Οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν με το Ισραήλ το χρονοδιάγραμμά του για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και «πώς αυτό εντάσσεται σε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος που υπερβαίνει τα απλά στρατιωτικά μέσα», δήλωσε χθες Τετάρτη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Kevin Lamarque).

«Συζητήσαμε μαζί τους τι σκέφτονται όσον αφορά τη διάρκεια» και τη «μακροπρόθεσμη στρατηγική»

«Τους έχουμε μιλήσει για τα χρονοδιαγράμματα. Δεν θέλω να το κοινοποιήσω αυτό γιατί το Ισραήλ έχει ήδη κάπως επικοινωνήσει τηλεγραφικά ακριβώς την τοποθεσία της χερσαίας επιχείρησής του και δεν θέλω να είμαι αυτός που επικοινωνεί τηλεγραφικά τα χρονοδιαγράμματα», δήλωσε ο Σάλιβαν στο Reuters σε τηλεφωνική συνέντευξη, η οποία σε μεγάλο βαθμό εστίασε στην αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας.

«Θα πω απλώς ότι συζητήσαμε μαζί τους τι σκέφτονται όσον αφορά τη διάρκεια και πώς αυτό εντάσσεται σε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος που υπερβαίνει τα απλά στρατιωτικά μέσα», είπε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Απάντηση στον Νετανιάχου

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, απάντησε στα προχθεσινά σχόλια του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα μετά τον πόλεμο για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει «αποστρατιωτικοποιημένη».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε επίσης την παρέμβαση μιας διεθνούς δύναμης, λέγοντας ότι ο στρατός του Ισραήλ είναι ο μόνος κατάλληλος για το έργο αυτό. «Δεν είμαι έτοιμος να κλείσω τα μάτια μου και να δεχθώ οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση», είπε.

«Δεν νομίζω ότι θα ήταν προς το συμφέρον κανενός – ούτε προς το συμφέρον του Ισραήλ, ούτε προς το συμφέρον του παλαιστινιακού λαού – μετά το τέλος των μεγάλων πολεμικών επιχειρήσεων το Ισραήλ απλώς να φύγει και ν’ αφήσει ένα κενό ασφαλείας στη θέση του, όπου θα μπορούσε να επικρατήσει αχαλίνωτη ανομία μέσα στη Γάζα και να υπάρξει εκμετάλλευση αθώων πολιτών», δήλωσε ο Μίλερ.

Είπε επίσης, ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξει ισραηλινή «επανακατάληψη της Γάζας», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν απορρίπτει επίσης τη δημιουργία οποιασδήποτε «ρυθμιστικής ζώνης» από το Ισραήλ εντός του θύλακα μετά το τέλος του πολέμου.



ΠΗΓΗ