Ένας θρύλος της παγκόσμιας μουσικής, ο Ζιλμπέρτο Ζιλ θα βρεθεί στο Ηρώδειο στις 17 Ιουλίου για μια μοναδική συναυλία μπροστά στο ελληνικό κοινό. Ο 81χρονος Βραζιλιάνος τραγουδιστής, τραγουδοποιός και κιθαρίστας επιστρέφει στη χώρα μας για μια αποχαιρετιστήρια συναυλία για τα 60 χρόνια καριέρας του, έχοντας στο πλευρό του τη μουσική του οικογένεια.

Με αφορμή τη διεθνή περιοδεία «Aquele Abraço» («Αυτή η αγκαλιά»), ο Ζιλμπέρτο Ζιλ, η φωνή που έχει ταυτιστεί μοναδικά με τη βραζιλιάνικη ψυχή, θα παρουσιάσει τραγούδια από ολόκληρη τη λαμπρή μουσική πορεία του. «Φέρνουμε την οικογένεια Ζιλ σε ένα πρόγραμμα που έχουν επιλέξει οι γιοι, οι κόρες και τα εγγόνια μου, αλλά και μουσικοί που έχουν αγαπήσει τη μουσική μας εδώ και χρόνια. Θα σας παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα που έχουμε συλλάβει όλοι μαζί» λέει χαρακτηριστικά ο σπουδαίος μουσικός.

Η φωνή της Βραζιλίας

Ο Ζιλμπέρτο Ζιλ δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι από τους μουσικούς με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα του, έχοντας καταφέρει να προβάλει τη βραζιλιάνικη μουσική παγκοσμίως και να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση. Ως καλλιτέχνης πρωτοστάτησε στο μουσικό κίνημα Tropicália, που όρισε τον νέο ήχο της Βραζιλίας συγχωνεύοντας δημιουργικά τη μουσική παράδοση με στοιχεία μπόσα νόβα, ροκ εν ρολ και ρέγκε και ξαναφέρνοντας τη βραζιλιάνικη μουσική σε επαφή με τις αφρικάνικες ρίζες της. Ως πολιτικός υπήρξε ακούραστος υπερασπιστής της δημοκρατίας και πρεσβευτής της πολιτιστικής ποικιλομορφίας.

Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1942 στο Salvador και πέρασε τα πρώτα του χρόνια σε μία μικρή πόλη, το Ituaçu, στην εξοχική Bahia. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και η μητέρα του δασκάλα δημοτικού και όταν ο μικρός Ζιλμπέρτο ήταν μόλις δυόμιση ετών είπε στη μητέρα του ότι θα γίνει ή μουσικός ή πρόεδρος της Βραζιλίας.

Σε ηλικία 10 ετών, η μητέρα του, του αγόρασε ένα ακορντεόν και τον έστειλε σε μουσικό σχολείο για τέσσερα χρόνια. Ο Ζιλμπέρτο Ζιλ εκπαιδεύτηκε στην κλασική μουσική, αλλά λάτρεψε και την παραδοσιακή μουσική της Βραζιλίας. Σύντομα ασχολήθηκε με την κιθάρα αρχικά και στη συνέχεια με την ηλεκτρική κιθάρα. Η πρώτη του μπάντα έπαιζε τραγούδια επηρεασμένη από τον Έλβις Πρίσλεϊ.

Η συνάντησή του με τον Caetano Veloso έμελλε να είναι κομβική για τη ζωή και την καριέρα του, καθώς από αυτή γεννήθηκε το καλλιτεχνικό κίνημα Tropicália κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’60. Το συγκεκριμένο κίνημα όμως προκάλεσε την αντίδραση της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία και οι δύο καλλιτέχνες φυλακίστηκαν για εννέα μήνες το 1969 και στη συνέχεια εκδιώχθηκαν από τη χώρα.

