Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους δηλώνουν οι αγρότες, που ετοιμάζονται να έρθουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ την ερχόμενη Τρίτη.

Την ίδια στιγμή, έτοιμη να σκληρύνει τη στάση της είναι η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να διαμηνύει στους αγρότες ότι όπως έχει δικαίωμα ο κάθε πολίτης, η κάθε επαγγελματική ομάδα να διαδηλώνει, αλλά «όπως προβλέπει ο νόμος», έτσι είναι καθήκον και της κυβέρνησης «να εφαρμόζει το νόμο που προβλέπεται, για να μην εμποδίζεται η διέλευση των πολιτών».

Ο κ. Μαρινάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ,  διευκρίνισε πως εννοεί το «να συμβεί κάτι, το οποίο ξεπερνά τα όρια του νόμου και δημιουργεί πρόβλημα στην υπόλοιπη κοινωνία, στους πολίτες οι οποίοι δεν διαδηλώνουν».

«Πάμε σε ‘πολιορκία’. Θα κλείσουμε τα πάντα – λιμάνια, δρόμους, σύνορα, αεροδρόμια, σούπερ μάρκετ που αισχροκερδούν στις πλάτες μας»

«Εμείς θέλουμε να μην οδηγηθεί η κατάσταση σ’ έναν εκτροχιασμό», είπε και επανέλαβε: «Εμείς τι πρέπει να κάνουμε ως Πολιτεία, όπως κάθε κυβέρνηση; Να αφήσουμε τους πολίτες να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, χωρίς όμως να παραβιάζεται ο νόμος και χωρίς να παρεμποδίζεται το υπόλοιπο μέρος της κοινωνίας».

Όταν ρωτήθηκε, μάλιστα, αν τα τρακτέρ θα είναι δύσκολο να περάσουν προς την Αθήνα στις 20 Φεβρουαρίου, όπως προγραμματίζουν οι αγρότες, ο κυβερνητικός απάντησε πως «είμαστε η κυβέρνηση που νομοθέτησε την απαγόρευση δια νόμου της παρεμπόδισης εργαζομένων να πάνε στη δουλειά τους. Είμαστε η κυβέρνηση, η οποία επεμβαίνει σε καταλήψεις», ενώ σημείωσε πως «η εφαρμογή του νόμου δεν είναι ούτε δεξιά ούτε κεντρώα πολιτική, είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας».

Συμβολικός αποκλεισμός της εθνικής οδού στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας στη Λάρισα απο αγρότες

«Πάμε σε πολιορκία θα κλείσουμε δρόμους, τελωνεία και λιμάνια»

Αν λάβει κανείς υπόψιν τις δηλώσεις Μαρινάκη, εύκολα αντιλαμβάνεται πως το ενδεχόμενο να υπάρξει σοβαρή ένταση μεταξύ αγροτών – και όσων δηλώνουν έτοιμοι να διαδηλώσουν στο πλευρό τους, την ερχόμενη Τρίτη – και αστυνομίας είναι παραπάνω από ορατό.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι αγρότες δεν έχουν καμία πρόθεση να κάνουν πίσω, αφού αυτά που τους έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί τους μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου κρίθηκαν από ανεπαρκή έως και… κοροϊδία.

Κατ’ αρχήν παραμένουν ακλόνητοι στα μπλόκα τους τόσο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, όσο και οι μελισσοκόμοι, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για τη μεγάλη κάθοδο στην Αθήνα.

Οι ίδιοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να φτάσουν με τρακτέρ στην πρωτεύουσα και να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, παρά το «όχι» που εισέπραξαν κατά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να δικαιωθούμε»

«Είμαστε στο τελωνείο Καστοριάς. Το έχουμε κλείσει επ’ αόριστον για να πιέσουμε την κυβέρνηση. Στην αρχή δεν ήμασταν μέτωπο και ξαφνικά κορυφώθηκε η ενίσχυση και γίναμε. Όταν είπαμε πως θα έρθουμε στην Αθήνα την Τρίτη, ξαφνικά βλέπουμε βουλευτές, πρώην υπουργούς να εμφανίζονται για να μας λύσουν τα περσινά προβλήματα. Σ’ αυτή τη χώρα πρέπει να ασκούμε πιέσεις για να γίνονται τα αυτονόητα», λένε χαρακτηριστικά οι κτηνοτρόφοι Χρήστος και Θωμάς Μόσχος, μιλώντας στο .

