Συνολικά 24.927 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 62.388 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Σε 24 μόνο ώρες περίπου 165 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 280 τραυματίστηκαν.

Διάφοροι καλλιτέχνες έχουν εκφράσει μέσα από τα έργα τους την αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό, όπως ο Banksy.

Ωστόσο το πιο γνωστό και διαχρονικό έργο παραμένει ο Χαντάλα, ένας χαρακτήρας κόμικ που δημιουργήθηκε από τον παλαιστίνιο σκιτσογράφο Naji al-Ali για να συμβολίσει τη δυσχερή θέση των Παλαιστινίων προσφύγων το 1969.

«Ο Χαντάλα γεννήθηκε δέκα ετών, και πάντα θα είναι δέκα ετών. Σε αυτή την ηλικία, έφυγα από την πατρίδα μου»

Ο Al-Ali σχεδίαζε πάντα τον Χαντάλα με την πλάτη γυρισμένη στον θεατή για να αναπαραστήσει το πώς ο κόσμος είχε γυρίσει την πλάτη του στους Παλαιστίνιους. Ο Al-Ali δολοφονήθηκε το 1987, αλλά το έργο του σώζεται μέχρι σήμερα ως σύμβολα του αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Το παιδί που δεν μεγάλωσε ποτέ

Ο Χαντάλα, το παιδί πρόσφυγας ο οποίος είναι παρών σε πολλά καρτούν, παραμένοντας ένα ισχυρό σύμβολο του αγώνα του παλαιστινιακού λαού για δικαιοσύνη και αυτοδιάθεση. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί από κινήματα όπως το Boycott, Divestment and Sanctions και το Ιρανικό Πράσινο Κίνημα.

Ο Νατζί Αλ Αλί έγραψε: «Το παιδί Χαντάλα είναι η υπογραφή μου, ο καθένας με ρωτάει γι ‘αυτόν όπου κι αν πάω. Έδωσα ζωή σ’ αυτό το παιδί, στον Κόλπο, και τον παρουσίασα στους ανθρώπους. Το όνομά του είναι Χαντάλα και έχει υποσχεθεί στους ανθρώπους ότι θα παραμείνει αληθινός στον εαυτό του. Τον ζωγράφισα ως ένα παιδί που δεν είναι όμορφο- τα μαλλιά του είναι σαν τα μαλλιά ενός σκαντζόχοιρου που χρησιμοποιεί τα αγκάθια του ως όπλο. Ο Χαντάλα δεν είναι ένα καλοθρεμένο, ευτυχισμένο, ήρεμο, ή χαϊδεμένο παιδί. Είναι ξυπόλητος, όπως τα παιδιά στα στρατόπεδα προσφύγων, και είναι ένα σύμβολο που με προστατεύει από το να κάνω λάθη. Ακόμα κι αν είναι σκληρός, μυρίζει κεχριμπάρι. Τα χέρια του είναι ενωμένα πίσω από την πλάτη του, ως ένδειξη της απόρριψης μιας εποχής που οι λύσεις που μας παρουσιάζονται είναι με τον αμερικανικό τρόπο.»

«Ο Χαντάλα γεννήθηκε δέκα ετών, και πάντα θα είναι δέκα ετών. Σε αυτή την ηλικία, έφυγα από την πατρίδα μου, και όταν επιστρέψει, ο Χαντάλα θα είναι δέκα και μετά θα αρχίσει να μεγαλώνει. Οι νόμοι της φύσης δεν ισχύουν για αυτόν. Αυτός είναι μοναδικός. Τα πράγματα θα γίνουν κανονικά και πάλι, όταν επιστρέψει στην πατρίδα».

Μερικά από τα σκίτσα με τον Χαντάλα:



ΠΗΓΗ