Ενώ όλοι στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται ανήσυχα και απρόθυμα για μια προεδρική ρεβάνς μεταξύ του 81χρονου Τζο «απειλή για τη δημοκρατία» Μπάιντεν και του 77χρονου Ντόναλντ «δικτάτορα για μια ημέρα» Τραμπ, αίφνης πολύς αχός ακούγεται για τη Μισέλ Ομπάμα.

Σενάρια, που είχαν ακουστεί και πάλι στο πρόσφατο παρελθόν, «ξαναζεσταίνονται» μπροστά στα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του νυν ενοίκου του Λευκού Οίκου, που διεκδικεί την επανεκλογή του.

Γίνεται ντόρος γύρω από το ενδεχόμενο η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ να ριχτεί στο προεδρικό εκλογικό «λάκκο των λεόντων», τον προσεχή Νοέμβριο, για να σώσει την τιμή των ΗΠΑ και των Δημοκρατικών.

Όμως, προς το παρόν, όλα αυτά δεν είναι παρά φήμες.

Η ίδια η Μισέλ Ομπάμα έχει πολλάκις αρνηθεί κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ.

Το έχει πει από τα τέλη του 2022 στο BBC.

Το έχει επαναλάβει έκτοτε σε αρκετές τηλεοπτικές συνεντεύξεις, ακόμη και σε ειδικό ειδικό αφιέρωμα στο Netflix για το τελευταίο βιβλίο της, The Light We Carry, με οικοδέσποινα την Όπρα Γουίνφρεϊ.

Mια προ ημερών συνέντευξή της αναζωπύρωσε τα σενάρια, που διακινούνται πλέον με πυρετώδεις ρυθμούς στον συντηρητικό αμερικανικό Τύπο, αλλά και από μέλη των Ρεπουμπλικανών, σκληροπυρηνικά και μη.

«Είμαι τρομοκρατημένη για το τι θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβεί» με τις επικείμενες εκλογές, δήλωσε η 60χρονη Μισέλ Ομπάμα σε ένα podcast.

«Δεν μπορούμε να θεωρούμε αυτή τη δημοκρατία δεδομένη».

Ήταν μια σαφής αναφορά στο ορατό ενδεχόμενο νίκης του Ντόναλντ Τραμπ.

Πολλοί ερμηνεύουν ωστόσο τη δήλωση και ως ευθεία, δημόσια  αμφισβήτηση των πιθανοτήτων επανεκλογής του Μπάιντεν.

Η απουσία διάψευσης στα τελευταία δημοσιεύματα περί πιθανής υποψηφιότητάς της ουδόλως βοηθά…

Ανησυχίες και θεωρίες

Aνησυχίες για την προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών έχει εκφράσει τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την Washington Post, και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομάμα.

Τις εξέφρασε «απευθείας στον Μπάιντεν», ανέφερε το δημοσίευμα, και είπε «σε βοηθούς και συμμάχους του προέδρου ότι πρέπει να εξουσιοδοτηθεί το προεκλογικό επιτελείο να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να τις αποσαφηνίζει στο Λευκό Οίκο».

Διαρροές σαν και αυτή ρίχνουν «νερό στον μύλο» των Ρεπουμπλικανών και συνωμοσιολογικών θεωριών ότι στην πρώτη θητεία Μπάιντεν υπάρχει ένας σκιώδης πρόεδρος που κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο: ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Έχουμε έναν ανίκανο για πρόεδρο» που «πρόδωσε το Ισραήλ», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ τρία 24ωρα μεταξύ τη φρικαλέα επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Αλλά αυτό το πρόβλημα έχει προκαλέσει, κατά την άποψή μου, το αφεντικό του, ο Μπαράκ Χουσέιν Ομπάμα», υποστήριξε, υπερτονίζοντας το μεσαίο όνομα.

Την ίδια άποψη, χωρίς αναφορά στο «Χουσέιν», εξέφρασε λίγο αργότερα και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ -ο οποίος ανακοίνωσε μόλις πρόσφατα τη στήριξή του στην υποψηφιότητα Τραμπ για το κομματικό χρίσμα.

