Στο πώς η Χαμάς κατάφερε να περάσει κάτω από τα ραντάρ των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) αλλά και των μυστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας και να επιτεθεί στο νότιο Ισραήλ αιφνιδιάζοντας τους πάντες φαίνεται πως έχουν πλέον καταλήξει πηγές ασφαλείας.

Μάλιστα σε αυτό φέρεται να έχουν συμβάλει και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί και συγκεκριμένα η επιχείρηση «Τροπικό Φρούτο» του 2018 στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία γύρισε μπούμερανγκ και εξελίχθηκε σε «Δούρειο Ίππο» για το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα στην επιχείρηση του 2018 με την κωδική ονομασία «Τροπικό Φρούτο», οι IDF είχαν τοποθετήσει συσκευές κατασκοπείας και υποκλοπών σε περιοχές και σε σημεία που θεωρούσε προπύργια της Χαμάς.

Η παλαιστινιακή οργάνωση ανακάλυψε τις συσκευές στο Χαν Γιουνίς και παρόλο που ορισμένες βομβαρδίστηκαν, άλλες επιβίωσαν και έπεσαν στα χέρια της Χαμάς, η οποία πιθανότατα με τη βοήθεια του Ιράν κατάφερε να αποκωδικοποιήσει τις μεθόδους των IDF.

«Η αποτυχία της επιχείρησης τύφλωσε τον IDF από πολλές απόψεις», δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας στη Jerusalem Post. «Μας γύρισε πίσω όσον αφορά την πρωτοβουλία και την κατανόηση της ευρύτερης εικόνας». Εκ των υστέρων, η αποτυχία φαίνεται να ήταν στρατηγική, ενώ «οι IDF νόμιζαν ότι είχαν μια σαφή εικόνα, δεν έβλεπαν σχεδόν τίποτα άλλο παρά αδύναμα σήματα που δυσκολεύονταν να συνδέσουν».

«Κανείς δεν το καταλάβαινε»

Πηγές ασφαλείας που επικαλείται η Jerusalem Post εκτιμούν ότι οι ηγέτες της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ και Γιαχία Σινουάρ, γνώριζαν τη στενή παρακολούθηση από την ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών και χρησιμοποιούσαν μυστικές μεθόδους για την επικοινωνία μέσω μηνυμάτων.

Οι πηγές ασφαλείας πιστεύουν ότι ο Ντέιφ και ο Σινουάρ, βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και λειτουργούσαν για να μεταφέρουν μηνύματα κρυφά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Χαμάς πραγματοποίησε μια σχολαστική προετοιμασία για την εισβολή στις 7 Οκτωβρίου, που περιγράφεται από ανώτερο αξιωματούχο του συστήματος ασφαλείας ως «μια τέλεια άσκηση παραπλάνησης».

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας εξήγησε την τακτική που χρησιμοποίησαν οι στρατιωτικοί διοικητές της Χαμάς για τη μετάδοση μηνυμάτων. «Είναι πιθανό ότι οι εμπιστευτικές λεπτομέρειες και οι οδηγίες γινόταν με κατ’ ιδίαν συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο ή άλλα μέσα», παραδέχθηκε.

«Οι μυστικές υπηρεσίες δεν το αντιλήφθηκαν αυτό»

Ισραηλινοί στρατιώτες σε παλαιστινιακά εδάφη

«Εκ των υστέρων, οι μυστικές υπηρεσίες δεν το αντιλήφθηκαν αυτό. Ούτε η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, ούτε η Σιν Μπετ, ούτε η Μοσάντ. Κανείς δεν το έλαβε υπόψη του- διαφορετικά, ένα εναλλακτικό σύστημα θα είχε προετοιμαστεί εν όψει μιας ξαφνικής κλιμάκωσης στη Λωρίδα της Γάζας. Διαφορετικά, δεν θα είχαν αφήσει τα σύνορα αφύλαχτα στο τελευταίο κομμάτι, χωρίς βασική απάντηση από το έδαφος ή από αέρος».

Η επιχείρηση «Τροπικό Φρούτο»

Σύμφωνα με τους Times of Israel, τη νύχτα της 11ης Νοεμβρίου 2018, Ισραηλινοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων εισήλθαν στο Χαν Γιουνίς για μια επιχείρηση συλλογής πληροφοριών, ορισμένες λεπτομέρειες της οποίας παραμένουν ακόμα απόρρητες.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, οι στρατιώτες σταμάτησαν και ανακρίθηκαν από πράκτορες της Χαμάς. Καθώς τα μέλη της Χαμάς έγιναν πιο ύποπτα, ένας από τους Ισραηλινούς αξιωματικούς άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας αρκετά μέλη της Χαμάς, αλλά και χτυπώντας κατά λάθος έναν από τους αξιωματικούς των IDF θανάσιμα και έναν άλλο στρατιώτη που τραυματίστηκε ελαφρά.

Η επίλεκτη μονάδα ελικοπτέρων 669 της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, η οποία ειδικεύεται στην έρευνα και διάσωση, πέταξε στη Λωρίδα της Γάζας για να διασώσει τους στρατιώτες, με τη βοήθεια μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι οι στρατιώτες του IDF ήταν στο αεροσκάφος, ο πιλότος του ελικοπτέρου αρνήθηκε να απογειωθεί μέχρι να καταμετρηθούν και να καταγραφούν όλοι οι στρατιώτες, παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο το αεροσκάφος να δεχθεί άμεση επίθεση.

Ύστερα από δευτερόλεπτα, η ομάδα επιβεβαίωσε ότι όλοι οι στρατιώτες είχαν επιβιβαστεί στο ελικόπτερο.



ΠΗΓΗ