Ο Ζιλμπέρτο Ζιλ βρέθηκε στο Λονδίνο, όπου ήρθε σε επαφή με διαφορετικά μουσικά ρεύματα. Αργότερα εισχώρησε και στη ροκ σκηνή, ενώ μοιράστηκε τη σκηνή με τους Yes και τους θρυλικούς Pink Floyd. «Ανοίχτηκα σε νέες μουσικές στο Λονδίνο. Για ένα διάστημα εκεί ήταν το απόλυτο κέντρο των εξελίξεων. Και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που επέλεξα αυτή την πόλη, όταν αναγκάστηκα να φύγω από τη Βραζιλία. Όχι μόνο για τη μουσική αλλά και για την επαναστατική στάση της νεολαίας τότε» έχει πει ο Ζιλ.

Το 1972 επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου ασχολήθηκε με τη μουσική αλλά και τον πολιτικό και περιβαλλοντικό ακτιβισμό. Μάλιστα η πολιτική του ευαισθητοποίηση τον οδήγησε να υπηρετήσει ως υπουργός Πολιτισμού τη Βραζιλίας για πέντε χρόνια επί προεδρίας του Λούλα (2003-2011).

Η συναυλία στο Ηρώδειο

Ο Ζιλμπέρτο Ζιλ θα βρεθεί στη σκηνή του ρωμαϊκού ωδείου με μια πλειάδα μουσικών από την ευρύτερη οικογένειά του, για να παρουσιάσουν τραγούδια από ολόκληρη τη λαμπρή πορεία του. Μάλιστα πριν από λίγο καιρό, ο μουσικός με τα πολυάριθμα Grammy και τις περισσότερες από 50 δισκογραφικές κυκλοφορίες βρέθηκε στην Αθήνα και επισκέφτηκε το Ηρώδειο. «Οι Ρωμαίοι ήταν εδώ; Τώρα ήρθαν και οι Βραζιλιάνοι» είπε χαμογελώντας καθισμένος στα σκαλιά του Ηρωδείου. «Υπάρχει μια ατμόσφαιρα ένα πνεύμα, μία ιστορική συμπύκνωση, μας αγγίζει και είναι κάτι που νιώθουμε σαν να γινόμαστε μέρος της ιστορίας».

Ο Ζιλμπέρτο Ζιλ μίλησε και για τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην ελληνική και τη βραζιλιάνικη κουλτούρα: «Οι Έλληνες και οι Λατίνοι βοήθησαν τις δυτικές κοινωνίες να μεγαλώσουν και να γίνουν ό,τι είναι σήμερα. Ας πούμε, πολλές λέξεις ελληνικές τις χρησιμοποιούμε και στη γλώσσα μας. Το νιώθω και στη μουσική. Ο δυτικός πολιτισμός ξεκίνησε από τη Ρώμη και την Ελλάδα. Έχουμε την ίδια ‘’γεύση’ του μεσογειακού συναισθήματος. Την οποία επίσης έχουμε στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία και στην Ιταλία, μέρη τα οποία έχουν επηρεάσει τη Βραζιλία και την κουλτούρα της και τη μουσική και την λογοτεχνία και την ποίηση και ιστορία».

Για τη συναυλία ο Βραζιλιάνος μουσικός τόνισε: «Θα σας παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα που έχουμε συλλάβει όλοι μαζί, εγώ και η οικογένεια μου. Στη σκηνή θα είμαστε περίπου 12 με 15 μουσικοί. Και θα έχουμε και κάποιους από την ευρύτερη πολιτιστική μας οικογένεια που θα παίξουν σαξόφωνο και τρομπέτα και άλλα όργανα για να συνθέσουμε το αποτέλεσμα. Μια κόρη μου θα τραγουδάει και μία εγγονή μου θα κάνει τα back vocals».

Όσο για το γεγονός ότι στο Ηρώδειο οι θεατές είναι καθισμένοι και δεν μπορούν να χορέψουν, ο Ζιλμπέρτο Ζιλ είπε: «Αν χορέψετε από μέσα σας, εμένα μου φτάνει».

 

ΠΗΓΗ