Απίστευτο και όμως ελληνικό… Υπάλληλος του δήμου Μετεώρων απουσίαζε για περισσότερα από 13 χρόνια από τα καθήκοντά του με αναρρωτική άδεια προκαλώντας την παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών και του γενικού γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης, Δημήτρη Κιρμικίρογλου.

Την 1η Ιανουαρίου και με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος δήμαρχος Μετεώρων, Λευτέρης Αβραμόπουλος, ζήτησε τη λίστα των δημοτικών υπαλλήλων και αναφορά αποδοτικότητας για τον καθένα από τους προϊσταμένους.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο νέος δήμαρχος διαπίστωσε με έκπληξη πως υπήρχαν κάποιοι εργαζόμενοι που… εμφανίζονταν αραιά και πού. Έδωσε εντολή να επιστρέψουν όλοι στις θέσεις τους.

Έτσι και έγινε μόνο που στην εργασία του επέστρεψε και ένας υπάλληλος του δήμου που δεν είχε εμφανιστεί για 13 χρόνια και 3 μήνες, έπειτα από αναρρωτική που είχε πάρει.

Θα πέσουν… κεφάλια

Στο άκουσμα της είδησης τα ραντάρ του ΥΠΕΣ ενεργοποιήθηκαν έστω και καθυστερημένα.

Με επιστολή του ο Δημήτρης Κιρμικίρογλου ζητά από τον δήμαρχο της περιοχής να αποδοθούν ευθύνες τόσο στον υπάλληλο, όσο και σε εμπλεκόμενους προϊσταμένους και αιρετούς της αυτοδιοίκησης.

Ζητά από τον δήμαρχο να εκκινήσει όλες τις απαραίτητες πειθαρχικές διαδικασίες για την αναζήτηση ευθυνών, να επιβάλλει πειθαρχικές ποινές και να προωθήσει την άμεση παραπομπή του υπαλλήλου σε πειθαρχικό συμβούλιο, καθώς και τυχόν άλλων εμπλεκόμενων συναδέλφων του.

Ζητά τη διαδικασία Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για την αναζήτηση τυχόν ευθυνών και των εμπλεκόμενων προϊσταμένων σε επίπεδο Τμήματος και Διεύθυνσης, επί των οποίων ο εν λόγω υπάλληλος ανήκει οργανικά, καθ΄ όλο το διάστημα της απουσίας του, καθώς και να διερευνήσει το καθεστώς μισθοδοσίας και υπηρεσιακής κατάστασης του υπαλλήλου σε συνάρτηση με τους εκάστοτε προϊσταμένους του.

Περαιτέρω καλείται να συνδράμει με στοιχεία και ενημέρωση προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας για την αναζήτηση τυχόν ευθυνών από πλευράς αιρετών τα τελευταία 13 χρόνια, ιδίως όσων είχαν την αρμοδιότητα επί των υπηρεσιών στις οποίες απασχολείται ο εμπλεκόμενος υπάλληλος.

Τέλος, ο δήμαρχος θα πρέπει να ενημερώσει τον αρμόδιο εισαγγελέα για κάθε τυχόν ποινική πτυχή της υπόθεσης, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, καθώς και το υπουργείο Εσωτερικών, για τις ενέργειες και τα αποτελέσματα αυτών.



ΠΗΓΗ