Μία νέα μελέτη που ήρθε στο φως της δημοσιότητας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι καθημερινή κατανάλωση της κάνναβης μπορεί να προκαλέσει καρδιοαγγειακά προβλήματα. Το πόνημα δημοσιεύτηκε  στο περιοδικό Journal of the American Heart Association και λέει πως όσο πιο συχνά κάνει κάποιος χρήση κάνναβης, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται την μελέτη οι καθημερινοί χρήστες είχαν 25% υψηλότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή και 42% υψηλότερες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με τους μη χρήστες. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη από μια σειρά μελετών που δείχνουν την σχέση μεταξύ της μαριχουάνας και της καρδιάς.

Μέθοδος ερευνών

Μια σημαντική προειδοποίηση: Όλες οι έρευνες βασίζονται στις αναμνήσεις, δηλαδή τα ευρήματα εξάγονται από έρευνες που ζητούν από τους ανθρώπους να ανακαλέσουν τις συνήθειες και τις συνθήκες υγείας τους και όχι στην παρακολούθηση των συμμετεχόντων σε πραγματικό χρόνο.

Οι αναμνήσεις μας είναι αλάνθαστες. Για παράδειγμα, το αυτοαναφερόμενο ποσοστό χρήσης κάνναβης στη νέα μελέτη ήταν χαμηλότερο από αυτό που έχει παρατηρηθεί σε άλλες έρευνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάποιοι μπορεί να μην έχουν ομολογήσει τις συνήθειές τους.

Αλλά ακόμη και με αυτούς τους περιορισμούς, η γραμμή τάσης είναι αρκετά σαφής ώστε να θέσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στα ραντάρ των τακτικών χρηστών χόρτου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε μια στιγμή που η κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς βρίσκεται σε άνοδο και διαμορφώνεται ως η «υγιεινή» εναλλακτική λύση στο ποτό.

Όταν η Gen Z γνώρισε το «California Sober»

Τα στοιχεία του CDC υποδηλώνουν ότι η Gen Z αγκαλιάζει τον τρόπο ζωής «California Sober», αποφεύγοντας το αλκοόλ για την κάνναβη. Κατά τη διάρκεια του Dry January, μιας πρωτοβουλίας για τη δημόσια υγεία που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επανεκτιμήσουν τη σχέση τους με το αλκοόλ, οι νέοι κατακλύστηκαν από προσφορές από εταιρείες κάνναβης.

Μια εταιρεία δήλωσε ότι τα ποτά τους με THC ήταν «πιο υγιεινά και πιο προσεκτικά» από το αλκοόλ, προσφέροντας «χαλάρωση και απόλαυση χωρίς τα πιθανά μειονεκτήματα». Σε αυτό το σημείο αναρωτιέται κανείς αν όντως είναι πιο υγιεινό.

Η απάντηση εξαρτάται από το πόσο συχνά και πόση από τις δύο ουσίες χρησιμοποιείτε, καθώς και σε ποια μορφή. Αλλά υγιής; Αυτός είναι ένας τολμηρός ισχυρισμός. Απλώς δεν έχουμε τόσα καλά στοιχεία για τη μαριχουάνα όσο για το αλκοόλ – αλλά αυτή η απουσία στοιχείων δεν πρέπει να συγχέεται με την απόδειξη ότι είναι ακίνδυνη.

Η απάντηση εξαρτάται από το πόσο συχνά και πόση από τις δύο ουσίες χρησιμοποιείτε

«Είναι η κάνναβη ένας αθώος θεατής ή συμβάλλει στη στεφανιαία νόσο;»

Το συμπέρασμα ότι η κάνναβη θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων για ορισμένους χρήστες δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη. Η Delta-9 THC «πολύ αξιόπιστη και δοσοεξαρτώμενη» αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και το καρδιαγγειακό στρες, λέει ο Ryan Vandrey, ο οποίος βοηθά στη λειτουργία του Εργαστηρίου Επιστήμης της Κάνναβης στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι χρήστες μπορεί να βιώσουν σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν ξαφνικά καθίσουν ή σταθούν όρθιοι – προκαλώντας ζάλη ή ελαφρύ κεφάλι.

