώλεια του «μαχητικού πνεύματος της Χαμάς».

«Οι άνθρωποι που είχαν RPG, όπλα και πιστόλια έφτασαν μπροστά στη στιγμή της αλήθειας και δεν πολέμησαν. Αυτό δείχνει κάτι για την κατανόηση των σχέσεων εξουσίας, ότι κατάλαβαν ότι η μοίρα τους θα ήταν να παραδοθούν ή να πεθάνουν – δεν υπάρχει τρίτη επιλογή», είπε ακόμα.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ

«Η Χαμάς έχει μείνει με οριακές δυνάμεις στα κεντρικά στρατόπεδα και με την Ταξιαρχία της Ράφα και αυτό που στέκεται ανάμεσα σε αυτές και την πλήρη κατάρρευση ως στρατιωτικό σύστημα είναι μια απόφαση των IDF», είπε ακόμα.

«Δεν υπάρχει κανείς εδώ για να έρθει να τους βοηθήσει, ούτε Ιρανοί, ούτε διεθνής βοήθεια», υπογράμμισε ο Γκάλαντ, ο οποίος υποσχέθηκε ότι οι IDF θα διαλύσουν τα υπόλοιπα έξι τάγματα της Χαμάς – δύο στο κεντρικό στρατόπεδο της Γάζας και τέσσερα στη Ράφα.

«Δεν έχουμε δικαίωμα να σταματήσουμε όσο υπάρχουν 134 όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς», κατέληξε.



ΠΗΓΗ