Αδήριτη

Παρά το γεγονός ότι το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου αξιοποιεί τις θορυβώδεις συγκρούσεις της Κουμουνδούρου προκειμένου να απωθήσει από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τα όσα δυσάρεστα συνέβησαν προχθές στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η πραγματικότητα είναι σκληρή! Και τα γεγονότα πεισματάρικα….

Η πρώτη φορά

Σας επισημαίνω πως για δεύτερη φορά ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε το κύρος του για να διαχειριστεί τους βουλευτές του κόμματος του και βγήκε «πληγωμένος»! Η πρώτη φορά ήταν η τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε από το σύστημα του Μεγάρου για την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Και όπως θα θυμάστε τον βοήθησε η αντιπολίτευση για να περάσει το νόμο. Το πλήγμα που υπέστη ήταν σαφές!

Η δεύτερη φορά

Η δεύτερη φορά ήταν προχθές. Όταν περισσότεροι από 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τα «έχωσαν κανονικά» στον πρόεδρο – πολλοί τα έλεγαν στη νύφη για να τα ακούει η πεθερά…. Κυρίως αμφισβητήθηκαν όλες οι βασικές του επιλογές. Πρώτον, αμφισβητήθηκε η στρατηγική επιλογή της κεντροδεξιάς. Δεύτερον, αμφισβητήθηκε στο σύστημα της εσωτερικής συγκρότησης της κυβέρνηση. Τρίτον, αμφισβητήθηκε η επιλογή για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – μείζον ζήτημα για τη βαθιά δεξιά. Και «έπεσαν και ορισμένες ψιλές» για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας….

Η ευαισθησία του … βουλευτή

Η δυσαρέσκεια που έχει συσσωρευτεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής ομάδας έχει αρχίσει πλέον και μορφοποιείται πολιτικά. Κυρίως στη βάση της αντίθεσης σε συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές. Θέλω να γνωρίζετε ότι το πιο ευαίσθητο «πλάσμα» στο «οικοσύστημα» του πολιτικοοικονομικού συστήματος είναι ο … βουλευτής! Και ιδιαίτερα αυτός που συνομιλεί με τους ψηφοφόρους του. Αντιλαμβάνεται εξαιρετικά γρήγορα τις διαθέσεις της κοινωνίας. Και φυσικά αναζητά τον τρόπο για την επιβίωση του!

Θα επιβιώσουν;

Ως εκ τούτου οι αντιδρώντες, που ανήκουν κατά τεκμήριο, στη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, αντιλαμβάνονται ότι κινδυνεύουν. Κι εκφράζουν την απόγνωση τους. Αλλοι «κόσμια» κι άλλοι με πιο έντονο τρόπο. Πόσο μάλλον όταν δεν πρόκειται να δουν και χαρτοφυλάκιο. Κι αυτό είναι το λιγότερο. Βλέπουν ότι πλέον το 41% το έχουν «αποχαιρετήσει»! Αρα το επόμενο εκλογικό ποσοστό θα είναι σημαντικά μικρότερο. Κι αυτοί τι θα κάνουν; Πως θα επιβιώσουν; Το θέμα μετατρέπεται σε υπαρξιακό! Δηλαδή εξαιρετικά ουσιώδες για την πολιτική επιβίωση….

Η τρίτη φορά

Το τρίτο επεισόδιο αυτής της μάλλον ατέρμονης διαδικασίας θα είναι την Δευτέρα 1η Ιουλίου στο Πολεμικό Μουσείο. Εχω την εντύπωση με όσα μαθαίνω πως ο χώρος θα αποδειχθεί μικρός, λόγω της αναμενόμενης υπερβάλλουσας προσέλευσης. Κι ανεξάρτητα από την επιχείρηση «προβοκαρίσματος» και «τρολιάς» που επιχειρείται από το σύστημα του νεοκλασικού της Ηρώδου του Αττικού, οι απελπισμένοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας νομίζω πως έχουν βρεί το «απάγγειο» τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όχι μόνο δεν υπήρξε εκτόνωση στη προχθεσινή διαδικασία, αλλά το πράγμα θα έχει και μέλλον. Μου λένε μάλιστα ότι αυτό το περιμένουν. Κι έχουν βάλει ως χρονικό ορίζοντα την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μέχρι τον Δεκέμβριο

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης προσπάθησε να αποσύρει την «προεδρολογία» από το προσκήνιο. Αλλά δεν νομίζω ότι η προσπάθεια θα έχει αίσιο τέλος. Και τούτο διότι, μου λένε οι ίδιες πηγές, η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συμπυκνώνει όλα τα επίδικα και τις διαφορές που υπάρχουν εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ασκεί την κυβερνητική εξουσία δεν πρόκειται να περιορίσει τις «αναταράξεις» στο επόμενο διάστημα. Ενδεχομένως να είναι «μικρότερου ύψους» απ΄ ότι στην Χαριλάου Τρικούπη και στην Κουμουνδούρου. Αλλά είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν!

