Με συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ χθες το απόγευμα στην Κουμουνδούρου, στην αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζουν τις διεργασίες για το επικείμενο συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 25 Φεβρουαρίου.

Στη θεωρία, η Πολιτική Γραμματεία θα ασχοληθεί με τα διαδικαστικά του συνεδρίου, όμως θεωρείται δεδομένο πως θα τεθούν επί τάπητος από τα μέλη της και ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται ο προσυνεδριακός διάλογος, αλλά και πολιτικά θέματα της επικαιρότητας στα οποία ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ εκπέμπει «θολό σήμα».

Από την άλλη, η Κουμουνδούρου έχει να αντιμετωπίσει τη χαμηλή συσπείρωση του κόμματος, που «δίνει» ψηφοφόρους σε τέσσερα κόμματα του ευρύτερου χώρου: στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΚΕ, στη Νέα Αριστερά και στην Πλεύση Ελευθερίας.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, έως τις 3 Φεβρουαρίου όσοι γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στη σχετική πλατφόρμα του isyriza θα έχουν δικαίωμα ψήφου και δικαίωμα εκλέγεσθαι ως σύνεδρος – μάλιστα αυτές τις τελευταίες μέρες η σχετική λεπτομέρεια επικοινωνείται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να ενισχυθεί το ενδιαφέρον της βάσης για τη διαδικασία.

Το Σαββατοκύριακο που προηγείται αυτό του συνεδρίου, στις 17 και στις 18 Φεβρουαρίου, τα μέλη θα κληθούν να αναδείξουν, σε τρεις διαφορετικές κάλπες, συντονιστικές επιτροπές σε τοπικό επίπεδο (ΟΜ), νομαρχιακές επιτροπές και αντιπροσώπους για το συνέδριο – το μέτρο για την εκλογή των συνέδρων, που αν επιβεβαιωθούν οι προγνώσεις συμμετοχής θα φτάσουν τους 5.500, θα αποφασιστεί σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία.

Παράλληλα, η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) χαράσσει τον οδικό χάρτη μέχρι τις κάλπες, ούσα επιφορτισμένη με τις εκδηλώσεις του προσυνεδριακού διαλόγου και τη συγκέντρωση κειμένων συμβολής.

Οι επιλογές της πάντως δεν έρχονται χωρίς αμφισβήτηση από την εσωκομματική αντιπολίτευση, που διαμαρτύρεται για εκδηλώσεις και συζητήσεις σε περιφερειακό επίπεδο στις οποίες συμμετέχουν αποκλειστικά στελέχη που «απηχούν» τη γραμμή της πλειοψηφίας στο οργανωτικό.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες μέρες για να συμμετάσχει στην απόπειρα επανασύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τον αγροτικό κόσμο

Στους αγρότες

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Στέφανος Κασσελάκης ανεβαίνει το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες μέρες για να συμμετάσχει στην απόπειρα επανασύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τον αγροτικό κόσμο, ενώ θα συμμετάσχει ο ίδιος σε δύο ανοιχτές διαδικασίες, την Κυριακή στη Δυτική Μακεδονία και το επόμενο Σάββατο στη Θεσσαλία.

Τις ημέρες μετά τις Σπέτσες, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είδε δημοσκοπικά στοιχεία (MRB) που δείχνουν τα σημεία στα οποία το προφίλ του Κασσελάκη παρουσιάζει σημάδια ενίσχυσης, όχι σε σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά με τον Νίκο Ανδρουλάκη: ο Κασσελάκης κέρδισε σχεδόν μία μονάδα στην αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν την εξωτερική πολιτική, ενώ προηγείται του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχεδόν πέντε μονάδες σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα.

Από την άλλη, η Κουμουνδούρου έχει να αντιμετωπίσει τη χαμηλή συσπείρωση του κόμματος, που «δίνει» ψηφοφόρους σε τέσσερα κόμματα του ευρύτερου χώρου: στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΚΕ, στη Νέα Αριστερά και στην Πλεύση Ελευθερίας.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»



ΠΗΓΗ