Και διαμηνύουν προς την κυβέρνηση: «Πάμε σε ‘πολιορκία’. Θα κλείσουμε τα πάντα – λιμάνια, δρόμους, σύνορα, αεροδρόμια, σούπερ μάρκετ που αισχροκερδούν στις πλάτες μας. Την Τρίτη θα κατεβούμε και στην Αθήνα. Δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να δικαιωθούμε, έχουμε αγανακτήσει. Την Τρίτη, πρέπει να έρθει όλη η κοινωνία να μας στηρίξει. Αν δεν έχουν λεφτά και έχουν ξύσει τον πάτο του βαρελιού, να αποδεσμεύσουν τον μισθό τους και να τον δώσουν στους αγρότες, τόσα λεφτά παίρνουν. Να αφήσουν τον μισθό τους και να βάλουν αυτοί πλάτη αυτή τη φορά. Για τα πάντα βάζουν οι αγρότες πλάτη».

Επίσης, προειδοποιούν ότι «εάν δεν ικανοποιηθούν οι κόκκινες γραμμές, δεν πάμε σε περαιτέρω συζήτηση. Δεν επιδοτείται η παραγωγή, επιδοτείται το εισαγόμενο για να βαφτίζεται ελληνικό, δεν μπορεί αυτή η χώρα να έχει αυτάρκεια; Να ερθουν οι πολιτικοί να μιλήσουμε μπροστά στις κάμερες, όχι πίσω από κλειστές πόρτες».

«Εμείς εξασφαλίζουμε ότι θα έρθουμε συντεταγμένα. Θα παραμείνουμε ένα βράδυ και θα φύγουμε ξανά συντεταγμένα. Πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Χειριστήκαμε μια κινητοποίηση με πολύ μεγάλη ωριμότητα και υπευθυνότητα. Πιστεύουμε ότι είναι δικαίωμά μας να κατέβουμε στην πρωτεύουσα της χώρας μας να διαμαρτυρηθούμε με το τρακτέρ, γιατί το τρακτέρ εκτός από εργαλείο δουλειάς, δυστυχώς έχει γίνει και εργαλείο αγώνα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, μιλώντας στο Action24.

Διαμαρτυρία αγροτών του νομού Τρικάλων

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι το μεγάλο συλλαλητήριο της Τρίτης. Το Σάββατο προγραμμάτισαν να αποκλείσουν την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, στο ύψος του κόμβου Πορταριάς, από τις 7 έως τις 9 το βράδυ.

Στην Αγιά Λάρισας, οι δρόμοι πλημμύρισαν από τρακτέρ, με τους αγρότες στο τελωνείο της Νίκης να τονίζουν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, πως θα συνεχίσουν με το κλείσιμο του τελωνείου για τα φορτηγά που θα μεταφέρουν εμπορεύματα.

Παράλληλα, την εντατικοποίηση, από την επόμενη εβδομάδα, των κινητοποιήσεων που ήδη πραγματοποιούν στον Έβρο αποφάσισαν οι αγροτικοί σύλλογοι του νομού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Ηλία Αγγελακούδη, στην προχθεσινή σύσκεψη «αποφασίσαμε να προχωρήσουμε την Τρίτη στο κλείσιμο του τελωνείου του Ορμενίου από τις 12.00, ενώ θα ενισχυθεί με αγροτικά μηχανήματα το μπλόκο στον κόμβο των Καστανεών, όπου συνεχίζουμε με δίωρους αποκλεισμούς του δρόμου μετά το απόγευμα».

Την επόμενη εβδομάδα, θα ληφθούν νέες αποφάσεις «ανάλογα με τα αντανακλαστικά που θα δείξει η κυβέρνηση στο μεγάλο συλλαλητήριο που ετοιμάζεται στην Αθήνα, το οποίο και στηρίζουμε», σημείωσε.

«Συνεχίζουμε το κλείσιμο του τελωνείου των Κήπων και το Σαββατοκύριακο από τις 19.00 έως τις 21.00, ενώ τη Δευτέρα θα εντατικοποιήσουμε τις κινητοποιήσεις», δήλωσε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής.



ΠΗΓΗ