Εν μέσω αυξανόμενου αριθμού χωρών που σταματούν τα κονδύλια της UNRWA, η οργάνωση δηλώνει ότι κινδυνεύει να κλείσει από τον επόμενο μήνα. Η UNRWA, η παλαιστινιακή υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, δήλωσε ότι αν δεν συνεχιστεί η χρηματοδότησή της, δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή πέραν του τέλους Φεβρουαρίου.

Αυτό συμβαίνει καθώς μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Βρετανίας, με πολλές άλλες να προστίθενται σήμερα, έχουν διακόψει τη χρηματοδότησή τους προς τον οργανισμό αρωγής μετά τις καταγγελίες ότι 12 υπάλληλοι της UNRWA συμμετείχαν στην επιχείρηση Al-Aqsa Flood.

«Η αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA, μετά από κατηγορίες εναντίον μερικών υπαλλήλων της UNRWA, θα βλάψει πρωτίστως τον παλαιστινιακό λαό» ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ

Πιο πρόσφατα, η ΕΕ απαιτεί έναν επείγοντα έλεγχο της UNRWA και δήλωσε ότι «επανεξετάζει τη χρηματοδότηση». Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Eric Mamer, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι οι εμπειρογνώμονες που έχει διορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο, ο οποίος, με τη σειρά του, θα πρέπει να γίνει παράλληλα με την έρευνα του ΟΗΕ για τους ισχυρισμούς. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ΕΕ ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος χρηματοδότης του οργανισμού το 2022 μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Η UNWRA είναι υπεύθυνη για επισιτιστικά προγράμματα, προγράμματα στέγης και έχει υπό την επίβλεψή της τα σχολεία του ΟΗΕ για τα παιδιά της Γάζας. Πιθανές αποεπενδύσεις στο έργο της θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Ο άλλος δρόμος

Σήμερα, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως «Μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς θα πρέπει να καταλήξει σε γεγονότα σε συνδυασμό με αποδείξεις, ιδίως υπό το φως των θυσιών που έκαναν οι εργαζόμενοι της UNRWA, (πολλοί από τους οποίους) σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των αδιάκριτων ισραηλινών βομβαρδισμών των χώρων αρωγής στη Λωρίδα της Γάζας και τα περίχωρά της».

Νωρίτερα την Κυριακή, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για τις αποφάσεις δώδεκα δωρητών της παλαιστινιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, UNRWA, να αναστείλουν τη χρηματοδότηση. «Δουλεύοντας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, η UNRWA καλύπτει τις ζωτικές ανάγκες εκατομμυρίων Παλαιστίνιων προσφύγων. Η αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA, μετά από κατηγορίες εναντίον μερικών υπαλλήλων της UNRWA, θα βλάψει πρωτίστως τον παλαιστινιακό λαό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι καταδίκασε τις ισραηλινές κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά των υπαλλήλων της UNRWA, δηλώνοντας ότι «οι κατηγορίες αυτές αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου σιωνιστικών προσπαθειών που αποσκοπούν στην καταστολή των δραστηριοτήτων των ΜΚΟ στη Λωρίδα της Γάζας.
Είπε ακόμη ότι οι κατηγορίες αυτές αποσκοπούν στο να απαλλάξουν το καθεστώς από τη δολοφονία περισσότερων από 150 υπαλλήλων ΜΚΟ. Η απόφαση να ανασταλεί η χρηματοδότηση της UNRWA από τις χώρες θεωρείται λυπηρή», δήλωσε ο Καναάνι, ενώ τη θεωρεί και« ως έγκριση των σιωνιστικών εγκλημάτων πολέμου που έχουν τεκμηριωθεί στο Διεθνές Δικαστήριο με την κατηγορία της γενοκτονίας».

Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο, η αντιπροσωπεία της Νορβηγίας στην Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε  ότι εν μέσω της «καταστροφικής» κατάστασης στη Γάζα, «η UNRWA είναι η πιο σημαντική ανθρωπιστική οργάνωση εκεί. Η Νορβηγία συνεχίζει να υποστηρίζει τον παλαιστινιακό λαό μέσω της UNRWA. Η διεθνής υποστήριξη για την Παλαιστίνη είναι απαραίτητη τώρα περισσότερο από ποτέ».



ΠΗΓΗ