Ο τραγικός θάνατος των δύο πιλότων του Canadair που συνετρίβη στην Κάρυστο, την ώρα που επιχειρούσε στο πύρινο μέτωπο του Πλατανιστού, έχει συγκλονίσει την χώρα.

Η Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στη συντριβή του Canadair που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των δύο χειριστών. Στελέχη του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας συλλέγουν όλα τα στοιχεία από το σημείο και από το βίντεο που κατέγραψε τη μοιραία πτήση του αεροσκάφους, προκειμένου να βγει το πόρισμα και να βρεθούν τα αίτια της μεγάλης αυτής τραγωδίας.

Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε ρίψεις σε χαράδρα δίπλα στο χωριό Πλατανιστός προκειμένου να περιορίσει εστία φωτιάς. Στο βίντεο-ντοκουμέντο φαίνεται ότι την ώρα που πλησιάζει προς το έδαφος για να κάνει ρίψη, ο πλωτήρας του παλαιού Canadair βρίσκει στα κλαδιά του δέντρου και αποσπάται με αποτέλεσμα το αεροπλάνο, αποσταθεροποιημένο, να αλλάξει πορεία και να πέσει στο έδαφος.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της συντριβής:

 

 

Αμέσως μετά την συντριβή στήθηκε στην περιοχή μία επιχείρηση διάσωσης για τους δύο χειριστές, ωστόσο τα δυσάρεστα νέα έγιναν γρήγορα γνωστά. Ο Σμηναγός (Ι) Χρήστος Μουλάς, 34 ετών και ο συγκυβερνήτης, Ανθυποσμηναγός (Ι) Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών βρέθηκαν νεκροί, βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειες τους και τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος.

Ποιοι ήταν οι δύο πιλότοι

Ο 34χρονος Σμηναγός (Ι), Χρήστος Μουλάς με καταγωγή από τα Χανιά ήταν παντρεμένος αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε να γευτεί τη χαρά της πατρότητας καθώς η σύζυγός του είναι 3 μηνών έγκυος.

Ο 34χρονος είχε περάσει τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στα Χανιά με τους γονείς του να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην περιοχή του Αποκόρωνα. Στη συνέχεια εισήχθη στη Σχολή Ικάρων και επέλεξε την πυρόσβεση με τα Canadair.

Ο νεαρότερος εκ των δυο, ο 27χρονος συγκυβερνήτης του αεροσκάφους με βαθμό Ανθυποσμηναγού (Ι), Περικλής Στεφανίδης, είχε μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη και από μικρός είχε όνειρο να σκίζει τους αιθέρες με το αεροπλάνο του. Λάτρευε τα ταξίδια και αποφάσισε να υπηρετήσει την Πυροσβεστική Αεροπορία.

Ο πιλότος που επέβαινε στο αεροσκάφος με κυβερνήτη τον 34χρονο Σμηναγό, Χρήστο Μουλά, φοίτησε στο 16ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στο 16ο Λύκειο της πόλης. Αμφότερα τα σχολεία, βρίσκονται στην περιοχή της Ξηροκρήνης.

Ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών

Η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

Σμήναρχος (Ι) Σωτήριος Μαγκώτσιος

Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ»

 

ΠΗΓΗ