Το Tether, ένα από τα πιο εμπορεύσιμα κρυπτονομίσματα στον κόσμο, έχει γίνει βασικό εργαλείο για εγκληματίες, νομιμοποιητές εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και απατεώνες, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, εν μέσω εντεινόμενων νομικών και ρυθμιστικών ελέγχων της χρήσης κρυπτογράφησης σε παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) και αφορούν το οργανωμένο έγκλημα και τις παράνομες τραπεζικές συναλλαγές στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία το Tether έγινε πολύ γρήγορα η πλατφόρμα επιλογής για επιχειρήσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και απάτες στην περιοχή.

Η πλατφόρμα blockchain Tether διαχειρίζεται και εκδίδει ψηφιακά token συνδεδεμένα με νομίσματα της πραγματικής οικονομίας ( stablecoin) -κυρίως το δολάριο- το tether είναι συνδεμένο με το δολάριο με τη γνωστή ισοτιμία ένα προς ένα και υποστηρίζεται από τα αποθεματικά της πλατφόρμας.

Η έρευνα του UNODC ανέδειξε του λόγους που το token έγινε η «προτιμώμενη επιλογή»  για το οργανωμένο έγκλημα και αυτοί είναι  η σταθερότητα, η ευκολία χρήσης, η ανωνυμία και τα χαμηλά τέλη συναλλαγών του tether. Σε αυτό συμφωνούν και οι υπηρεσίες πληροφοριών σε όλη την περιοχή που καταγράφουν ότι το tether συγκαταλέγεται «μεταξύ των πιο δημοφιλών κρυπτονομισμάτων» που χρησιμοποιούνται από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος.

Το παράλληλο τραπεζικό σύστημα του οργανωμένου εγκλήματος

Η δημοτικότητά του καταδεικνύεται από τον «αυξανόμενο όγκο» των υποθέσεων απάτης στον κυβερνοχώρο, ξεπλύματος χρήματος και υπόγειων τραπεζικών συναλλαγών, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι οι χρηματοπιστωτικές αρχές και οι αρχές επιβολής του νόμου ανέφεραν ταχεία αύξηση της χρήσης «εξελιγμένων ομάδων ξεπλύματος χρήματος υψηλής ταχύτητας» που ειδικεύονται στο tether τα τελευταία χρόνια, με τους εγκληματίες να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το TikTok και το Telegram.

Ειδικότερα, οι πλατφόρμες τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση έχουν «αναδειχθεί ως ένα από τα πιο δημοφιλή οχήματα για τους νομιμοποιητές χρήματος που βασίζονται σε κρυπτονομίσματα -ιδιαίτερα εκείνες που χρησιμοποιούν tether-, αναφέρει η έκθεση, προειδοποιώντας ότι «τροφοδοτούν την εντατικοποίηση» της «ταχέως αναπτυσσόμενης παράνομης ψηφιακής οικονομίας» της περιοχής.

«Το οργανωμένο έγκλημα έχει ουσιαστικά δημιουργήσει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες» εξηγεί  στους Financial Times, ο Τζέρεμι Ντούγκλας του UNODC.

Προειδοποίησε ότι «ο πολλαπλασιασμός των χαλαρά ή εντελώς ανεξέλεγκτων διαδικτυακών καζίνο μαζί με την κρυπτογράφηση έχει υπερφορτώσει το εγκληματικό οικοσύστημα της περιοχής». Οι κανονισμοί για την κρυπτογράφηση είναι «πολύ πίσω ή πρακτικά ανύπαρκτοι», προειδοποίησε. «Οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που χρησιμοποιούν και τρέφονται από τα τρωτά σημεία και τις αδυναμίες το γνωρίζουν αυτό».

Το ιστορικό της πλατφόρμας

Το Tether ανήκει στην ομάδα κρυπτογράφησης stablecoin. Ενώ η αξία των παραδοσιακών κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων, όπως το bitcoin και τo ether , καθώς και τα γνωστά νομίσματα “meme” όπως το dogecoin, μπορεί να παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις για ελάχιστο ή καθόλου λόγο, τα stablecoins είναι συνδεδεμένα με άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως το παραστατικό χρήμα πχ δολάριο, με υλικά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός ή μέσω ενός αλγορίθμου. Ως εκ τούτου, τα stablecoins θεωρούνται ένα σχετικό καταφύγιο σταθερότητας στην κατά τα άλλα ασταθή και απρόβλεπτη αγορά κρυπτογράφησης.

Η πλατφόρμα ισχυρίζεται ότι διατηρεί σταθερή τη σύνδεση του Tether με το δολάριο, έχοντας επαρκή επίπεδα του νομίσματος σε απόθεμα, αν και έχει επικριθεί για την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τα αποθέματά της στο παρελθόν και το 2021 της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 41 εκατ. δολαρίων από την Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων Συναλλαγών των ΗΠΑ (U.S Commodity Futures Trading Commission) για παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με τα αποθεματικά της. Τα αυξανόμενα επίπεδα παράνομης συμπεριφοράς στις ψηφιακές πλατφόρμες, μια σειρά από σκάνδαλα και η αυξανόμενη δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενο έλεγχο του τομέα από τις διωκτικές αρχές, τους νομοθέτες και τις ρυθμιστικές αρχές.

Ο κλάδος λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό στις νομικά γκρίζες ζώνες των υφιστάμενων χρηματοοικονομικών πλαισίων και δεν διαθέτει συνεκτική ή ολοκληρωμένη καθοδήγηση. Ενώ οι φόβοι ότι η ανωνυμία του επιτρέπει εγκληματικές δραστηριότητες φαίνεται να αποτελούν βασική ανησυχία των νομοθετών που στοχεύουν την κρυπτογράφηση, η έκθεση του ΟΗΕ επικαλείται στοιχεία από εταιρείες ανάλυσης blockchain που δείχνουν ότι «λιγότερο από το 1%” όλων των πληρωμών με κρυπτονόμισμα είναι παράνομο»

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία το tether κατέγραφε τον υψηλότερο ημερήσιο όγκο συναλλαγών από οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα με μεγάλη διαφορά. Τις τελευταίες 24 ώρες, είχαν διακινηθεί (αγοραστεί ή πωληθεί) tethen των οποίων η αξία ξεπέρασε τα 29 δισ. δολάρια tether. Την ίδια χρονική περίοδο διακινήθηκαν bitcoin και ether  αξίας περίπου 19  και 13 δισ. δολαρίων αντίστοιχα.

Η συνολική κεφαλαιοποίητη του tether είναι 95 δισ. δολάρια και βρίσκεται στην τρίτη θέση των υψηλότερων- με γνώμονα την κεφαλαιοποίηση- ψηφιακό νόμισμα. Απέχει πολύ από την κεφαλαιοποίηση 304 δισ. δολαρίων του ether  και 834 δισ. δολαρίων του bitcoin. Συνολικά, το tether αποτελεί περίπου το 5% του συνολικού οικοσυστήματος κρυπτονομισμάτων, αξίας περίπου 1,76 τρισ. δολαρίων.

Πηγή ΟΤ



ΠΗΓΗ