Σχεδόν τα μισά ρευστά εθνικά αποθέματα της Ρωσίας έχει «κάψει» ο Πούτιν για να καλύψει τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία. Τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας σε ρευστό από το εθνικό επενδυτικό ταμείο μειώθηκαν κατά 44% από τον Ιανουάριο του 2022 –όταν ξεκίνησε ο πόλεμος- μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα, ενώ οι συνολικές συμμετοχές στο ταμείο υποχώρησαν κατά 12% την ίδια περίοδο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, έγραψε το Bloomberg, το οποίο επικαλείται στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών.

Τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία του ταμείου θα μπορούσαν να διαρκέσουν μόλις ένα ή δύο χρόνια εάν η τιμή εξαγωγής πετρελαίου της Ρωσίας πέσει κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, υπολογίζει το Bloomberg Economics.

Η μείωση

Το ποσό των περιουσιακών στοιχείων τα οποία μπορούν εύκολα να ρευστοποιηθούν από το Εθνικό Ταμείο Ευημερίας της Ρωσίας μειώθηκε από 8,9 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ή 100,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σε 5 τρισεκατομμύρια ρούβλια τη διετία από τον Ιανουάριο του 2022 –δηλαδή τον μήνα πριν από την εισβολή- έως τον Δεκέμβριο του 2023.

Η κατακόρυφη πτώση στα αποθέματα σημειώθηκε καθώς οι συμμετοχές του ταμείου σε ρωσικές εταιρείες και σε ομόλογα υποδομών αυξήθηκαν κατά 2 τρισεκατομμύρια ρούβλια, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι το κράτος χρησιμοποιεί τα ρευστά αποθέματά του για να στηρίξει την οικονομία.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας χρησιμοποίησε επίσης περίπου 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια από το ταμείο για να καλύψει το δημοσιονομικό του έλλειμμα το 2023, έχοντας διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες την ίδια περίοδο.

Όχι και τόσο ανθεκτική

Η Ρωσία θα μπορούσε να ξεμείνει από χρόνο και χρήμα σύντομα καθώς συνεχίζει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος σύντομα μπαίνει στον τρίτο χρόνο του.

Ενώ η οικονομία της Ρωσίας εξακολουθεί να φαίνεται ανθεκτική, οι δυτικές κυρώσεις σε διάφορα επίπεδα δεν παύουν να αφήνουν το αποτύπωμά τους. Επίσης, οι διεθνείς τιμές πετρελαίου που έχουν υποχωρήσει περίπου 10% τους τελευταίους 12 μήνες. Η ναυαρχίδα του ρωσικού αργού πετρελαίου Urals εξήχθη με μέση τιμή 62,99 δολ. το βαρέλι πέρυσι, μειωμένη κατά 17% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Alex Isakov, οικονομολόγος στο Bloomberg Economics, εκτιμά  ότι τα ρευστά περιουσιακά στοιχεία του εθνικού ταμείου περιουσίας της Ρωσίας θα διαρκέσουν για ένα ή δύο χρόνια εάν οι τιμές εξαγωγής πετρελαίου της χώρας πέσει κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.



ΠΗΓΗ