Αυτή η τελευταία μελέτη, η οποία ανέλυσε δεδομένα από τους περισσότερους από 400.000 Αμερικανούς που ερωτώνται κάθε χρόνο για την έρευνα επιτήρησης παραγόντων κινδύνου συμπεριφοράς των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αρχίζει να ξετυλίγει ένα από τα πιο δύσκολα ερωτήματα γύρω από την κάνναβη και την υγεία της καρδιάς.

Δεδομένου ότι πολλοί χρήστες μαριχουάνας σε προηγούμενες μελέτες κάπνιζαν επίσης τσιγάρα, τα οποία εδώ και καιρό συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, τα δεδομένα παρέμεναν πάντα ανοιχτά σε ερμηνείες. Ο κόσμος αναρωτιόταν: «Είναι η κάνναβη ένας αθώος θεατής ή συμβάλλει στη στεφανιαία νόσο;» λέει ο Robert L. Page, καθηγητής στη Σχολή Φαρμακευτικής και Φαρμακευτικών Επιστημών Skaggs της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων παρέμεινε για τους συμμετέχοντες στην έρευνα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ ή χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο. «Αυτή είναι μια μεγάλη απάντηση», λέει ο Page. Συχνά μιλάει με ασθενείς που πιστεύουν ότι το κάπνισμα χόρτου είναι πιο υγιεινό, «και αυτό είναι μια πλήρης παρανόηση». Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, λέει, για τους ανθρώπους που έχουν ήδη υποκείμενους παράγοντες κινδύνου ή υποκείμενη καρδιακή νόσο.

Ποια ερωτήματα παραμένουν προς διερεύνηση

Ακόμη, η μελέτη άφησε ανοιχτά ορισμένα βασικά ερωτήματα που αξίζει να διερευνηθούν. Για παράδειγμα, η κύρια μέθοδος λήψης κάνναβης μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν το κάπνισμα.

Παρόλα αυτά, η έρευνα δεν μπορεί να μας πει αν οι δημοφιλείς εναλλακτικές λύσεις, όπως οι τσίχλες ή τα ποτά με THC, ενέχουν τον ίδιο κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς. Μικρές μελέτες από το εργαστήριο του Vandrey έχουν δείξει ότι το κάπνισμα και τα εδώδιμα προϊόντα προκαλούν παρόμοιες αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό και άλλες, περιορισμένες δοκιμές υποδηλώνουν ότι ναι, τα εδώδιμα προϊόντα ενέχουν επίσης καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ένα άλλο κομμάτι που λείπει: Έχει σημασία η ισχύς της κάνναβης; Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την κάνναβη και την υγεία της καρδιάς έγιναν σε αυτό που ο Page περιγράφει ως «κάνναβη πρώτης γενιάς», δηλαδή σε ποικιλίες που καλλιεργήθηκαν στη φύση.

Αυτό που θα βοηθούσε περισσότερο σε αυτό το σημείο είναι η διεξαγωγή μιας μεγάλης μελέτης που θα παρακολουθούσε τα υποκείμενα σε βάθος χρόνου για να κατανοήσει τις σχέσεις μεταξύ της κατανάλωσης κάνναβης και της υγείας της καρδιάς. Η ίδια μελέτη θα μπορούσε επίσης να εξαλείψει τυχόν άλλες επιπτώσεις στην υγεία – καλές ή κακές – από την ψυχαγωγική χρήση.

Νόμιμη η μαριχουάνα σε 24 πολιτείες των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ χρειάζονται αυτού του είδους τα δεδομένα. Επί του παρόντος, η μαριχουάνα για ψυχαγωγικούς σκοπούς είναι νόμιμη σε 24 πολιτείες, αποποινικοποιημένη σε άλλες επτά και θα μπορούσε σύντομα να επεκταθεί και σε άλλα μέρη της χώρας.

Αυτό έχει δημιουργήσει μια βιομηχανία που προσφέρει μια συνεχώς εξελισσόμενη σειρά προϊόντων (με μια συνεχώς εξελισσόμενη σειρά κανναβινοειδών σε διαφορετικές δόσεις, που καταναλώνονται με διάφορους τρόπους), τα οποία έχουν πολύ λίγα δεδομένα τοξικολογίας ή φαρμακολογίας πίσω τους. «Είναι όλα ολοκαίνουργια, και πραγματικά δεν έχουμε καλή αίσθηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία από αυτά τα προϊόντα», λέει ο Vandrey.



ΠΗΓΗ