«Έχουμε χρέος να μην ξεχάσουμε, ο θυμός θα περάσει, αλλά πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Δεν νοείται αυτά τα κα….ια να κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους και εμείς να μένουμε παρατηρητές. Πρέπει να εφοδιαστούμε και να χρησιμοποιούμε μέσα που τους βάλλουν επαρκώς ώστε να διασπώνται αποτελεσματικά. Πλαστικές σφαίρες άμεσα στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Όχι άλλο παθητικότητα…».

Αυτό είναι ένα από τα ηλεκτρονικά μηνύματα σε «κλειστές ομάδες» αστυνομικών – κυρίως των ΜΑΤ – στα social media για την επιθετική αντιμετώπιση των επεισοδίων μέχρι και με πλαστικές σφαίρες ή ακόμα και για «λευκή απεργία» αλλά και μαζικές δηλώσεις «ασθενειών», ύστερα από τον σοβαρότατο τραυματισμό αστυνομικού πριν από μία εβδομάδα στου Ρέντη.

Σε μια επιλογή των ενστόλων που σχετίζεται και με τη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση πέντε διμοιριών των ΜΑΤ που θα συμμετείχαν στα μέτρα ασφαλείας για τον αγώνα Παναθηναϊκού – Μακάμπι να σταματήσουν επιδεικτικά στους Αμπελοκήπους.

Και ακολούθως να ειδοποιήσουν την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ότι θα δώσουν το παρών στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας μόνο αν σημειωθούν εκεί επεισόδια. Με τους ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να δίνουν εντολή οι αστυνομικοί των πέντε διμοιριών να επιστρέψουν, μέχρι νεωτέρας, στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδή.

«Λευκή απεργία»

Ενδεικτική ακόμα της καταγραφόμενης «οργής» και των αντιδράσεων των αστυνομικών είναι μια άλλη ανάρτηση ενστόλου ο οποίος σημειώνει «χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα όπως ελεύθεροι υπηρεσίας και λευκή απεργία», ενώ ένας άλλος συνάδελφός του συμπληρώνει: «Έλεγχοι; Εμάς μας φαίνονται όλοι νόμιμοι. Μάλιστα ζητάμε (σ.σ.: χωρίς λόγο) ενίσχυση γιατί δεν νιώθουμε ασφαλείς. Καταδίωξη με απόλυτο σεβασμό στον ΚΟΚ. Προσαγωγή; Τι είναι αυτό και γιατί; Διάλειμμα 15 λεπτά ανά δύο ώρες, σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο. Μόνο αν κινδυνεύει κάποιος θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε».

Ένας άλλος ένστολος αστυνομικός σε έντονο ύφος σχολιάζει ενδεικτικά: «Αυτούς προστατεύουμε; Μία κοινωνία που μας βρίζει, μία ηγεσία που δεν μας υπολογίζει και μας πετάει σαν πρόβατα στα μέτρα. Και έχουμε και τους ΡΟΥΦ (σ.σ.: ρουφιάνους) στην πλάτη που άμα βαρέσεις μία παραπάνω σε πάνε για βασανισμό μπας και γράψει καμιά φυλλάδα και φανούν. Η αστυνομία δεν θα αλλάξει, άμα δεν αλλάξουμε εμείς. Το φιλότιμο τέλος. Ειδικά οι ομάδες ΔΙΑΣ, Άμεση Δράση και ΟΠΚΕ. Τέλος ο προσωπικός ζήλος για απόδοση. Τέλος οι έλεγχοι. Τέλος τα νούμερα και τα στατιστικά. Ο αγώνας είναι προσωπικός…».

Εκδικητικές επιθέσεις;

Ωστόσο υπάρχουν και προτροπές για «εκδικητικές» επιθέσεις αστυνομικών. Ένας από τους αστυνομικούς που υπηρετούσαν στα ΜΑΤ σημειώνει: «Βάζω στοίχημα ότι οι συνάδελφοί μου ανυπομονούν να ξεκινήσουν τα επόμενα ματς για να εξηγήσουν στους χούλιγκαν γιατί είναι κακή ιδέα να επιτεθείς σε αστυνομικό. Και το θέτω πολύ κομψά».

Με έναν ακόμα αστυνομικό να προαναγγέλλει σε ανάρτησή του «την Τετάρτη, μήπως Πέμπτη από εκεί που είναι να φύγουν οι κλούβες για τα γήπεδα, να πάμε όπως πήγαμε προχθές, να μη βγει ούτε μία έξω; Δεν νοείται να είναι ο δικός μας νοσοκομείο – δυστυχώς ακρωτηριασμένος – και να πάνε οι συνάδελφοί του της ΥΑΤ για υπηρεσία. Όλοι είναι ξενερωμένοι και οργισμένοι σίγουρα ειδικά με αυτή την υπηρεσία. Ας πάμε εκεί σαν διαμαρτυρία και να μη φύγει καμιά κλούβα. Πιστεύω ότι κι οι ίδιοι δεν θέλουν πλέον να πάνε σε κανένα γήπεδο καμιάς ΠΑΕ ή ΚΑΕ. Ας παραλύσουν τα γήπεδα αφού τα μέτρα αυτά δεν μας κάνουν».

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»



ΠΗΓΗ