Τον παγκόσμιο πάτο στην ακαδημαϊκή ελευθερία κατάφερε να πιάσει η Τουρκία την τελευταία δεκαετία, χάρη στις πολιτικές των κυβερνήσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Δείκτη Ακαδημαϊκής Ελευθερίας (AFI), για τον Δεκέμβριο του 2022, η Τουρκία βρίσκεται στην 166η θέση μεταξύ 179 χωρών, σημειώνοντας χειρότερες επιδόσεις από το Τατζικιστάν, τη Ρωσία και το Μπαγκλαντές.

Σύμφωνα με την Δείκτη AFI που εκπόνησαν Γερμανοί και Σουηδοί μελετητές -και χρηματοδοτείται από το γερμανικό Ίδρυμα Fritz Thyssen- η Τουρκία βρίσκεται στο κατώτερο 10% και βρίσκεται λίγο πιο πάνω από χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Το AFI αξιολογεί την ακαδημαϊκή ελευθερία μέσω πέντε βασικών δεικτών, ο καθένας με εύρος βαθμολογίας από 0 έως 4.

Σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη, η Τουρκία έφτασε στο 0,43 το 2012, με την ποσοτικοποιημένη αξία της ακαδημαϊκής ελευθερίας να μειώνεται περισσότερο από 80% σε 10 χρόνια.

Το AFI αξιολογεί την ακαδημαϊκή ελευθερία μέσω πέντε βασικών δεικτών, ο καθένας με εύρος βαθμολογίας από 0 έως 4.

Από την έρευνα/διδασκαλία και τις ανταλλαγές μεταξύ πανεπιστημίων, μέχρι την αυτονομία, την ακεραιότητα της πανεπιστημιούπολης και την ακαδημαϊκή και πολιτιστική έκφραση, η ελευθερία τείνει να γίνει μια ξεχασμένη έννοια στην Τουρκία. Όλα καταγράφουν πτωτική τάση.

Τούρκοι πολίτες δίπλα σε ένα άρμα μάχης, την νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στις 16 Ιουλίου του 2016.

Η θύελλα γεγονότων που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στη Τουρκία το 2016 δεν άφησε ανεπηρέαστη την ακαδημαϊκή ελευθερία. Περισσότεροι από 30.000 δάσκαλοι και 7.000 ακαδημαϊκοί απολύθηκαν, με πολλούς να αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες, ακόμα και φυλάκιση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016 να καταργήσει τις ενδοπανεπιστημιακές εκλογές για την επιλογή πρυτάνεων πανεπιστημίων, αντικαθιστώντας τες με απευθείας προεδρικούς διορισμούς. Αυτή η πολιτική έχει αντιμετωπίσει ευρεία κριτική για την υπονόμευση της ανεξαρτησίας των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τον συγκεντρωτικό έλεγχο στα χέρια της κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από Turkish Minute



ΠΗΓΗ