«Πιστεύω ότι τις αποφάσεις τις παίρνει ο Ομπάμα», είχε πει τον περασμένο Νοέμβριο ο Κρουζ στο δίκτυο Fox.

Αφορμή ήταν τότε η δημόσια έκκληση του πρώην ανώτερου προεδρικού συμβούλου του Ομπάμα, Ντέιβιντ Άξελροντ, προς τον γηραιό Μπάιντεν να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα.

«Έχω πει στο podcast μου πριν από τρεις μήνες, ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα οι Δημοκρατικοί να πετάξουν εκτός τον Τζο Μπάιντεν», ανέφερε ο Κρουζ, «και να φέρουν ως αλεξιπτωτίστρια τη Μισέλ Ομπάμα στο Εθνικό Συνέδριο» του κόμματος, τον Αύγουστο, στο Σικάγο.

«Ο Μπάιντεν δεν θα κάνει στην άκρη πριν από το τέλος των προκριματικών εκλογών των Δημοκρατικών», υπερθεματίζει η συντηρητική Washington Times.

To «εισιτήριο» της προεδρικής υποψηφιότητας όχι μόνο θα πάρει εκτάκτως η δημοφιλής Μισέλ Ομπάμα, υποστηρίζει, αλλά με υποψήφιο αντιπρόεδρο τον φιλόδοξο κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ.

Το πρώην προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ (2009-2017), Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα

Ευσεβείς πόθοι

Μέχρι και σήμερα, η Μισέλ Ομπάμα διακηρύττει ότι δεν θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική.

Ουδέποτε έχει δηλώσει ότι θα σκεφτόταν να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πολλά από τα σενάρια, γράφουν οι New York Times, «πηγάζουν από την εμπνευσμένη από τον Τραμπ δεξιά» και «την ιδέα ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, ενεργώντας σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες του “βαθέως κράτους” έχει ήδη επινοήσει το σχέδιό του να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν».

Σε κάθε περίπτωση, οι ανησυχίες στις τάξεις των Δημοκρατικών υπάρχουν και είναι έντονες.

Παρά τις ποινικές διώξεις σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη καταφέρει να πάρει δημοσκοπικά «κεφάλι».

Όμως «μετά τη νίκη Τραμπ στο Νιου Χαμσάιρ», σχολιάζει το Politico, ο Δημοκρατικός πρόεδρος «αποκτά τον αντίπαλο που θέλει».

«Είναι μια ρεβάνς», γράφει το Reuters, που στο προεκλογικό επιτελείο του Αμερικανού προέδρου «λένε ότι είναι σίγουροι ότι ο Μπάιντεν θα κερδίσει».

Η ομάδα του εστιάζει στην προειδοποίηση ότι ο Τραμπ αποτελεί σοβαρή απειλή για την αμερικανική δημοκρατία κι ότι διακυβεύονται οι αμβλώσεις και άλλες προσωπικές ελευθερίες.

«Ποντάρουν ότι με αυτή την προσέγγιση θα κερδίσουν τους ανεξάρτητους και θα προκαλέσει ενθουσιασμό στους αδιάφορους Δημοκρατικούς».

Προς το παρόν, πολλοί εξ αυτών δηλώνουν ανήσυχοι για την ηλικία του, την πνευματική διαύγειά του και τους χειρισμούς στην οικονομία, στο μεταναστευτικό και στη Μέση Ανατολή.

Τα ποσοστά αποδοχής τόσο του προέδρου Μπάιντεν, όσο και της υποψήφιας αντιπροέδρου του, Κάμαλα Χάρις κυμαίνονται στο 37-38%.

Η εικόνα δεν είναι πάντως διαφορετική για τον Τραμπ.

Στην τελευταία πάντως δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για τον Economist, το 46% των ερωτηθέντων ενήλικων Αμερικανών δήλωσε ότι, σε περίπτωση ρεβάνς του 2020, αυτή τη φορά θα κερδίσει ο Τραμπ, έναντι 34% που συγκέντρωσε ο Μπάιντεν. Το υπόλοιπο 20% δεν εξέφρασε γνώμη.

Αλλά το 2024, όπως και η προεκλογική κούρσα, είναι μόλις στην αρχή…



ΠΗΓΗ