Εκλογές το 2027

Και κάτι ακόμη. Επειδή φαίνεται πως θα ανοίξει ένας νέος κύκλος «εκλογολογίας». Θέλω να σας διαβεβαιώσω – μου του επεσήμαναν σχετικά – ότι με δική του επιλογή ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να πάει σε πρόωρες εκλογές. Και τούτο διότι δεν έχει κανένα νόημα, ενώ διαθέτει 158 έδρες, να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και να είναι αναγκασμένος να συνεργαστεί. Τώρα – έστω και «λαβωμένος» – παραμένει ηγεμόνας. Μετά;

Η τακτική των αναρτήσεων

Θα έχετε προσέξει ότι στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχουν αρχίσει πάλι να κατεβάζουν … τις τζαμαρίες! Οι «τζαμάδες» της πλατείας Κουμουνδούρου θα τρίβουν τα χέρια τους. Πάλι μεροκάματο θα βγάλουν! Σας ενημέρωσα εγκαίρως ότι όταν ο πρόεδρος του κόμματος κ. Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται εκτός συνόρων – και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες – νιώθει να απελευθερώνεται. Και τα κάνει όλα «ρημαδιό»! Θυμηθείτε πως όλες οι κρίσεις προκλήθηκαν απόντος του προέδρου και με … αναρτήσεις! Πρωτοφανής κομματική μέθοδος. Αλλά ίσως να έρχεται από το «Νέο Κόσμο» κι αδυνατώ ακόμη να την καταλάβω!

Ενοχλήθηκε

Όπως σας είπα και χθες αφού είδαν κι έπαθαν να τον πείσουν – τον κ. Κασσελάκη! – να συγκαλέσει την Πολιτική Γραμματεία για να συγκληθεί κανονικά η Κεντρική Επιτροπή, πράγμα το οποίο θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη και την Κυριακή αντιστοίχως, ο ίδιος συνεχίζει τις συνεντεύξεις σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Χθες, λοιπόν, μία ομάδα 87 κεντρικών στελεχών – μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτές – έθεσαν τρία θέματα προς συζήτηση στις επικείμενες συνεδριάσεις. Ως όφειλαν φυσικά. Ο έβδομος όροφος της Κουμουνδούρου ενοχλήθηκε. Γιατί; Διότι δεν τα κατέθεσαν πχ την επόμενη Πέμπτη, αλλά τώρα. Μάλιστα!

Και ο κ. Νίκος Παππάς

Και τι έκανε; Εβαλε τα τρολ του να μαζεύουν διαδικτυακές υπογραφές διότι θεωρούν ότι διακυβεύεται το imperium του προέδρου. Δηλαδή μέχρι την επόμενη Πέμπτη δεν θα μείνει ούτε … μεντεσές! Να σημειώσω εδώ πως μεταξύ των 87 συγκαταλέγονται όλες οι – εναπομείνασες – φυλές της Κουμουνδούρου. Κι ο αριθμός των υπογραφών είναι ενδεικτικός. Ηθελαν να κάνουν «μπούγιο» αλλά να μην … ξηλώσουν και τα πεζοδρόμια της περιοχής! Εχετε υπόψη σας ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται κι ένα μέρος των «οπαδών» του κ. Νίκου Παππά….

Είναι τυχερός

Και φυσικά η συζήτηση για τα οικονομικά του κόμματος συνεχίζεται – δημοσία θέα! – όπως και η συζήτηση για τα «μαύρα ταμεία» της … Νέας Δημοκρατίας! Εντάξει; Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το παρόν διασώζεται διότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων είθισται να μην κάνουν έρευνες μέσα στο κατακαλόκαιρο. Είθισται. Διότι δεν το γλιτώνει το μονοψήφιο ποσοστό!

Το «φάουλ» του κ. Χάρη Δούκα

Εν τω μεταξύ στη Χαριλάου Τρικούπη το νέο δίδυμο αρχίζει να … φωτογραφίζεται! Αναφέρομαι στη συμμαχία των κκ Μανώλη Χριστοδουλάκη και Χάρη Δούκα. Ευτυχής ο υποψήφιος αρχηγός και ο επίσης υποψήφιος υπαρχηγός! Αλλά όπως αποκάλυψε το in το πρώτο «φάουλ» από τον κ. Δούκα έγινε. Με την πρόληψη της κυρίας Κατερίνας Μπατζελή σε εταιρεία του Δήμου. Το γεγονός ότι τελικώς η ίδια την αποποιήθηκε την σύμβαση δεν σημαίνει ότι «όλα είναι και άγια καμωμένα»! Εντάξει. Και θολώνουν την εικόνα του υποψήφιου προέδρου. Ο ίδιος πάντως που φιλοτεχνεί το προφίλ του υποψήφιο προέδρου επιμελώς στη διάρκεια των επόμενων ημερών, πρόκειται την Κυριακή και τυπικά να αποκαλύψει τις προθέσεις του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής…..



ΠΗΓΗ