Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ή Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όπως το αποκαλούμε συχνά – ICJ) θα πραγματοποιήσει δημόσιες ακροάσεις στη διαδικασία που ξεκίνησε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα ,στις 11 και 12 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Η Νότια Αφρική είχε ζητήσει από το ICJ την Παρασκευή να εκδοθεί επείγουσα διαταγή με την οποία να δηλώνεται ότι το Ισραήλ παραβίασε τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία του 1948 κατά την καταστολή του εναντίον της Χαμάς.

Οι ακροάσεις θα είναι αφιερωμένες στο αίτημα για την ένδειξη προσωρινών μέτρων που περιέχονται στην αίτηση της Νότιας Αφρικής, που ζητά προσωρινά μέτρα για την «προστασία των Παλαιστινίων από το έγκλημα της γενοκτονίας»

Το Ισραήλ είχε δηλώσει ότι θα εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου για να αμφισβητήσει τις κατηγορίες.

Το εξωτερικό του Παλατιού της Δικαιοσύνης στη Χάγη της Ολλανδίας.

Η διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Ποινικοί Δικαστηρίου – Τι αναφέρει η κλήση του Ισραήλ και την Νότιας Αφρικής

Το δικαστήριο συνήθως χρειάζεται μία ή δύο εβδομάδες για να εκδώσει απόφαση για επείγοντα μέτρα μετά τις ακροάσεις. Οι αποφάσεις του δικαστηρίου είναι τελεσίδικες, αλλά δεν έχει εξουσία να τις επιβάλει. Μπορεί όμως ο ΟΗΕ και ειδικότερα το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει μέτρα, ώστε να αποτρέψει την συνέχιση ή τον τερματισμό μιας γενοκτονίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Νότια Αφρική κατέθεσε αίτηση για την κίνηση διαδικασίας κατά του Ισραήλ σχετικά με εικαζόμενες παραβιάσεις από το Ισραήλ των υποχρεώσεών του βάσει της Σύμβασης για την πρόληψη και τιμωρίας του εγκλήματος της γενοκτονίας (η «Σύμβαση για τη Γενοκτονία») σε σχέση με τους Παλαιστίνιους στο Λωρίδα της Γάζας ( ΔΤ 2023/77).

Οι ακροάσεις θα είναι αφιερωμένες στο αίτημα για την ένδειξη προσωρινών μέτρων που περιέχονται στην αίτηση της Νότιας Αφρικής. Στην αίτησή της, η Νότια Αφρική ζητά από το Δικαστήριο να υποδείξει προσωρινά μέτρα προκειμένου να «προστατευθεί από περαιτέρω, σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη των δικαιωμάτων των του παλαιστινιακού λαού βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία» και «να διασφαλιστεί η συμμόρφωση του Ισραήλ με τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία να μην προβαίνει σε γενοκτονία και να αποτρέπει και να τιμωρεί γενοκτονία».

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