Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης συζητούν την αυξανόμενη κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων εν μέσω της απόλυσης αξιωματικών που αποσύρθηκαν από τις μάχες στη Γάζα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «αποτυχία παροχής κάλυψης κατά τη διάρκεια μιας εισβολής, με αποτέλεσμα μια θανατηφόρα ενέδρα».

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν μια κατάσταση διαμαρτυρίας και δυσπιστίας εντός των δυνάμεων του Ισραήλ. Περίπου οι μισοί στρατιώτες ενός λόχου αρνήθηκαν να επανέλθουν στη μάχη.

Οι αξιωματικοί της μονάδας που αφέθηκαν ακάλυπτοι σε ενέδρα παράκουσαν τις εντολές και καρατομήθηκαν

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντιπαράθεση με την απόλυση δύο αξιωματικών που επέλεξαν να αποσυρθούν από τη μάχη όταν ο στρατιωτικός λόχος έμεινε χωρίς υποστήριξη πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Μας άφησαν ακάλυπτους

Ο ισραηλινός ιστότοπος Ynet τιτλοφόρησε το ρεπορτάζ του για το περιστατικό «Η μάχη στη Λωρίδα της Γάζας που διέλυσε τον λόχο: η απέλαση ενός διοικητή λόχου και του αναπληρωτή του, καθώς οι δυνάμεις αρνήθηκαν να επιστρέψουν».

Ο Yoav Zitoun, ο ανταποκριτής στρατιωτικών θεμάτων της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth (σ.σ. η εφημερίδα και ο ιστότοπος ynet είναι στον ίδιο όμιλο), εξακρίβωσε ότι περίπου οι μισοί στρατιώτες του λόχου δεν επανήλθαν στη μονάδα μετά την αποπομπή των δύο αξιωματικών. Το άρθρο της εφημερίδας έγινε ρεπορτάζ από το Al Mayadeen,

Οι αξιωματικοί αυτοί, μαζί με δεκάδες υφισταμένους τους, υποστήριξαν ότι δεν έλαβαν υποστήριξη πυρός όταν αντιμετώπισαν δεκάδες μαχητές, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν.

Ο λόχος φέρεται να αποσύρθηκε εξαιτίας της απόφασης να μην τους παρέχουν αεροπορική κάλυψη.

Σύμφωνα με τον Zitoun, η έρευνα δείχνει ανεπαρκή προετοιμασία για την εισβολή. Σημείωσε ότι ο ισραηλινός στρατός επέλεξε να απολύσει και τους δύο αξιωματικούς, τον διοικητή του λόχου και τον αναπληρωτή του, μετά από μάχη στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας εν μέσω της χερσαίας επιχείρησης.

Σε αυτή την εμπλοκή, η δύναμη αποσύρθηκε καθώς δεν έλαβε την απαραίτητη υποστήριξη πυρός όταν ήρθε αντιμέτωπη με δεκάδες μαχητές που έστησαν ενέδρα στους στρατιώτες.



ΠΗΓΗ