θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για το θαύμα των Χριστουγέννων: ο πληθωρισμός σε όλο τον κόσμο επιβραδύνεται πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Εάν οι οικονομολόγοι έχουν δίκιο, αυτό το δώρο θα συνεχίσει να παρέχεται και το επόμενο έτος, επαναφέροντας τον πληθωρισμό σε φυσιολογικά επίπεδα για πρώτη φορά σε τρία χρόνια.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτιμούν ότι ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια, στην ομάδα των οικονομιών που γνώρισαν την άνοδο του πληθωρισμού μετά την Covid – στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αρκετές αναδυόμενες αγορές – κυμάνθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,2% το τρίμηνο που έληξε τον Νοέμβριο.

Ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 1,3% το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους στη ζώνη του ευρώ

Μέχρι το τέλος του 2024, ο μέσος πληθωρισμός μεταξύ αυτής της ομάδας θα πρέπει να είναι κοντά στους στόχους για τον πληθωρισμό των περισσότερων μεγάλων κεντρικών τραπεζών, διαπίστωσαν οι αναλυτές.

Οικονομική ανάπτυξη

Η πτώση του πληθωρισμού θα πρέπει να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη με δύο τρόπους: ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια.

Ο Michael Saunders , ανώτερος σύμβουλος της Oxford Economics, αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 1,3% το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους στη ζώνη του ευρώ και 2,7% στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα μειωθεί στο 2,2%.

Η Federal Reserve, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας στοχεύουν σε πληθωρισμό 2%.

«Οι κοινοί παράγοντες που μειώνουν τον πληθωρισμό είναι τα τρόφιμα, η ενέργεια, οι παγκόσμιες τιμές αγαθών και η νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Saunders, πρώην μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας. «Αλλά οι διαφορές, και γιατί ο πληθωρισμός θα επιστρέψει πιο γρήγορα στον στόχο στην ευρωζώνη, είναι ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης μεγαλύτερες πιέσεις από τη στενότητα της αγοράς εργασίας, οι οποίες εξασθενούν σταδιακά».

Πηγή: ΟΤ



ΠΗΓΗ