«Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε νέες αποχωρήσεις από το ΕΣΥ, καθώς και στην οριστική εγκατάσταση των εργολάβων στα νοσοκομεία», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, κάνοντας λόγο για «υπαναχώρηση της κυβέρνησης στη διάρκεια ανανέωσης των συμβασιούχων», η οποία θα δημιουργήσει «τσουνάμι» αποχωρήσεων υγειονομικών από τα νοσοκομεία».

«Τα νοσοκομεία έχουν 40.000 οργανικές θέσεις κενές και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, τονίζοντας ότι «έχουμε τσουνάμι παραιτήσεων υγειονομικών».

Όπως αναφέρει, «εφέτος είμαστε 3.000 λιγότεροι από πέρυσι στα νοσοκομεία», ενώ έκλεισαν 100 κλίνες ΜΕΘ.

Εικόνα διάλυσης στο ΕΣΥ, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των υγειονομικών περιγράφει μία εικόνα διάλυσης του ΕΣΥ, παραθέτοντας τα εξής στοιχεία:

– «Τα νοσοκομεία έχουν 40.000 οργανικές θέσεις κενές και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

– Υπηρετούν πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων, πολέμησαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, με 15 εξ αυτών να έχουν χάσει τη ζωή τους από κοροναϊό και υπήρξε δέσμευση του ιδίου του πρωθυπουργού για μονιμοποίησή τους.

– Έχουμε τσουνάμι παραιτήσεων υγειονομικών.

– Φέτος, υπηρετούν 3.000 λιγότεροι υγειονομικοί από πέρυσι στα νοσοκομεία.

– Έκλεισαν 100 κλίνες ΜΕΘ.

– Η λίστα αναμονής για χειρουργείο φτάνει τα τρία και πλέον χρόνια.

– Ράντζα εμφανίζονται στους διαδρόμους των νοσοκομείων, ταλαιπωρία υπάρχει στα επείγοντα, τα νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν μετατραπεί σε Κέντρα Υγείας και διακομίζουν όλα τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας».

«Μας εμπαίζει η κυβέρνηση»

«Αντί λοιπόν, να προωθήσει η κυβέρνηση – σε συμφωνία με όλα τα κόμματα, προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια προβάλλονται – την απ’ ευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων, κάτι που βοηθά και το ΕΣΥ, αφού αποφεύγονται πολλές παραιτήσεις και ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού σε μελλοντικές προκηρύξεις μονίμων, έχουμε τον εμπαιγμό, για άλλη μια φορά, που θα οδηγήσει σε μαζικές αποχωρήσεις συμβασιούχων υγειονομικών και την οριστική εγκατάσταση των εργολάβων στα νοσοκομεία, αφού πολλά νοσοκομεία, τέλος του χρόνου, ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς και ήδη ειδοποίησαν τους συμβασιούχους ότι απολύονται», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Διορθώστε το σχέδιο νόμου, εάν δεν θέλετε ο τελευταίος υγειονομικός να κλείσει τη πόρτα του ΕΣΥ»

Προσθέτει, μάλιστα, πως «η κυβέρνηση, δια μέσου του υφυπουργού Οικονομικών κ. Πετραλιά, δια μέσου όλων των υπουργών και υφυπουργών Υγείας, μας ανακοίνωσε την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζόμενων που λήγουν τέλος του χρόνου για ένα έτος, την εκδίωξη των εργολάβων από τα νοσοκομεία με παύση των διαγωνισμών.

»Εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο δημόσιο, από ό,τι η πρόσληψη ή η διατήρηση των συμβασιούχων εργαζόμενων, και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στους εργαζόμενους που προσλαμβάνουν. Κλέβουν εργαζόμενους και δημόσιο με την ανοχή των διοικήσεων των νοσοκομείων», καταγγέλλει.

Σημειώνει, επίσης, πως «σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που είναι στη διαβούλευση συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που μας εμπαίζουν σε σχέση με την τύχη των συμβασιούχων και θα οδηγήσουν σε κύμα μαζικών παραιτήσεων λόγω ανασφάλειας».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

«Οι συμβάσεις των επικουρικών εργαζόμενων ανανεώνονται για έξι μήνες, οι συμβάσεις των εργαζόμενων που ήρθαν σε αντικατάσταση ανεμβολίαστων ανανεώνονται για τρεις μήνες, οι συμβάσεις των ειδικευμένων νοσηλευτών ανανεώνονται για δύο μήνες και δεν περνάνε στο επικουρικό προσωπικό, οι 6.000 συμβασιούχοι στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση ανανεώνονται οι συμβάσεις για τρεις μήνες και όταν ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί των εργολάβων, ακόμη και με ενεργείς συμβάσεις, απολύονται», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι πια το ΕΣΥ ελκυστικός χώρος εργασίας»

Ο κ. Γιαννάκος δίνει μάλιστα και παραδείγματα της δραματικής κατάστασης νοσοκομείων:

«Τι και εάν στο Νοσοκομείο Νίκαιας οι εργολαβικοί φύλακες (3.000 ευρώ το μήνα ο καθένας), στο νοσοκομείο Κοζάνης οι εργολαβικές καθαρίστριες (2.500 ευρώ το μήνα η κάθε μία) και σε όλα τα νοσοκομεία, όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί ή ετοιμάζονται από αρχή του νέου έτους να εγκατασταθούν οι εργολάβοι, στοιχίζουν περισσότερα από τον γιατρό, για το νοσηλευτή ούτε συζήτηση και θερίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις επειδή νοθεύουν τα υλικά», όπως λέει.

«Τι δεσμεύτηκε κυβέρνηση ότι θα κάνει»

«Τι δεσμεύτηκε και τι περιμέναμε εμείς από τη κυβέρνηση; Νομοθετική ρύθμιση ανανέωσης των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων για ένα έτος. Νομοθετική ρύθμιση που θα δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία να προσλαμβάνουν συμβασιούχους εργαζόμενους στη καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, οι συμβάσεις των οποίων έχουν κριθεί συνταγματικές από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρείου», προσθέτει.

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι πολλά νοσοκομεία εμφανίζουν «άθλια κτιριακή κατάσταση, «έχουν όμως χρήματα να σκορπάνε στους εργολάβους», επαναλαμβάνει.

Τέλος ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως «εάν δεν διορθωθεί η ρύθμιση – εμπαιγμός των ολιγόμηνων παραστάσεων των συμβασιούχων υγειονομικών θα παραιτηθούν σταδιακά όλοι, πριν προλάβουν να απορροφηθούν από μόνιμες προκηρύξεις, που και αυτό είναι κακό για το σύστημα υγείας αφού ανακυκλώνεται το ίδιο προσωπικό».

Και προειδοποιεί την κυβέρνηση: «Διορθώστε το σχέδιο νόμου, εάν δεν θέλετε ο τελευταίος υγειονομικός να κλείσει τη πόρτα του ΕΣΥ. Δεν είναι πια το ΕΣΥ ελκυστικός χώρος εργασίας».



ΠΗΓΗ