Σαρώνει σε όλη τη χώρα η κακοκαιρία Bettina. Έντονες χιονοπτώσεις έχουν πλήξει από το απόγευμα του Σαββάτου στη Δυτική Μακεδονία, όχι μόνο στα ορεινά αλλά και μέσα στην πόλη της Κοζάνης, της Φλώρινας, των Γρεβενών και της Πτολεμαΐδας.

Ακόμη, πυκνό χιόνι έπεσε και στο Καρυδοχώρι του Δήμου Σιντικής στις Σέρρες. Το ύψος του χιονιού έχει φτάσει τα δέκα εκατοστά και ολόκληρος ο ορεινός όγκος του Λαϊλιά είναι ντυμένος στα λευκά.

Το έστρωσε σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Δείτε εικόνες από τη Φλώρινα

Στη Φλώρινα, έπεσε και ο μεγαλύτερος όγκος του χιονιού αρκετές κοινότητες (Σκοπιά, Δροσοπηγή, Φλάμπουρο, Κλαδοράχη, Ιτιά, Αρμενοχώρι, Μελίτη, ευρύτερη περιοχή Αμυνταίου κ.ά.) έμειναν για ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω βλαβών που δημιούργησε η κακοκαιρία στο δίκτυο.

Στα λευκά ντύθηκε η Βόρεια Ελλάδα

Πυκνό χιόνι στη Φλώρινα

Αποκλεισμένοι οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές

Τα εκχιονιστικά είχαν ανοίξει τους κεντρικούς δρόμους

Το έστρωσε στον Χορτιάτη

Υπό το μηδέν οι θερμοκρασίες στα ορεινά της Θεσσαλονίκης και οι πρώτες νιφάδες χιονιού άρχισαν να πέφτουν και στον Χορτιάτη.

Όπως μετέδωσε το thestival.gr, τα πρώτα χιόνια έκανα την εμφάνιση τους και στο Ωραιόκαστρο. Η κακοκαιρία, χτυπά κυρίως την Δυτική Μακεδονία, όπου και εκεί τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνιση τους.

Η κακοκαιρία έπληξε και την Ήπειρο 

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησαν οι χιονοπτώσεις στα ορεινά χωριά των Τζουμέρκων, καθώς και στη Μηλιά Μετσόβου. Οι ισχυροί άνεμοι που σάρωσαν την Πρέβεζα, είχαν σαν αποτέλεσμα την πτώση δέντρων, τόσο περιφερειακά της πόλης, όσο και στο κέντρο της.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε αλλεπάλληλες κλήσεις. Μάλιστα, ένα δέντρο καταπλάκωσε σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μεγάλα κλαδιά έπεσαν πάνω σε καλώδιο της ΔΕΗ.

Ακόμη, στις 10:00 το βράδυ διεκόπη η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Άρτας, καθώς στη θέση Τέροβο έπεσε δέντρο. Άμεση είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Πλήθος κλήσεων δέχθηκε η Πυροσβεστική

Συνολικά 23 κλήσεις δέχθηκε από χθες Σάββατο έως και σήμερα Κυριακή στις 7.00 το πρωί η Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία Bettina, ενώ πραγματοποιήθηκαν 21 κοπές δέντρων.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δέχθηκαν 7 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 6 κοπές δέντρων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία σημείο 11 άτομα όταν ακινητοποιήθηκαν τα οχήματά τους λόγω σφοδρής χιονόπτωσης. Με ιδιαίτερη προσοχή και χαμηλές ταχύτητες κινούνται σήμερα τα οχήματα στις ορεινές περιοχές της Κοζάνης, της Φλώρινας και των Γρεβενών, όπου ο υδράρδυρος έχει υποχωρήσει αισθητά και σε ανήλια σημεία υπάρχει παγετός.

Στη Θεσσαλονίκη, η Κυριακή ξημέρωσε με ηλιοφάνεια, αλλά δυνατό αέρα και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, λόγω εκδήλωσης θυελλωδών ανέμων συνοδεία ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων αλλά και χιονοπτώσεων σε περιοχές της χώρας από χθες Σάββατο, 25-11-2023 έως σήμερα Κυριακή 26-11-2023 και Ω/07:00, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 243 κλήσεις, κυρίως για κοπές δέντρων και παροχές βοήθειας.

Χωρίς ρεύμα έμεινε η Φλώρινα

Συγκεκριμένα:

• Στην Περιφέρεια Αττικής 61 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 38 κοπές δέντρων και 23 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 23 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 21 κοπές δέντρων.

• Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 7 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 6 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο 11 άτομα όταν ακινητοποιήθηκαν τα οχήματά τους λόγω σφοδρής χιονόπτωσης.

• Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 3 κοπές δέντρων

• Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 5 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 κοπές δέντρων

• Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 24 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 21 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 κοπές δέντρων.

• Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 20 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 18 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

• Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 18 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 3 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στην Περιφέρεια Ηπείρου 17 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 16 κοπές δέντρων

• Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 16 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 9 κοπές δέντρων.

• Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 κοπές δέντρων και 3 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στην Περιφέρεια Κρήτης 16 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 κοπές δέντρων.



ΠΗΓΗ