Η «εθελοντική» μετανάστευση Παλαιστινίων από τη Γάζα γίνεται σιγά σιγά επίσημη πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης, με ανώτερο αξιωματούχο να λέει ότι το Τελ Αβιβ έχει συνομιλίες με πολλές χώρες για την πιθανή απορρόφησή τους.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου διεξάγει μυστικές επαφές για την αποδοχή χιλιάδων Παλαιστινίων από τη Γάζα με το Κονγκό, καθώς και άλλα κράτη.

«Το Κονγκό θα είναι πρόθυμο να δεχτεί μετανάστες και είμαστε σε συζητήσεις με άλλους», δήλωσε ανώτερη πηγή στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας.

Το Κονγκό έχει υψηλά επίπεδα ανισότητας και το 52,5% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Ψάχνουν για χώρες «πρόθυμες να απορροφήσουν τους κατοίκους της Γάζας»

Εν τω μεταξύ, η Γάζα αντιμετωπίζει μια εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση. Την περασμένη Δευτέρα, ο Νετανιάχου είπε σε μια συνάντηση του κόμματος Λικούντ ότι εργάζεται για να διευκολύνει την εθελοντική μετανάστευση των κατοίκων της Γάζας σε άλλες χώρες. «Το πρόβλημά μας είναι [να βρούμε] χώρες που είναι πρόθυμες να απορροφήσουν τους κατοίκους της Γάζας και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», είπε.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε στο μέλος της Κνεσέτ (από το Λικούντ), Danny Danon, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «ο κόσμος ήδη συζητά τις δυνατότητες εθελοντικής μετανάστευσης», αν και η ιδέα έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από τη διεθνή κοινότητα.

Τα ακροδεξιά κόμματα Θρησκευτικός Σιωνισμός και Otzma Yehudit, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμαρ Μπεν Γκβιρ, αντίστοιχα, έχουν υποστηρίξει τα σχέδια εκδίωξης των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Ο Μπεν Γκβιρ, είχε ζητήσει τη Δευτέρα να επιστρέψουν οι Εβραίοι έποικοι στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου και «να ενθαρρυνθεί» ο παλαιστινιακός πληθυσμός να μεταναστεύσει. Αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει την Κυριακή ο επίσης ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.

Ο Ιταμαρ Μπεν Γκβιρ (αριστερά) και ο Μπεζαλέλ Σμότριτς (δεξιά)

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέκρινε τους Σμότριτς και Μπεν Γκβιρ, κατηγορώντας τη ρητορική τους ως «εμπρηστική και ανεύθυνη». Ο Σμότριτς απέρριψε τα σχόλια, υποστηρίζοντας ότι πάνω από το 70% των Ισραηλινών υποστηρίζει την ιδέα της «ενθάρρυνσης της εθελοντικής μετανάστευσης» επειδή «δύο εκατομμύρια άνθρωποι [στη Γάζα] ξυπνούν κάθε πρωί με την επιθυμία να καταστρέψουν το κράτος του Ισραήλ».

Το γραφείο του Νετανιάχου έχει εκδώσει ανακοινώσεις επιμένοντας ότι οι Smotrich και Ben Gvir δεν εκπροσωπούν την κυβερνητική πολιτική για το θέμα, παρά τα σχόλια του ίδιου την περασμένη εβδομάδα υπέρ της μεταφοράς πληθυσμού.

Εγκλωβισμένοι σε ακόμη μικρότερα εδάφη

Την Τρίτη, κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Κνεσέτ για να εξεταστούν οι πιθανότητες για τη μεταπολεμική Γάζα, η υπουργός πληροφοριών Gila Gamaliel είπε: «Στο τέλος του πολέμου η κυριαρχία της Χαμάς θα καταρρεύσει. Δεν υπάρχουν δημοτικές αρχές. Ο άμαχος πληθυσμός θα εξαρτάται πλήρως από την ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν θα υπάρξει δουλειά και το 60% της γεωργικής γης της Γάζας θα γίνει ζώνες ασφαλείας».

Το Ισραήλ θέλει να επεκτείνει τις «ζώνες ασφαλείας» του. Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγορείται ήδη πως ενίσχυσε την παρουσία των εποίκων στη Δυτική Όχθη.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις, η Gamaliel παρουσίασε έναν χάρτη της Λωρίδας της Γάζας μετά τις μάχες που δείχνει τους εναπομείναντες κατοίκους εγκλωβισμένους. Το Ισραήλ θα διακόψει τις σχέσεις με τη Γάζα και θα επεκτείνει τις ζώνες ασφαλείας του.

Η Gamaliel είπε ότι η Γάζα δεν πρέπει να παραδοθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή και οι κάτοικοι της Γάζας δεν πρέπει να αφεθούν στη Λωρίδα για να εκπαιδεύονται να μισούν το Ισραήλ, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι περαιτέρω επιθέσεις θα είναι απλά θέμα χρόνου.

«Το πρόβλημα της Γάζας δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα», είπε. «Ο κόσμος πρέπει να υποστηρίξει την ανθρωπιστική μετανάστευση, γιατί αυτή είναι η μόνη λύση που ξέρω».

Ένας άνδρας κρατάει ένα μωρό καθώς εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών επιθέσεων, βρίσκουν καταφύγιο σε ένα καταυλισμό στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 1 Ιανουαρίου 2024. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Σχέδιο 5 βημάτων

Ο Danon του Λικούντ είναι ένας άλλος από τους κορυφαίους υποστηρικτές του σχεδίου ξεριζωμού των κατοίκων της Γάζας. Την Τρίτη παρουσίασε το σχέδιο πέντε βημάτων του σε μια διάσκεψη στην Κνεσέτ:

  • «αποστράτευση
  • δημιουργία ζώνης ασφαλείας
  • ισραηλινή παρουσία στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου,
  • εθελούσια μετανάστευση και
  • εξάλειψη της τρομοκρατικής ατμόσφαιρας»

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου –συμμαχία κομμάτων της δεξιάς, της άκρας δεξιάς και υπερορθόδοξων εβραϊκών σχηματισμών– κατηγορείται ήδη πως ενίσχυσε την παρουσία των εποίκων στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που βρίσκεται από το 1967 υπό ισραηλινή κατοχή.

Εξάλλου εκδίωξη ενός πληθυσμού εκτός της περιοχής όπου διαμένει απαγορεύεται από τις Συμβάσεις της Γενεύης, την καρδιά του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο χαρακτηρίζει «τον εκτοπισμό ή την αναγκαστική μεταφορά ενός πληθυσμού» έγκλημα πολέμου.



ΠΗΓΗ