Ξεκινά το εορταστικό ωράριο σταδιακά με τα καταστήματα να είναι ανοιχτά για τρεις Κυριακές τον Δεκέμβριο.

Για μια ακόμη φορά τα έκτακτα γεγονότα – που τείνουν να μετατραπούν σε κανονικότητα – θα καθορίσουν την αγοραστική κίνηση, με τους εμπόρους όμως να εκφράζουν αισιοδοξία ότι η φετινή εορταστική αγορά θα κινηθεί καλύτερα από την αντίστοιχη περσινή.

Ο Δεκέμβριος αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους κρισιμότερους μήνες για τα ταμεία των εμπορικών επιχειρήσεων με το ¼ του ετήσιου τζίρου των καταστημάτων να επιτυγχάνεται στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μάλιστα για τα καταστήματα παιχνιδιών το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 40%.

Το εορταστικό ωράριο

Οι δύο παραμονές (Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς) πέφτουν φέτος ημέρα Κυριακή και θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα κανονικά για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής. Από εκεί και πέρα όμως, θα προηγηθεί ακόμα μία Κυριακή και αυτή θα είναι στις 17 Δεκεμβρίου.

Ο Δεκέμβριος αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους κρισιμότερους μήνες για τα ταμεία των εμπορικών επιχειρήσεων

Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για τις Κυριακές είναι από τις 11:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ, όμως, την παραμονή 31 Δεκεμβρίου από τις 09:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα.

Το προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων έχει ως εξής:

Τα σούπερ μάρκετ δεν ακολουθούν το λιανεμπόριο ειδικά στις εκπτωτικές περιόδους σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων τους. Όμως, στις εορταστικές περιόδους Πάσχα και Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ανοίγουν κανονικά.

Οι χειμερινές εκπτώσεις

Οι χειμερινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024.

Τα καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν ξανά την πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, οι χειμερινές εκπτώσεις αρχίζουν τη δεύτερη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στα τέλη κάθε Φεβρουαρίου.



ΠΗΓΗ