Ραγδαία άνοδο παρουσιάζει η ιλαρά, μετά τη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης των τελευταίων ετών.

Το 2022 τα κρούσματα ιλαράς αυξήθηκαν κατά 18% και οι θάνατοι κατά 43% παγκοσμίως, σε σύγκριση με το 2021.

Τα ποσοστά αυτά, ανεβάζουν τις εκτιμήσεις για τα κρούσματα ιλαράς σε 9 εκατομμύρια και τους θανάτους σε 136.000, κυρίως παιδιά, σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ιλαρά εξακολουθεί να αποτελεί μια αδυσώπητα αυξανόμενη απειλή για τα παιδιά. Πέρυσι, 37 χώρες παρουσίασαν μεγάλες ή ενοχλητικές επιδημίες ιλαράς σε σύγκριση με 22 χώρες το 2021. Από τις χώρες που εμφάνισαν επιδημίες, οι 28 ήταν στην Αφρική, έξι στην Ανατολική Μεσόγειο, δύο στη Νοτιοανατολική Ασία και μία στην Ευρώπη.

Εξακολουθούν να υπάρχουν 33 εκατομμύρια παιδιά που έχασαν δόσεις του εμβολίου ιλαράς

Ο ιός της ιλαράς (rubeola)

«Η αύξηση των επιδημιών ιλαράς και των θανάτων είναι συγκλονιστική, αλλά δυστυχώς, όχι απροσδόκητη, δεδομένης της μείωσης των ποσοστών εμβολιασμού που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Τα κρούσματα ιλαράς οπουδήποτε, αποτελούν κίνδυνο για όλες τις χώρες στις οποίες οι άνθρωποι δεν εμβολιάζονται και τα ποσοστά κάλυψης είναι περιορισμένα. Οι επείγουσες, στοχευμένες προσπάθειες είναι κρίσιμες για την πρόληψη της νόσου της ιλαράς και των θανάτων», δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Παγκόσμιας Ανοσοποίησης του CDC Τζον Βερτεφέιγ.

Πρόληψη με δύο δόσεις εμβολίου

Παρότι το 2022 σημειώθηκε μια μέτρια αύξηση στην παγκόσμια κάλυψη εμβολιασμού σε σχέση με το 2021, εξακολουθούν να υπάρχουν 33 εκατομμύρια παιδιά που έχασαν δόσεις του εμβολίου ιλαράς: σχεδόν 22 εκατομμύρια έχασαν την πρώτη δόση και άλλα 11 εκατομμύρια τη δεύτερη δόση.

Το παγκόσμιο ποσοστό κάλυψης εμβολίου της πρώτης δόσης φτάνει το 83% και της δεύτερης δόσης το 74%. Τα ποσοστά αυτά παραμένουν πολύ κάτω από την κάλυψη του 95% με δύο δόσεις που είναι απαραίτητες για την προστασία των κοινοτήτων από επιδημίες.

Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου ο κίνδυνος θανάτου από ιλαρά είναι υψηλότερος, συνεχίζουν να έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού με μόλις 66%, ποσοστό που δεν ανέκαμψε μετά την πανδημία.

Από τα 22 εκατομμύρια παιδιά που έχασαν την πρώτη δόση εμβολίου ιλαράς το 2022, πάνω από τα μισά ζουν στις ακόλουθες 10 χώρες: Αγκόλα, Βραζιλία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Ινδία, Ινδονησία, Μαδαγασκάρη, Νιγηρία, Πακιστάν και Φιλιππίνες.

«Η έλλειψη ανάκαμψης στην κάλυψη του εμβολίου κατά της ιλαράς σε χώρες χαμηλού εισοδήματος μετά την πανδημία αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για δράση. Δικαίως, η ιλαρά ονομάζεται ιός της ανισότητας. Είναι η ασθένεια που θα βρει αυτούς που δεν προστατεύονται και θα τους επιτεθεί. Τα παιδιά παντού έχουν το δικαίωμα να προστατεύονται με το σωτήριο εμβόλιο της ιλαράς, ανεξάρτητα από το πού ζουν», δήλωσε η Διευθύντρια Ανοσοποίησης, Εμβολίων και Βιολογικών του ΠΟΥ Κέιτ Ομπράιεν.

Το CDC και ο ΠΟΥ προτρέπουν τις χώρες να βρουν και να εμβολιάσουν όλα τα παιδιά κατά της ιλαράς και άλλων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια και ενθαρρύνουν τους παγκόσμιους ενδιαφερόμενους φορείς να βοηθήσουν τις χώρες να εμβολιάσουν τις πιο ευάλωτες κοινότητές τους. Επιπλέον, για να βοηθήσουν στην πρόληψη των εστιών, όλοι οι παγκόσμιοι εταίροι υγείας σε παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο πρέπει να επενδύσουν σε ισχυρά συστήματα επιτήρησης και ικανότητα ανταπόκρισης σε κρούσματα για την ταχεία ανίχνευση και αντίδραση σε εστίες.ΠΗΓΗ