Είκοσι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα και 25 τραυματίσθηκαν στην επαρχία Μπαλουτσιστάν (Βελουχιστάν) του νοτιοδυτικού Πακιστάν από δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν κοντά στα γραφεία υποψηφίων για τις αυριανές εκλογές, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχίες σε σχέση με την ασφάλεια για τη διεξαγωγή των αυριανών εκλογών .

Το Πακιστάν οδεύει στις κάλπες εν μέσω της αύξησης ενόπλων επιθέσεων τους τελευταίους μήνες, αλλά και της φυλάκισης του Ίμραν Χαν, του νικητή των τελευταίων εθνικών εκλογών, κάτι που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του Τύπου παρά την οικονομική κρίση και άλλα δεινά που μαστίζουν την εξοπλισμένη με πυρηνικά όπλα χώρα. Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι θα ενισχύσουν την ασφάλεια στα εκλογικά τμήματα.

Δύο επιθέσεις

Η πρώτη επίθεση, από την οποία σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι, σημειώθηκε στο γραφείο ενός ανεξάρτητου υποψηφίου στην περιοχή Πισίν. Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε στην Κίλα Σαϊφουλάχ, μια πόλη κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, κοντά στα γραφεία του «Τζαμιάτ Ουλεμά Ισλάμ», ενός θρησκευτικού κόμματος που έχει υπάρξει στόχος ένοπλων επιθέσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Ενημέρωσης της επαρχίας.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιός ευθύνεται για τις επιθέσεις. Πολλές οργανώσεις, ανάμεσά τους και οι Ταλιμπάν του Πακιστάν καθώς και αυτονομιστικές οργανώσεις από το Μπαλουτσιστάν, αντιτίθενται στο πακιστανικό κράτος και τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν την ώρα που τα πολιτικά κόμματα ολοκλήρωναν την προεκλογική τους εκστρατεία.

Έκκληση του Ίμραν Χαν στους υποστηρικτές του

Ο φυλακισμένος πρώην πρωθυπουργός Ίμραν Χαν κάλεσε νωρίτερα τους υποστηρικτές του να περιμένουν έξω από τα εκλογικά κέντρα αφού ψηφίσουν καθώς αντίπαλα πολιτικά κόμματα πραγματοποίησαν μεγάλες συγκεντρώσεις για να σηματοδοτήσουν το τέλος της προεκλογικής περιόδου.

Μια μεγάλη συγκέντρωση υποστηρικτών του Χαν κοντά σε εκλογικά τμήματα κινδυνεύει να αυξήσει τις εντάσεις εξαιτίας της καταστολής με την υποστήριξη του στρατού εις βάρος του και του κόμματός του, όπως καταγγέλλεται, κάτι το οποίο περιόρισε την προεκλογική εκστρατεία. Ο στρατός διαψεύδει ότι παρεμβαίνει στην πολιτική.

Σε προεκλογική συγκέντρωση ο Σαρίφ

Το φαβορί των εκλογών, ο Ναουάζ Σαρίφ, ηγήθηκε μια μεγάλης προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη του ανατολικού Πακιστάν, την Κασούρ, μαζί με τον αδελφό του, τον πρώην πρωθυπουργό Σεμπάζ Σαρίφ, ο οποίος είναι υποψήφιος εκεί.

Υποστηρικτές του αντίπαλου Λαϊκού Κόμματος επίσης συγκεντρώθηκαν στην πόλη Λαρκάνα του νότιου Πακιστάν με επικεφαλής τον Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, ο οποίος πιθανόν να είναι ο ρυθμιστής των εκλογών, αν κανένα κόμμα δεν λάβει αρκετές έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και γιος της δολοφονηθείσας πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο άσκησε κριτική εις βάρος των αντιπάλων του –περιλαμβανομένου του Σαρίφ– γιατί, όπως υποστηρίζει, εξέθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την οικονομία της χώρας στη διάρκεια της θητείας τους.

Δείτε το βίντεο



ΠΗΓΗ