Η 57χρονη απατεώνας κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια από τον αμερικανικό στρατό υποκλέπτοντας στρατιωτικά προγράμματα νεολαίας και σπαταλώντας τα σε 31 σπίτια αξίας έως και 4 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα, υπεραυτοκίνητα συμπεριλαμβανομένων Aston Martins και Ferrari και πολυτελή ταξίδια.

Η Τζάνετ Γιαμανάκα Μέλο, 57 ετών, φέρεται να πήρε στρατιωτικά κεφάλαια και ξόδεψε εκατομμύρια δολάρια σε κοσμήματα, ρούχα, πολυτελή οχήματα και ακίνητα σε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις απάτης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο αμερικανικός στρατός.

Η Μέλο εργάστηκε για τον αμερικανικό στρατό στο Fort Sam Houston στο Σαν Αντόνιο του Τέξας ως Διευθύντρια Οικονομικού Προγραμματισμού της Υπηρεσίας Τέκνων και Νεολαίας CYS του αμερικανικού στρατού.

Εταιρεία κέλυφος

Το 2016, φέρεται να δημιούργησε μια εταιρεία κέλυφος, Child Health and Youth Lifelong Development, την οποία χρησιμοποίησε με δόλο για να εισπράξει χρήματα από την επιχορήγηση συνεργασίας του στρατού με πανεπιστημιακά ιδρύματα με την επωνυμία 4-H.

Η εταιρεία, η οποία προοριζόταν να βοηθήσει τα παιδιά του προσωπικού του στρατού, φέρεται ότι δεν το έκανε ποτέ. Αντίθετα, έλαβε δεκάδες χρηματικές επιχορηγήσεις, χωρίς κάποια διαδικασία –έγκρισης, για έξι χρόνια.

Κατέθετε τακτικά ψευδή έγγραφα και κατέθεσε επιχορηγήσεις συνολικά 40 φορές στην ψεύτικη επιχείρησή της κατά τη διάρκεια μιας εξαετίας, εξασφαλίζοντας πάνω από 100.000.000 δολάρια για τον εαυτό της, σύμφωνα με την δικογραφία.

Τώρα, η Μέλο έχει σχεδόν 80 οχήματα και 31 ακίνητα σε πέντε πολιτείες προς κατάσχεση – καθώς οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ζούσε μια ζωή πολυτέλειας και χλιδής που σαφώς δεν στηριζόταν στον κρατικό μισθό της $130.000  ετησίως.

Ανέφερε ότι η εταιρεία της CHYLD κέρδισε $483  με έσοδα $2.152  για εκπαιδευτικές συμβουλές το 2017, αλλά έκτοτε, δεν έχει υποβάλει καμία φορολογική δήλωση.

Τα στοιχεία της συναλλαγής δείχνουν ότι φέρεται να μετέφερε $264.874 από τον λογαριασμό για να αγοράσει η ίδια ένα Land Rover Range Rover του 2023 πέρυσι.

Έστειλε επίσης στον εαυτό της $ 3.308.157 για να αγοράσει ακίνητη περιουσία στο Canyon Lake του Τέξας, αναφέρουν τα έγγραφα.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

31 ακίνητα και 78 αυτοκίνητα

Το δικαστήριο απαριθμεί συνολικά 78 πολυτελή αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες που κατέχει η Μέλο ανάμεσα τους πολλά Maserati, Ferrari, Aston Martins, Mercedes, Tesla, Harley-Davidson και Land Rover, και ζήτησε να κατασχεθούν τα περιουσιακά στοιχεία.

Εκτός από τα οχήματα κατονόμασαν 31 από τα ακίνητά της. Αυτά εκτείνονται σε πολλές πολιτείες – με επαύλεις αξίας άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων, ράντζα, εκτάσεις γεωργικής γης και πολυτελή πολυώροφα κτήρια και διαμερίσματα.

Η Μέλο είχε συγκεντρώσει ένα χαρτοφυλάκιο κατοικιών στο Τέξας, το Μέριλαντ, το Κολοράντο, την Ουάσιγκτον και το Νέο Μεξικό, τα οποία, όπως ισχυρίζονται οι εισαγγελείς, αγόρασε με χρήματα που δολίως εισέπραξε.

Η Mello εργάστηκε για τον στρατό των ΗΠΑ στο Fort Sam Houston στο Σαν Αντόνιο του Τέξας ως Διευθύντρια Οικονομικού Προγράμματος CYS – όπου φέρεται να μπόρεσε να μεταφέρει χρήματα στην εταιρεία κέλυφος της

Έγγραφα υποστηρίζουν επίσης ότι η Mello έχει έξι τραπεζικούς λογαριασμούς και κατείχε τουλάχιστον $32.000  σε καθέναν.

Χλιδή και πολυτέλεια

Ο τρόπος ζωής της – αγοράζοντας σπίτια εκατομμυρίων δολαρίων πολλές φορές το χρόνο – δεν υποστηριζόταν από τον μισθό της, σύμφωνα με την IRS.

Το τμήμα ποινικών ερευνών τους συνεργάστηκε με ερευνητές του στρατού καθώς συνέθεταν τα κομμάτια του παζλ – προτού η Μέλο κατηγορηθεί ποινικά τον Δεκέμβριο του 2023.

Στις 6 Δεκεμβρίου, το Γραφείο του Εισαγγελέα των ΗΠΑ στη Δυτική Περιφέρεια του Τέξας είπε ότι ένα ομοσπονδιακό ανώτερο δικαστήριο στο Σαν Αντόνιο απήγγειλε στην Μέλο 10 κατηγορίες.

Η δήλωση ανέφερε: «Η Μέλο ισχυρίστηκε ότι η CHYLD παρείχε υπηρεσίες σε στρατιωτικά μέλη και τις οικογένειές τους, ενώ, στην πραγματικότητα, η CHYLD δεν παρείχε καμία υπηρεσία.

«Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται ότι η Μέλο χρησιμοποίησε τα κεφάλαια για να αγοράσει εκατομμύρια δολάρια σε κοσμήματα, ρούχα, οχήματα και ακίνητα. Επιπλέον, η Μέλο φέρεται να έχει παραχαράξει την ψηφιακή υπογραφή ενός εκ των προϊσταμένων της σε πολλές περιπτώσεις».

Η Μέλο κατηγορείται για πέντε κατηγορίες απάτης αλληλογραφίας, τέσσερις κατηγορίες για συμμετοχή σε χρηματική συναλλαγή άνω των $10.000  με χρήση εγκληματικών εσόδων και μια κατηγορία κλοπής ταυτότητας.

Η γυναίκα από το Σαν Αντόνιο αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών για κάθε κατηγορία απάτης, 10 χρόνια για κάθε αλλαγή δαπανών και υποχρεωτική φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών για την επιβαρυντική κατηγορία κλοπής ταυτότητας.

Πηγή: ΟΤ



ΠΗΓΗ