Πολλά είναι τα ερωτήματα που γεννά η συντριβή του μεταγωγικού αεροσκάφους της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ της Ρωσίας. Αμέσως μετά από αυτό το συμβάν, όπου σκοτώθηκαν και οι 74 επιβαίνοντες, τόσο το Κίεβο, όσο και η Μόσχα προέβησαν σε έναν πόλεμο ανακοινώσεων, με το Κρεμλίνο να κατηγορεί την Ουκρανία και τον Ζελένσκι να διαψεύδει.

Ακόμη, το Κίεβο δεν έχει επιβεβαιώσει σε ανακοίνωση του, ούτε το γεγονός, ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 65 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου. Σήμερα δε (25/01), σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, ανασύρθηκαν τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, τα οποία αναμένεται να ρίξουν φως στα αίτια της συντριβής και να βάλουν τέλος στα σενάρια που έχουν αρχίσει να διαδίδονται.

Γνώριζαν οι Ουκρανοί για την ανταλλαγή των κρατουμένων

Αν και η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ισχυρίζεται πως δεν γνώριζε τίποτα για την ανταλλαγή των αιχμαλώτων, ένας αξιωματούχος της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών άμυνας επιβεβαίωσε ότι η ανταλλαγή αιχμαλώτων επρόκειτο να γίνει την Τετάρτη, αλλά δεν γνώριζε τις υλικοτεχνικές λεπτομέρειες της ρωσικής πλευράς της ανταλλαγής.

Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα του CNN, μια άλλη ουκρανική στρατιωτική πηγή, ανέφερε ότι το αεροπλάνο μετέφερε ρωσικούς πυραύλους και όχι αιχμαλώτους. Άρα διαμορφώνεται το ερώτημα αν οι Ουκρανοί γνώριζαν πράγματι τον χρόνο και τη διαδρομή του αεροσκάφους που οι Ρώσοι λένε ότι μετέφερε κρατούμενους στον τόπο της ανταλλαγής, και επιπλέον αν η πληροφορία αυτή είχε μεταφερθεί στις μονάδες πρώτης γραμμής πέρα από τα σύνορα από το Μπέλγκοροντ.

Πολλές οι προεκτάσεις από την συντριβή του αεροσκάφους

Ο Αντρέι Καρταπόλοφ, πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Δούμας στη Μόσχα, ισχυρίστηκε ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν προέρχονταν από τα αμερικανικά συστήματα Patriot ή τα γερμανικά συστήματα IRIS-T που έχει προμηθεύσει η Δύση στην Ουκρανία. Ο ισχυρισμός αυτός βέβαια έγινε χωρίς να έχει προσφέρει καμία απόδειξη.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Ουκρανία έχει δεσμευτεί να μην χρησιμοποιήσει όπλα που έχουν χορηγηθεί από τη Δύση για να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος και αυτό θα ήταν μια εξαιρετικά σημαντική απόκλιση από αυτή την πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση, το IRIS-T δεν θα είχε το βεληνεκές για να πλήξει το Ilyushin από το πλησιέστερο ουκρανικό έδαφος. Από την άλλη, ένας Patriot θα μπορούσε να πλήξει το αεροπλάνο αν αναπτυσσόταν, τόσο κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Στιγμιότυπα από την στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους

Μόνο τρεις οι Ρώσοι φύλακες

Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό είναι ότι σύμφωνα με τη ρωσική εκδοχή των γεγονότων, οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου φυλάσσονταν από μόλις τρεις Ρώσους που επέβαιναν στο αεροπλάνο (εκτός από το πλήρωμα.)

Ένας πρώην Ουκρανός αιχμάλωτος πολέμου, ο Maksym Kolesnikov, δήλωσε την Τετάρτη σε ανάρτησή του στο Χ ότι όταν είχε μεταφερθεί με αεροπλάνο από το Μπριάνσκ στο Μπέλγκοροντ, υπήρχαν περίπου 20 στρατιωτικοί αστυνομικοί για 50 κρατούμενους.

Ουκρανικό χτύπημα ή προσπάθεια αποσταθεροποίησης

Η Ρωσία έχει προσπαθήσει πολλές φορές να αποσταθεροποιήσει την ουκρανική κοινωνία. Για παράδειγμα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι «διαπράττοντας αυτή την τρομοκρατική επίθεση, η ουκρανική ηγεσία έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο – παραμέλησε τις ζωές των πολιτών της.»

