Αν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν και υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αρνηθεί, ότι θα κλιμακώσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία πέρα από τα σύνορα της χώρας, η Ευρώπη φαίνεται να ετοιμάζεται για το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας BILD, η Ευρώπη ετοιμάζεται για ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Το δημοσίευμα επικαλείται απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο προετοιμάζεται για μια «υβριδική» ρωσική επίθεση στην Ανατολική Ευρώπη.

Τα σενάρια επίθεσης

Η γερμανική εφημερίδα περιγράφει λεπτομερώς τέσσερα πιθανά σενάρια που αναλύονται μέσα στον σχεδιασμό του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, αλλά και τον τρόπο που πιστεύεται ότι έχει σχεδιάσει να τα αντιμετωπίσει.

Το πρώτο σενάριο που αναφέρεται, φέρει την ονομασία «Alliance Defense 2025», το οποίο θα ξεκινούσε τον Φεβρουάριο, με τη Ρωσία να κινητοποιεί πάνω από 200.000 Ρώσους στρατιώτες. Η Μόσχα θα εξαπέλυε μία μαζική «εαρινή επίθεση» εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ακόμη, το σενάριο αυτό περιγράφει πώς η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει πόλεμο στη Βαλτική μέχρι τον Ιούλιο, χρησιμοποιώντας «σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις», αλλά την ίδια ώρα θα προκαλούσε δυσαρέσκεια στους Ρώσους υπηκόους στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Στο αρχείο αυτό παρατηρείται το σχέδιο του Πούτιν κατά της ΕΕ

Η «άσκηση» και η προπαγάνδα

Μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι συγκρούσεις αυτές, όπως δείχνουν τα απόρρητα έγγραφα, θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία ως κίνητρο για την εξαπόλυση του «Zapad 2024», μιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής «άσκησης» που θα συγκέντρωνε περίπου 50.000 Ρώσους στρατιώτες στα δυτικά της χώρας και τη Λευκορωσία.

Από εκεί και πέρα η Ρωσία θα μπορούσε να μεταφέρει στρατεύματα και πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στο Καλίνινγκραντ, το οποίο βρίσκεται μεταξύ της Λιθουανίας και της Πολωνίας, οι οποίες είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ.

Στο τρίτο σενάριο που αναφέρεται στα έγγραφα, η Ρωσία θα μπορούσε ασκώντας προπαγάνδα, να προειδοποιήσει ψευδώς για επικείμενη επίθεση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, με απώτερο στόχο την κατάκτηση μιας περιοχής γνωστής ως Suwalki Gap, ενός στενού πολωνο-λιθουανικού διαδρόμου που βρίσκεται μεταξύ της Λευκορωσίας και του Καλίνινγκραντ.

Μέχρι τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το σχέδιο – με βάση το χειρότερο σενάριο – η Ρωσία θα μπορούσε στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί τη μεταβατική περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και να χρησιμοποιήσει προπαγάνδα, διακηρύσσοντας φανταστικές «συνοριακές συγκρούσεις» ή «ταραχές με πολλούς νεκρούς» για να υποκινήσει τη βία στην περιοχή του Suwalki Gap και να σπείρει την αναταραχή, αναφέρει η BILD.

Η διπλωματία στην υπηρεσία του Πούτιν

Στο τέταρτο σενάριο η Ρωσία θα μπορούσε να κατηγορήσει τη Δύση ψευδώς μετά από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Ιανουάριο του 2025. Θα την κατηγορούσεότι σχεδιαζεί να κινηθεί εναντίον του καθεστώτος Πούτιν, κάτι που θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει για να συγκεντρώσει στρατεύματα στη Λευκορωσία και τη Βαλτική μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Το έγγραφο που διέρρευσε αναφέρει ότι σε αυτό το σενάριο, 30.000 γερμανικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν για την άμυνα, ενώ περίπου 70.000 ρωσικές δυνάμεις θα έχουν συγκεντρωθεί στη Λευκορωσία.

Μέχρι τον Μάιο του 2025, η συσσώρευση των δυνάμεων αυτών θα μπορούσε να ωθήσει το ΝΑΤΟ να θεσπίσει «μέτρα αξιόπιστης αποτροπής» για να αποτρέψει περαιτέρω ρωσική εισβολή, κάτι που μεταφράζεται ως μάχη μεταξύ δυτικών στρατευμάτων και ρωσικών δυνάμεων.

Οι Γερμανοί ετοιμάζουν σχέδιο σε περίπτωσης επίθεσης του Πούτιν κατά της Ευρώπης

Η Ευρώπη φοβάται τις αντιδράσεις του Πούτιν και προετοιμάζεται για νέο παγκόσμιο πόλεμο

«Πιθανός ο πόλεμος στην Σουηδία»

Αν και τα σχέδια που περιήλθαν στην κατοχή της BILD είναι ένα πιθανό σενάριο που εκπονήθηκε από στρατηγούς του γερμανικού στρατού, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους την απειλή της Ρωσίας και προετοιμάζονται αναλόγως.

Την περασμένη εβδομάδα, ο προσκεκλημένος του ΝΑΤΟ υπουργός Πολιτικής Άμυνας της Σουηδίας Carl-Oskar Bohlin δήλωσε σε συνέδριο με τίτλο «Λαός και Άμυνα» ότι ο πόλεμος στη Σουηδία είναι πιθανός. Η άποψή του επαναλήφθηκε αμέσως από τον αρχιστράτηγο της χώρας Micael Bydén, ο οποίος δήλωσε στο CNBC: «Πρέπει να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο, σε όλα τα επίπεδα, σε όλη την κοινωνία.»

Αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Άμυνας δεν θα αναφερθούν σε συγκεκριμένα σενάρια που περιγράφονται στο έγγραφο, αλλά δήλωσαν στη BILD: «Μπορώ να σας πω ότι η εξέταση διαφορετικών σεναρίων, ακόμη και αν είναι εξαιρετικά απίθανα, είναι μέρος της καθημερινής στρατιωτικής δουλειάς, ειδικά στην εκπαίδευση.»



ΠΗΓΗ