Έμφυλες προκαταλήψεις που τροφοδοτούν φαινόμενα βίας στην Ελλάδα «βλέπει» με στατιστική ακρίβεια η ActionAid, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε -με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου- και καταλήγει σε 3 συμπεράσματα που σοκάρουν: Σχεδόν 1 στους 2 Έλληνες έχει τουλάχιστον μία προκατάληψη για τις γυναίκες, οι νεότερες γενιές έχουν περισσότερες προκαταλήψεις από τις  παλαιότερες και το ζήτημα της έμφυλης ισότητας κατατάσσεται στη λίστα σπουδαιότητας στην 5η θέση… από το τέλος.

Οι προκαταλήψεις των Ελλήνων ανά γενιές και ηλικίες

Τι έδειξε η έρευνα (χορηγία της qed) που εστίασε στα στερεότυπα για τη θέση των γυναικών στους τομείς της πολιτικής, εκπαίδευσης, οικονομικής ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας:

1. Το 44% έχει τουλάχιστον μία προκατάληψη για τη θέση των γυναικών

2. Οι νεότερες γενιές εμφανίζουν περισσότερες προκαταλήψεις σε σχέση με τις μεγαλύτερες

3. Τα ζητήματα έμφυλης ισότητας κατατάσσονται στην 5η από το τέλος θέση όσον αφορά τη σπουδαιότητα

Πιο αναλυτικά, αποδείχθηκε ότι το 54% των ανδρών έχει τουλάχιστον μία προκατάληψη για αυτές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες ανέρχεται στο 34%. Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι 1 στους 5 άνδρες έχει τουλάχιστον 3 προκαταλήψεις.

Οι νεαροί περισσότερο προκατειλημμένοι από τους ηλικιακά μεγαλύτερους

Πλέον ανησυχητικό, όμως, φαίνεται να είναι το γεγονός ότι τα άτομα ηλικίας 17-26 ετών (Gen Z) έχουν περισσότερες έμφυλες προκαταλήψεις από τα άτομα άνω των 59 (Boomers).

Η εν λόγω έρευνα για τις προκαταλήψεις διενεργήθηκε διαδικτυακά από την εταιρεία qed τον Ιούνιο 2023, σε δείγμα 1.021 ενήλικων ατόμων.

5η από το τέλος η κρισιμότητα της ισότητας των φύλων μεταξύ των 17 Στόχων των Ηνωμένων Εθνών

Τα ευρήματα αυτά ενισχύονται και από μία δεύτερη έρευνα (επίσης χορηγίας της qed) που εστιάζει στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης: Εκεί, ο στόχος που αναφέρεται στην ισότητα των φύλων βρίσκεται στην 5η από το τέλος θέση σπουδαιότητας, καθώς μόνο το 27% των ατόμων που απάντησαν θεωρεί πως η ισότητα πρέπει να είναι αναγκαία προτεραιότητα μιας κυβέρνησης.

Διευκρινίζεται ότι ως προκαταλήψεις ορίζονται οι συνήθως παγιωμένες απόψεις και στάσεις που επιδρούν στη σκέψη των ανθρώπων με τρόπο υποσυνείδητο και αυτόματο, χωρίς αυτοί να τις ελέγχουν. Αυτό είναι που τις καθιστά δυνητικά επιβλαβείς, ακόμα και όταν έχουν θετικό πρόσημο.

Όσον αφορά τις έμφυλες προκαταλήψεις, αποτελούν αυτοματισμούς που επηρεάζουν άμεσα τις ζωές των γυναικών, οι οποίες δεν τυγχάνουν αντίστοιχης εμπιστοσύνης με τους άνδρες σε θέσεις ισχύος, αλλά αντίθετα φαίνεται να θεωρείται πως μέχρι και η σωματική τους ακεραιότητα μπορεί να αμφισβητηθεί.

Η δεύτερη αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από την εταιρεία qed σε δείγμα 500 ενήλικων ατόμων, τον Οκτώβριο 2023.



ΠΗΓΗ