Την παρθενική του πτήση αναμένεται να κάνει στα τέλη Δεκεμβρίου το τουρκικό μαχητικό ΚΑΑΝ. Το μαχητικό 5ης γενιάς είχε παρουσιάσει στο κοινό, ο Ταγίπ Ερντογάν σε μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν τις εκλογές.

Σε σχέση με την δοκιμαστική πτήση, ο Γιασάρ Γκιουλέρ ανέφερε ότι θα πραγματοποιηθεί στις 27 Δεκεμβρίου, ενώ σχεδιάζεται η ένταξή του στο οπλοστάσιο της τουρκικής Αεροπορίας έως το 2032.

Πώς λειτουργεί

Σύμφωνα με το CNN Turk, «Aς θεωρήσουμε πως εκτοξεύεται κάποιος πύραυλος απο το έδαφος. Το Kaan δεν θα χρειαστεί να κανει επίθεση. Αυτό έχει κοστος καθώς το συγκεκριμένο αεορσκάφος έχει τέτοιες δυνατότητες που ξεπερνούν μια τέτοια προσπάθεια.

Το αεροσκάφος θα εκτοξεύσει τον πύραυλο Aksungur και θα δώσει εντολή να πλήξει αυτόν το στόχο. Ο πιλότος δεν έχει να κανει κάτι άλλο. Εκτόξευση πυραύλου απο κάποιο πλοίο. Η αν το πλοίο περάσει σε φάση επίθεσης. Αυτό λοιπόν είναι αεροσκάφος 5ης γενιάς».

Λίγα λόγια για τον νέο μαχητικό

Το όνομα του εθνικού μαχητικού αεροσκάφους της Τουρκίας, γνωστό ως TF-X, είναι KAAN, και σύμφωνα με τον πρόεδρος της Τουρκίας, δόθηκε από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον ηγέτη του Εθνικιστικού Κινήματος της Τουρκίας (MHP). Σημειώνεται ότι το Kaan είναι ένας ιστορικός τίτλος που χρησιμοποιούσαν οι ηγεμόνες των τουρκικών και μογγολικών κρατών.

Το τουρκικό μαχητικό έχει πλέον ολοκληρώσει τη διαδικασία δοκιμών. Το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, KAAN, αναπτύχθηκε από την TAI με στόχο να αντικαταστήσει σταδιακά τον γηρασμένο στόλο των F-16 του τουρκικού στρατού. Με αυτό το αεροσκάφος, η Τουρκική Δημοκρατία γίνεται μία από τις πέντε χώρες που διαθέτουν τέτοιου είδους τεχνολογίες.

Το αεροσκάφος ξεκίνησε να φτιάχνεται το 2016, και δοθεί στον τουρκικό στρατό προς χρήση στο τέλος Δεκεμβρίου. Έχει μήκος 21 μέτρα, μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 1,8 mach χάρη στους δύο κινητήρες του, οι οποίοι μπορούν να παράγουν ώθηση 29.000 λιβρών (13.000 κιλά) ο καθένας.

Το KAAN διαθέτει διάφορα χαρακτηριστικά, όπως υψηλή επίγνωση της κατάστασης, βελτιστοποιημένο φόρτο εργασίας του πιλότου, ανίχνευση ζημιών μάχης, συστήματα αποστολών νέας γενιάς, χαμηλή παρατηρησιμότητα, κρούση ακριβείας και εσωτερική θυρίδα όπλων.





ΠΗΓΗ