Έξι φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν την Παρασκευή (2/2) σε πλήγματα που «πιθανόν» πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ανατολική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Έξι φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν σε πλήγματα κοντά στο αλ-Μαγιαντίν», δήλωσε το Παρατηρητήριο.

Ο διευθυντής αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα πλήγματα «πιθανόν πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ».

Στην Ουάσινγκτον, τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για αμερικανικά πλήγματα στη Συρία.

Ιράν: Θα απαντήσουμε με πυγμή σε οποιαδήποτε επίθεση

Νωρίτερα στην Παρασκευή, ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σχετικά με το ενδεχόμενο επίθεσης των ΗΠΑ ως αντίποινα για το χτύπημα με drone που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία.

«Εχουμε πει επανειλημμένα ότι δεν θα ξεκινήσουμε οποιονδήποτε πόλεμο, αλλά αν μια χώρα, μια σκληρή δύναμη θέλει να μας εκφοβίσει, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα απαντήσει αποφασιστικά», δήλωσε ο Ραΐσι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε ναυτική βάση του Κόλπου που διαχειρίζονται οι Φρουροί της Επανάστασης.

Η «στρατιωτική ισχύς του Ιράν στην περιοχή δεν αποτέλεσε και δεν είναι απειλή για καμία χώρα», αλλά λειτουργεί ως πηγή ασφάλειας στην οποία οι χώρες της περιοχής μπορούν να βασίζονται και να εμπιστεύονται, είπε καθώς περιηγήθηκε στη βάση στο Μπαντάρ Αμπάς.

«Σήμερα, ο εχθρός δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει τίποτα εναντίον μας επειδή γνωρίζει ότι οι δυνάμεις μας είναι ισχυρές και ικανές».

Οι αντιδράσεις του Ραΐσι έρχονται λίγες ώρες μετά τις αναφορές για εγκεκριμένο αμερικανικό σχέδιο επίθεσης, με στόχους που σχετίζονται με το Ιράν, στο Ιράκ και τη Συρία.

Το αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CBS News, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, μετέδωσε την Πέμπτη ότι ο Λευκός Οίκος έχει εγκρίνει σχέδια για μια σειρά από πλήγματα, συνολικής διάρκειας ημερών, εναντίον στόχων που περιλαμβάνουν ιρανικές εγκαταστάσεις και προσωπικό σε Ιράκ και Συρία.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είχε επιβεβαιώσει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν «πολλαπλά» αντίποινα μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά την οποία σκοτώθηκαν Αμερικανοί στρατιώτες στην Ιορδανία την Κυριακή.

Για την επίθεση, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε κατηγορήσει οργανώσεις που στηρίζονται από το Ιράν.

«Είναι πολύ πιθανό να δείτε μια κλιμακούμενη απάντηση, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολλαπλές ενέργειες, όχι μία ενέργεια», τόνισε αργότερα ο Κίρμπι.



ΠΗΓΗ