Συνεχίζει τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μετά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ να καταλήξει σε ένα κοινό ψήφισμα που όμως δεν ζητά άμεση κατάπαυση πυρός.

Η ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, που αποφασίστηκε εκ νέου από το ΣΑ, είναι δύσκολο να επιτευχθεί καθώς όπως καταγγέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι δύσκολο να παραδοθεί εν μέσω σφοδρών χτυπημάτων και δεν μπορεί ουσιαστικά να ανακουφίσει τους κατοίκους στη Γάζα από το πρωτοφανές αιματοκύλισμα.

Τουλάχιστον 10.000 παιδιά κάτω από πέντε ετών αντιμετωπίζουν απειλή για τη ζωή τους από την πείνα που πολιορκεί επίσης τον παλαιστινιακό θύλακα.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις

09:00 Ανελέητα χτυπήματα και στοχοποίηση «ασφαλών περιοχών»

Όλη τη χθεσινή ημέρα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, υπήρξαν περισσότερες αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας – κυρίως σε προσφυγικούς καταυλισμούς – που επικεντρώθηκαν στο κεντρικό τμήμα.

Περισσότερα συγκροτήματα κατοικιών στοχοθετήθηκαν άμεσα και καταστράφηκαν, δημιουργώντας περισσότερους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Πολλοί κατέληξαν να πάνε σε περιοχές που χαρακτηρίστηκαν ασφαλείς από τον ισραηλινό στρατό στο Deir al-Baleh (στο κέντρο της Γάζας). Δυστυχώς, η περιοχή δέχθηκε σφοδρούς βομβαρδισμούς και βομβαρδισμούς πυροβολικού τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Αυτό διαλύει εντελώς κάθε αίσθηση ασφάλειας και προστασίας.

Για άλλη μια φορά, οι άνθρωποι λένε ότι αυτή η αφήγηση σχετικά με τις καθορισμένες ασφαλείς περιοχές (στη Γάζα) είναι αντιφατική, ασαφής και συγκεχυμένη γι’ αυτούς.

08:46 ΓΧΣ:  Άνευ σημασίας ο αντίκτυπος της απόφασης του ΟΗΕ στους κατοίκους της Γάζας

Η ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ή MSF) δήλωσε ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια για την εμπόλεμη Γάζα ήταν «αποδυναμωμένο» και υπολείπεται «οδυνηρά» από αυτό που απαιτείται για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Αυτό το ψήφισμα έχει αποδυναμωθεί σε σημείο που ο αντίκτυπός του στις ζωές των αμάχων στη Γάζα θα είναι σχεδόν άνευ σημασίας», ανέφερε σε δήλωσή της η εκτελεστική διευθύντρια των MSF-ΗΠΑ Avril Benoit.

«Ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει αυτόν τον πόλεμο, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, προκαλεί μαζικό θάνατο και πόνο στους Παλαιστίνιους πολίτες και δεν συνάδει με τους διεθνείς κανόνες και νόμους», δήλωσε η Benoit.

«Όποιος έχει συνείδηση συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει μαζική κλιμάκωση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα χωρίς καθυστέρηση», είπε η ίδια.

«Όλο και περισσότερα κράτη μέλη αναγνωρίζουν ότι η κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα, ωστόσο το Συμβούλιο απέτυχε για άλλη μια φορά να την ζητήσει».

08:32 Λευκός καπνός στον ΟΗΕ και βομβαρδισμών συνέχεια στη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Κατέληξε τελικά μετά από απανωτές αναβολές το ΣΑ του ΟΗΕ σε ένα κοινό ψήφισμα για τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να αναφέρει ωστόσο το αίτημα για κατάπαυση πυρός μετά από πιέσεις των ΗΠΑ και την υποχώρηση αραβικών κρατών προκειμένου να μην ασκηθεί βέτο.

Την ίδια στιγμή το αιματοκύλισμα συνεχίζεται στη Λωρίδα της Γάζας με χιλιάδες νέους εσωτερικά εκτοπισμένους καθημερινά που στριμώχνονται σε ένα στενό κομμάτι γης στη Ράφα, που επίσης γίνονται ισραηλινές επιθέσεις.

Δείτε όσα προηγήθηκαν εδώ 



ΠΗΓΗ