Υπενθυμίζεται δε ότι ήδη στο παρελθόν η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία σκότωσε τους δικούς της αιχμαλώτους πολέμου σε ένα χτύπημα σε ένα στρατόπεδο στην Ολενίβκα στο Ντονέτσκ, ένας ισχυρισμός που μετά από εκτεταμένη ιατροδικαστική έρευνα φάνηκε εξαιρετικά αμφίβολος.

Εντείνονται οι επιθέσεις των Ουκρανών σε ρωσικό έδαφος

Αλλά οι Ουκρανοί έχουν επεκτείνει το εύρος και τη συχνότητα των επιθέσεών τους στη Ρωσία, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους και σαμποτάζ. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε ένα από τα πιο προηγμένα αεροσκάφη έγκαιρης ανίχνευσης των Ρώσων, το Α-50, πάνω από τη Θάλασσα του Αζόφ.

Δεν υπήρξαν οπτικές αποδείξεις για τα συντρίμμια και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε στον ισχυρισμό. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι Ουκρανοί μπορεί να έχουν επαναχρησιμοποιήσει μια μπαταρία Patriot για να πραγματοποιήσουν αυτή την επίθεση, αλλά δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση. Οι πύραυλοι Patriot έχουν γενικά εμβέλεια λίγο κάτω από 100 μίλια.

Ο χάρτης αποτυπώνει που βρίσκεται το Μπελγκορόντ

Τι λένε οι δύο πλευρές για την συντριβή

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την Τετάρτη ως «τερατώδη πράξη» την κατάρριψη του μεταγωγικού αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας που μετέφερε Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου που επρόκειτο να ανταλλαχθούν.

«Το γεγονός ότι οι Ουκρανοί σκότωσαν τους δικούς τους αιχμαλώτους, τους δικούς τους πολίτες που θα επέστρεφαν στο σπίτι τους πρακτικά σε 24 ώρες, είναι βεβαίως μια απολύτως τερατώδης πράξη», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες για ανταλλαγές αιχμαλώτων θα πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικές.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι «Κανένας δεν μπορεί να πει ποιον αντίκτυπο θα έχει το γεγονός αυτό στις προοπτικές παράτασης της διαδικασίας ανταλλαγής των αιχμαλώτων πολέμου.

Από την άλλη πλευρά, το Κίεβο δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε διαψεύσει ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως υποστηρίζει η Μόσχα. Επίσης δεν έχει επιβεβαιώσει ότι Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου επέβαιναν σε αυτό.

Στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαίτησε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για το συμβάν. «Είναι προφανές ότι οι Ρώσοι παίζουν με τις ζωές των ουκρανών αιχμαλώτων, τα συναισθήματα των δικών τους και της κοινωνίας μας», υποστήριξε, χωρίς να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει πως στο μεταγωγικό επέβαιναν Ουκρανοί στρατιωτικοί.

Τι λέει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας – «Νόμιμοι στόχοι τα ρωσικά αεροσκάφη», λέει στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας

Σύμφωνα με το CNN, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το αεροπλάνο καταστράφηκε από ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα που αναπτύχθηκε στην περιοχή Liptsy στην περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας, περίπου 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) από το σημείο όπου κατέπεσε το αεροπλάνο. Ανέφερε δε ότι ο εξοπλισμός ραντάρ είχε εντοπίσει τις εκτοξεύσεις.

Ακόμη, το υπουργείο Άμυνας υποστήριξε επίσης ότι «η ουκρανική ηγεσία γνώριζε πολύ καλά ότι, σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική, σήμερα το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό θα μεταφερόταν με στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο του Μπέλγκοροντ για ανταλλαγή στο σημείο ελέγχου Κολοτίλοβκα στα ρωσικά σύνορα με την ουκρανική περιοχή Σούμι».

Σε απάντηση της ανωτέρω ανακοίνωσης, η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας δήλωσε ότι θεωρούσε τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη που προσέγγιζαν το Μπέλγκοροντ ως νόμιμους στόχους, αλλά δεν παραδέχθηκε ότι πυροβόλησε εναντίον ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους.



ΠΗΓΗ