Η προσπάθεια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει τη Σερβία να αλλάξει κάπως τις συνήθειές της. Οι Σέρβοι υπέγραψαν συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν ώστε να μειώσουν την εξάρτηση τους από τη Ρωσία στην οποία έχουν επιβληθεί πολλές κυρώσεις από την ΕΕ.

Η βαλκανική χώρα κατανάλωσε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου πέρυσι και επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Η Σερβία εξαρτάται πλέον σχεδόν εξ ολοκλήρου από το αέριο από τη Ρωσία

Τη συμφωνία την υπέγραψε η υπουργός Ενέργειας της Σερβίας

Η κρατική ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια της Σερβίας με 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, το 13% της τρέχουσας κατανάλωσης της χώρας, για να μειώσει την τρέχουσα σχεδόν συνολική ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

Τη συμφωνία μεταξύ της Socar και της σερβικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Srbijagas υπέγραψε στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, η υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, Ντουμπράβκα Τζέντοβιτς Χαντάνοβιτς.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η προμήθεια φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν θα αυξηθεί σε 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα το 2026, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Αέριο για τη Σερβία

Η βαλκανική χώρα, η οποία κατανάλωσε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2022, θα αυξήσει τις ανάγκες της σε αυτό το καύσιμο σε 4.000 εκατομμύρια από τώρα έως το 2030.

Η Σερβία, υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, εξαρτάται πλέον σχεδόν εξ ολοκλήρου από το αέριο από τη Ρωσία, έναν παραδοσιακό σύμμαχο στον οποίο δεν έχει επιβάλει κυρώσεις για την επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Ο Σέρβος υπουργός ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή διασύνδεσης με τη γειτονική Βουλγαρία μέσω του οποίου θα λαμβάνει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Η Σερβία συμμετέχει σε ένα έργο αγωγού φυσικού αερίου, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Βουλγαρίας, για διαφοροποίηση των προμηθειών και μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.



ΠΗΓΗ