Μετά την καρατόμηση του στρατηγού Βαλερί Ζαλούζνι από την θέση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέχισε τις αλλαγές στον αμυντικό βραχίονα της χώρας διορίζοντας τον Ολεξάντρ Παβλιούκ, πρώην υφυπουργό Άμυνας, στη θέση του νέου διοικητή των χερσαίων δυνάμεων της χώρας, σύμφωνα με διάταγμα που εκδόθηκε σήμερα.

Ο Παβλιούκ, αντιστράτηγος που υπηρέτησε στο υπουργείο για ένα χρόνο, αντικαθιστά τον στρατηγό Ολεξάντρ Σίρσκι που αυτή την εβδομάδα διορίστηκε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Το Σάββατο, ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε τον διορισμό πέντε άλλων ανώτερων στρατιωτικών, με στόχο να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Μετά από μήνες ζυμώσεων κατατομήθηκε ο Ζαλούζνι

Η στρατιωτική αναδιάρθρωση ακολούθησε μήνες εικασιών για ένα ρήγμα μεταξύ Ζελένσκι και Ζαλούζνι, των δύο πιο εξεχουσών μορφών του πολέμου στην Ουκρανία, σχετικά με το πώς σκέπτονται τον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία, που μπαίνει σε λίγο στον τρίτο χρόνο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος την Πέμπτη είχε δηλώσει πως δεν είναι πολιτικοί οι λόγοι της απομάκρυνσης του Ζαλουζνι και πως αισθάνεται ότι χρειαζόταν μια ανανέωση στις ένοπλες δυνάμεις μετά τις χερσαίες επιχειρήσεις της Ουκρανίας το 2023 που δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Μεγάλο το ρίσκο του Ζελένσκι

Εδώ και πολλές μέρες ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τον στρατηγό Ζαλούζνι να παραιτηθεί από τα καθήκοντα του, αλλά εκείνος τελικά το αρνήθηκε.

Η αποχώρηση του Ζαλούζνι από την ηγεσία του στρατού, κατά πολλούς θα σημάνει μια ριζική αναδιοργάνωση του ουκρανικού στρατού που αποτρέπει πολλές ρωσικές επιθέσεις στα ανατολικά καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα για το μέλλον της κρίσιμης υποστήριξης που παρέχουν στην Ουκρανία οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